Research Article
BibTex RIS Cite

Meslekî eğitim merkezinde çıraklık eğitimi gören bireylerin beslenme durumları ve antropometrik açıdan değerlendirilmesi: Van ili örneği

Year 2020, Issue: 40, 84 - 91, 30.12.2020
https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.758469

Abstract

Bu çalışma Van ilinde bulunan Vali Ali Paşa Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’nde çıraklık eğitimi gören bireylerin beslenme alışkanlıklarını saptamak, vücut kompozisyonunu belirlemek, literatürde bulunan mevcut referans değerler ile karşılaştırmak ve bireylerin fiziki yapısını antropometrik yöntemlerle değerlendirerek vücut bileşimini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında 261 erkek 117 kadın olmak üzere toplamda 378 birey katılmıştır. Bireylerden boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel çevresi ve kalça çevresi ölçümleri alınmıştır. Aynı zamanda bireylerin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amacıyla düzenli öğün tüketme sıklıkları incelenip tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre erkek bireylerin boy uzunluk ortalaması 169,69 cm, ağırlık ortalaması 64,02 kg, beden kütle endeksi (BKE) ortalaması 22,14 kg/m2’dir. Kadın bireylerde boy uzunluk ortalaması 158,68 cm, ağırlık ortalaması 57,31 kg, BKE ortalaması 22,83 kg/m2 olarak tespit edilmiştir. Bireylerin en fazla atladıkları öğünün sabah kahvaltısı olduğu saptanmıştır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için beslenme durumunun toplumu oluşturan bireyler üzerinde sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi, ileride ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıkların önüne geçilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Thanks

Makaleye katkılarından dolayı Doç. Dr. Okan ARIHAN’a, çalışmaya yardımlarından dolayı Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi okul müdürü Murat YILMAZ’a, ve rehber öğretmeni İshak AKYOL’a, Aydın GÖÇEBER ve Mehmet Akif KOCADENİZ’e teşekkür ederiz.

References

  • Baysal A. (2011). Beslenme, 13. baskı. Hatipoğlu Yayınları.
  • Bekar, A. (2011). Mesleki eğitim merkezinde kalfalık-ustalık eğitimine devam edenlerin beslenme durumları ve çalışma koşullarının performanslarına etkisi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bilge, E. (2009). Bir işletmede çalışanların beslenme durumları ve enerji harcamalarının değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Bilici, S. (2006). Farklı işkollarında çalışan yer altı maden işçilerinin enerji harcamaları ve beslenme durumlarının saptanması [Yayımlanmamış doktora tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Delibasi, T., Karaaslan, Y., Ustun, I., Koroglu, E., ve Hosgor, S. (2007). National prevalence of underweight, overweight and obesity in Turkey: Cross sectional study of a representative adult population. Central European Journal of Medicine, 2(3), 294-303. https://doi.org/10.2478/s11536-007-0024-4
  • Duyar, İ., ve Özener, B. (2003). Çocuk işçiler. Çarpık gelişen bedenler. Ütopya Yayınevi.
  • Dölekoğlu, C. Ö., ve Yurdakul, O. (2004). Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8), 62-86.
  • Erçim, R. E., ve Pekcan, G. (2014). Genç yetişkinlerin beslenme durumunun sağlıklı yeme indeksi - 2005 ile değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 42(2), 91-98.
  • Gültekin, T. (2004). Ankara’da yaşayan erişkin bireylerin vücut bileşimi değerleri [Yayımlanmamış doktora tezi]. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Gültekin, T., Özer, B. K., Akın, G., Bektaş, Y., Sağır, M., ve Güleç, E. (2009). Prevalence of overweight and obesity in Turkish adults. Anthropologischer Anzeiger, 67(2), 205-212. https://doi.org/10.1127/0003-5548/2009/0022
  • Haklı, G. (2008). Konya merkezdeki gıda üretim ve tüketim tesislerinde çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarının belirlenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Hamraa, K. A. (2013). Mobilya üretiminde çalışan işçilerin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin saptanması [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kavas, A. (2003). Sağlıklı yaşam için doğru beslenme, 3. basım. Literatür Yayıncılık.
  • Koca Özer, B., ve Gültekin, T. (2013). Assessment of nutritional status using anthropometric measurements in Turkish adults, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 53(2), 1-12. https://doi.org/10.1501/Dtcfder_0000001338
  • Newman, C. (2004). Neden bu kadar şişmanız? National Geographic Türkiye, 82-97.
  • Pekcan, G. (2008). Beslenme durumunun saptanması. Diyet el kitabı. Hatipoğlu Yayınevi.
  • Rakıcıoğlu, N. (1999). İşçi beslenmesi. Ankara İli Beslenme Alışkanlıkları ve Mutfak Kültürü, Sempozyum Bildirileri ve Katalog içinde (s. 159-166). VEKAM Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 159-166.
  • Soylu, M. (2006). Sağlıklı beslenme - Sağlıklı süt. I. Ulusal Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi Kongresi Özet Kitabı. Marmaris-Muğla, 37.
  • Sürücüoğlu, M. S. (1999). Beslenme ve sağlımız. Standart Araştırma / İnceleme Dergisi, 38(448), 40-52.
  • Şanlıer, N. (2005). Gençlerde biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(3), 47-73.
  • Tanner, J. M. (1990). Growth as a mirror of conditions in society. G. W. Lindgren (ed.) içinde, Growth as a mirror of conditions in society (s. 9-48). Stockholm: Institute of Education Press.
  • Wadsworth, E. J. K., Simpson, S. A., Moss, S. C., ve Smith, A. P. (2003). The Bristol stress and health study: Accidents, minor injuries and cognitive failures at work. Occupational Medicine, 53(6), 392-397. https://doi.org/10.1093/occmed/kqg088
  • Weiner, J. S., ve Lourie J. A. (ed.) (1969). Human biology: A guide to field methods. Blackwell Scientific.
  • World Health Organization (WHO) (1995). Physical status: the use and interpretation of anthropometry. (Technical Report Series No. 854.) World Health Organization, Geneva. http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_854.pdf?ua=1

