Amaç: Elazığ Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinde olası yeme bozukluğu sıklığını ve etkileyen faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan araştırma, Fırat Üniversitesi Elazığ Sağlık Yüksekokulunda öğrenim gören 384 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler Yeme Tutum Testi YTT , Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği CBSÖ ve Birinci Basamak için Beck Depresyon Tarama Ölçeği BDI-PC ’ni içeren anket formu ile toplanmıştır ve Vücut Kütle İndeksi VKİ hesaplanmıştır. Verilerin analizinde Kikare testi, Pearson Korelasyon analizi ve Lineer Regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 21,4±2,2 yıl olan öğrencilerin çoğunluğu %80,5 kadındır, %7,8’i diyet yapmaktadır ve %72,2’sinin VKİ değeri 18,5-24,9 kg/m2 normal aralıktadır. Öğrencilerin %35,4’ünün BDI-PC puanı ≥4 ve %13’ünün CBSÖ puanı ≥ 50’dir. YTT kesim puanına ≥30 göre olası yeme bozukluğu sıklığı % 4,2 n=16 ve YTT puan ortalaması 14,8 ±7,4 ’dir. Standardize edilmiş regresyon katsayısına göre β YTT puanı üzerine etkili değişkenler CBSÖ puanı, diyet yapma durumu ve cinsiyettir. Sonuç: Kadın olma, benlik saygısının düşük olması ve diyet yapma olası yeme bozukluğu riskini arttırmaktadır
Objective: The aims of this study were to determine the prevalence of potential eating disorders EDs and it’s affecting factors among health school students. Method and Material: This cross-sectional study was carried out on 384 students at the school of health in Elazıg. Data collected with questionnaire including Eating Attitudes Test EAT-40 , Coopersmith Self-Esteem Scale CSES and Beck Depression Inventory for Primary Care BDI-PC and Body Mass Index BMI was calculated. During the analysis of data, chi-square test, Pearson Correlation Analysis and Linear regression analysis have been applied. Results: The mean age of the students was 21,4±2,2 years, the majority of them 80.5% were women, 7,8 % were dieting and 72,2 % had normal BMI 18,5-24,9 kg/m2 . 35,4 % of students scored ≥ 4 point from BDI-PC and 13% of them have scored ≥ 50 point from CSES. According to EAT-40 cut score ≥ 30 the prevalence of potential EDs was 4.2% n = 16 and the mean EAT score was 14,8 ± 7,4. According to the standardized regression coefficient score β , correlates of potential eating disorders were CSES score, dieting and gender. Conclusion: The risk of eating disorders have increased by to be women, having low self-esteem and to make dieting
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 2 Issue: 2 |