Bruselloz insana enfekte gıda ürünleri, enfekte hayvanlarla direkt temas veya aerosollerin solunması ile insana bulaşan bir hayvan hastalığıdır. Tüm dünyada görülmesine rağmen hastalık Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Arap Yarımadası, Meksika, Orta ve Güney Amerika, Balkan Yarımadası ve Hint Yarımadasında daha yaygındır. Brusellozun tanımlanması ve hastaya uygun klinik yaklaşım için öncelikle ayırıcı tanıda hastalıktan şüphelenmek ardından uygun laboratuvar testlerinin uygulanması ve uygun antibiyotik tedavisinin uygulanması ile mümkündür. Bruselloz herhangi bir doku ve organı tutabilen çoklu sistem hastalığıdır. Çok çeşitli klinik belirtilerle seyredebildiğinden klinik tanısı güç bir hastalıktır. Bruselloz tanısında kullanılan laboratuvar yöntemleri arasında kültür, serolojik yöntemler ve moleküler yöntemler yer almaktadır. Bu makalenin amacı, bruselloz tanısında kullanılan tanı testlerini gözden geçirmek ve tartışmaktır
Brucellosis is a disease of animals that transmitted to humans by the ingestion of infected food products, direct contact with an infected animal or inhalation of aerosols. Although it occurs worldwide, brucellosis is more common in Mediterranian basin, Middle East, the Arabian Peninsula, Mexico, Central and South America, the Balkan Peninsula and the Indian subcontinent. The identification and clinical management of brucellosis requires a combination of clinical suspicion, appropriate laboratory tests and consideration of antibacterial therapy. Human brucellosis is a multisystem disease that may involve any organ or system. Therefore clinical diagnosis of brucellosis is difficult because of the wide spectrum of clinical manifastations associated with them. The diagnostic methods to detect Brucella spp include culture, serology and molecular tests. The aim of this article is to review and discuss the laboratory tests in the diagnosis of human brucellosis
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 2 |