The mechanical properties of four varieties of chestnut (namely; Albayrak, Altınay, Ünal and 554-14) were
determined in terms of average rupture force, deformation, rupture energy and firmness. Samples at various
moisture contents were compressed by parallel plate along the X, Y and Z axes. Physical characteristics of the
chestnut such as dimensions, geometric mean diameter, sphericity, volume and surface area were determined. The
results showed that the rupture force, deformation and rupture energy values generally increase with increasing
moisture content. The differences in firmness with moisture content are not statistically significant in the all
orientations. The maximum rupture energy values at all moisture levels as well as all varieties were obtained for
chestnut loaded along either the X or Y axes. The results of the experiments indicated that, the lowest rupture
energy value to split the shell of nuts was required along the Z axis
Bu çalışmada, dört farklı kestane çeşidinin (Albayrak, Altınay, Ünal ve 554-14) ortalama kabuk yırtılma direnci,
deformasyon, kabuk yırtılma enerjisi ve sertlik değerleri belirlenmiştir. Farklı nem içeriğine sahip deneme
numuneleri X, Y ve Z eksenleri olmak üzere üç farklı eksende paralel plakalar arasında sıkıştırılmıştır. Çalışmada
kestane çeşitlerine ait, temel boyutlar, geometrik ortalama çap, küresellik, hacim ve yüzey alanı gibi fiziksel
özellikler de belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, genel olarak nem içeriğinin artmasıyla kabuk yırtılma
direnci, deformasyon ve kabuk yırtılma enerjisinde artış görülmektedir. Nem içeriğine bağlı olarak sertlik değişimi
tüm çeşitler için tüm yükleme yönlerinde istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 4, 2011 |
Submission Date | October 21, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 17 Issue: 4 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).