ALGİNATLAR VE TEKSTİL UYGULAMALARI
Abstract
Biyobuzunur ve biyouyumlu bir polisakkarit olan, büyük çoğunluğu kahverengi deniz yosunlarından elimine edilerek; başta kalsiyum tuzlarıyla elde edilen türevleri olmak üzere alginat polimerleri gıda ve tekstil başta olmak üzere sanayinin her kolunda kullanılmaktadır. Bu çalışma ile alginatın deniz kaynakları, kimyasal yapıları, türevleri ve tekstilde kullanımı detaylandırılmıştır.
References
- http://www.hawkinswatts.com/documents/Alginate.pdf, FMC Corporation, 2001/Tecnical document, 2016.
- http://www.kimica-Alginat.com/Alginat/, 2016.
- Draget K.I., Smidsrod O., Skjak-Braek G., 2002. Alginates from algae, in Biopolymers, ed. by SteinbüchelA Wiley-VCH, Weinheim, pp.215–244.
- Coppen J.J.W., Nambiar P., 1991. Agar and Alginate Production from seaweed in India, BAY of Bengal Programme, BOBP/WP/69, Page: 1.
- Viswanathan S., Nallamuthu T., 2014. Extraction of Sodium Alginate from Selected Seaweeds and Their Physiochemical and Biochemical Properties. IJIRSET, Vol. 3, Issue 4, Page: 10998- 11003.
- ÖZDEMİR N., ERKMEN J., 2013. Yenilenebilir Biyoplastik Üretiminde Alglerin Kullanımı. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 3 (8) Page:89-104.
- Cem GÖK, Tez Danışmanı: Prof. Dr. Şule AYTAŞ, 2010. Uranyum ve toryumun adsorpsiyonu için aljinat biyopolimerlerinin hazırlanması ve çeşitli uygulama alanlarının incelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı, Doktora Tezi.
- Yaldizli E., Gürdağ G., 2010. Sodyum Aljinat-Poli(Itakonik Asit) Aşı Kopolimerlerinin Hazırlanması Ve Ağır Metal İyonlarının Uzaklaştırılmasında Kullanımı, 9. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi (UKMK-2010), ANKARA.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
April 8, 2016
Submission Date
January 10, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 1 Number: 1