Research Article
BibTex RIS Cite

Asma Yaprağının (Vitis vinifera L.) Mikrodalga Enerjisiyle Kurutulması ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Year 2012, Volume: 18 Issue: 1, 43 - 53, 04.03.2012
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001191

Abstract

İlk nem seviyesi yaş baza göre % 75.35 (±0.02) olan 50 (±0.05) g ağırlığındaki asma (Vitis vinifera L.) yaprakları
yaş baza göre nem seviyesi % 9.13 (±0.12) oluncaya dek 17, 15 ve 13 W g-1 mikrodalga güç yoğunluk seviyelerinde kurutulmuşlardır. Kurutma işlemleri 3 farklı güç yoğunluğunda gerçekleştirilmiş ve kurutma süresi güç yoğunluğuna bağlı olarak 210 – 270 s sürmüştür. Bu çalışmada, 7 farklı ince tabaka kurutma modelinin yanı sıra Midilli et al eşitliğinden türetilmiş olan ve Alibas yaklaşımı olarak adlandırılmış yeni bir kurutma yaklaşımı ile deneysel olarak elde edilen veriler modellenmiştir. Regresyon katsayısının (R2) en büyük olduğu, standart hata (SH), ki kare (χ2) ve ortalama karesel hata (OKH) değerlerinin ise en küçük olduğu model en iyi model olarak seçilmiştir. Buna göre çalışmada kullanılan üç farklı mikrodalga güç yoğunluğunda da elde edilen deneysel verilere
en yakın sonuçları veren model Alibas modeli olarak belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca mikrodalga ışınlarla
kurutulan asma yapraklarının renk ve askorbik asit değerleri taze asma yapraklarının renk ve askorbik asit değerleri
ile karşılaştırılmıştır. Buna göre taze ürüne en yakın renk ve askorbik asit değerinin 15 W g-1 güç yoğunluğundaki
mikrodalga kurutma sırasında elde edildiği anlaşılmıştır.

Microwave Drying of Grapevine (Vitis vinifera L.) Leaves and Determination of Some Quality Parameters

Year 2012, Volume: 18 Issue: 1, 43 - 53, 04.03.2012
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001191

Abstract

Grapevine (Vitis vinifera L.) leaves with 50 (±0.05) g weight and 75.35% (±0.02) humidity on wet basis were dried in microwave oven at 17, 15 ve 13 W g-1microwave power densities, until the humidity fell down to 9.13% (±0.12) on wet basis. Drying processes were completed between 210 and 270 s depending on microwave power density levels. In this study, measured values were compared with predicted values obtained from 7 thin layer drying equations with a new thin layer drying equation and a new model is called Alibas (equation is derived from Midilli et al). In this study, within applied microwave power densities; models whose coefficient of regression (R2) are highest and standard error of estimated (SEE), root mean square error (OKH) and chi-square (χ2) are lowest were chosen to be the best models. According to this, the best model at the all temperature levels was found to be Alibas model. The best quality in terms of colour and ascorbic acid values were obtained in the drying period with 15 W g-1 microwave power density.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Makaleler
Authors

İlknur Alibaş

Publication Date March 4, 2012
Submission Date November 8, 2011
Published in Issue Year 2012 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Alibaş, İ. (2012). Microwave Drying of Grapevine (Vitis vinifera L.) Leaves and Determination of Some Quality Parameters. Journal of Agricultural Sciences, 18(1), 43-53. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001191

Cited By









Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).