Research Article

Neden Gözetl(en)iyoruz

Volume: 2 Number: 3 May 31, 2016
TR EN

Neden Gözetl(en)iyoruz

Abstract

Günümüzde sosyal hayatta karşılığını fazlasıyla hissettiğimiz kavramlardan birisi de gözetimdir. Tarih boyunca var olan ve değişik şekillerde toplum ve birey üzerinde varlığını hissettiren bu kavram, modern zamanlarla birlikte tepe noktasına ulaşmıştır. Artık gelişen teknoloji ve imkanlar sayesinde gerek devlet gerek şirketler gerekse de diğer bireyler tarafından bu faaliyetin nesnesi durumuna getirildiğimiz açıktır. Bununla birlikte her birimiz de bir şekliyle gözetim faaliyetini toplumdaki diğer bireyler üzerinde gerçekleştirmekteyiz. Dolayısıyla bizler bu faaliyetin nesnesi olduğumuz gibi aynı zamanda öznesi durumundayız. Daha açık ifadeyle hem gözetliyor hem de gözetleniyoruz. İlk bakışta gözetimin, gözetlenen hakkında bilgi edinme ve onu disiplinize etme şeklinde iki ayrı amacının olduğu görülmektedir. Gözetim bazen bu iki amaçtan birisine yönelik olarak gerçekleştirilirken, çoğu kez de birlikte her iki amaca yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte bilgi edinme amacı, gözetleyenin iktidarını koruma motivasyonundan kaynaklanabileceği gibi, gözetleneni belirli bir yöne kanalize etme motivasyonundan da kaynaklanabilir. Bu çalışmada doktrindeki farklı görüşlerden de faydalanılarak, neden gözetlendiğimiz ve gözetlediğimiz alt başlıklar halinde analiz edilecektir.

Keywords

Gözetim, Panoptikon, Gözetim Toplumu, Bilgi ve İktidar, Gözetim ve Disiplin

References

  1. ALTUNAY, Alper. Biri Bizi Gözetliyor Programı ve Elektronik Gözetim, Kurgu Dergisi, 2003, S:20
  2. BAUMANN, Zygmunt. Yasa Koyucular ile Yorumcular, (Çev. Kemal Atakay), Metis Yayınevi, İstanbul 1996
  3. BAUMANN, Zygmunt. Modernlik ve Müphemlik, (Çev. İsmail Türkmen) Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2003
  4. BENTHAM, Jeremy. The Panopticon Writings,(Miran Bozovic’in sunuşunda) Verso, London,-New York 1995.
  5. ÇOBAN, Barış. Yeni Panoptikon, Gözün İktidarı ve Facebook, Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, S:10 2009
  6. DELEUZE, Gilles. Denetim Toplumları Konusunda Bir Ek, (Çev: Ulus Baker), Birikim Dergisi, S: 142,143
  7. DOLGUN, Uğur. Gözetim Toplumunun Yükselişi: Enformasyon Toplumundan Gözetim Toplumuna, Yönetim Bilimleri Dergisi, 1:3, 2004
  8. DOLGUN, Uğur. Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu, Ötüken Yayınları, İstanbul 2008
  9. FOUCAULT, Michel. Hapishanenin Doğuşu, (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay), İmge Kitabevi, Ankara 2006
  10. FOUCAULT, Michel. İktidarın Gözü, (Çev. Işık Ergüden), Ayrıntı Yayınevi, İstanbul 2003
APA
Karakehya, H., & Usluadam, A. K. (2016). Neden Gözetl(en)iyoruz. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2(3), 187-200. https://izlik.org/JA59WD47TT
AMA
1.Karakehya H, Usluadam AK. Neden Gözetl(en)iyoruz. AndHD. 2016;2(3):187-200. https://izlik.org/JA59WD47TT
Chicago
Karakehya, Hakan, and Asena Kamer Usluadam. 2016. “Neden Gözetl(en)iyoruz”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 (3): 187-200. https://izlik.org/JA59WD47TT.
EndNote
Karakehya H, Usluadam AK (May 1, 2016) Neden Gözetl(en)iyoruz. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 3 187–200.
IEEE
[1]H. Karakehya and A. K. Usluadam, “Neden Gözetl(en)iyoruz”, AndHD, vol. 2, no. 3, pp. 187–200, May 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA59WD47TT
ISNAD
Karakehya, Hakan - Usluadam, Asena Kamer. “Neden Gözetl(en)iyoruz”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2/3 (May 1, 2016): 187-200. https://izlik.org/JA59WD47TT.
JAMA
1.Karakehya H, Usluadam AK. Neden Gözetl(en)iyoruz. AndHD. 2016;2:187–200.
MLA
Karakehya, Hakan, and Asena Kamer Usluadam. “Neden Gözetl(en)iyoruz”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 3, May 2016, pp. 187-00, https://izlik.org/JA59WD47TT.
Vancouver
1.Hakan Karakehya, Asena Kamer Usluadam. Neden Gözetl(en)iyoruz. AndHD [Internet]. 2016 May 1;2(3):187-200. Available from: https://izlik.org/JA59WD47TT