Nutritional and anthropometric assessment of individuals having apprenticeship education in vocational education center: Van example

Year 2020, Issue: 40, 84 - 91, 30.12.2020
https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.758469

Abstract

This study was carried out to determine the nutritional habits of individuals undergoing apprenticeship training at the Vali Ali Paşa Vocational Technical Education Center in Van, to determine the body composition, to compare it with the existing reference values in the literature, and to reveal the body composition by evaluating the physical structure of individuals using anthropometric methods. A total of 378 individuals, 261 male and 117 female, were participated in the study. Length, body weight, waist circumference and hip circumference measurements were taken from individuals. At the same time, the frequency of regular meals is examined and presented in tables in order to examine the nutritional habits of individuals. According to the research study findings, the average height of male individuals is 169.69 cm, average weight is 64.02 kg, average of body mass index (BMI) is 22.14 kg/m2. In women, the average height is 158.68 cm, the average weight is 57.31 kg, the average of BMI is 22.83 kg/m2. It was determined that the most frequent skipped meal by the individuals was breakfast. For the protection and development of health, continuous monitoring and evaluation of the nutritional status on individuals who make up the society are of great importance in terms of preventing various diseases that may arise in the future.

References

  • Baysal A. (2011). Beslenme, 13. baskı. Hatipoğlu Yayınları.
  • Bekar, A. (2011). Mesleki eğitim merkezinde kalfalık-ustalık eğitimine devam edenlerin beslenme durumları ve çalışma koşullarının performanslarına etkisi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bilge, E. (2009). Bir işletmede çalışanların beslenme durumları ve enerji harcamalarının değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Bilici, S. (2006). Farklı işkollarında çalışan yer altı maden işçilerinin enerji harcamaları ve beslenme durumlarının saptanması [Yayımlanmamış doktora tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Delibasi, T., Karaaslan, Y., Ustun, I., Koroglu, E., ve Hosgor, S. (2007). National prevalence of underweight, overweight and obesity in Turkey: Cross sectional study of a representative adult population. Central European Journal of Medicine, 2(3), 294-303. https://doi.org/10.2478/s11536-007-0024-4
  • Duyar, İ., ve Özener, B. (2003). Çocuk işçiler. Çarpık gelişen bedenler. Ütopya Yayınevi.
  • Dölekoğlu, C. Ö., ve Yurdakul, O. (2004). Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8), 62-86.
  • Erçim, R. E., ve Pekcan, G. (2014). Genç yetişkinlerin beslenme durumunun sağlıklı yeme indeksi - 2005 ile değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 42(2), 91-98.
  • Gültekin, T. (2004). Ankara’da yaşayan erişkin bireylerin vücut bileşimi değerleri [Yayımlanmamış doktora tezi]. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Gültekin, T., Özer, B. K., Akın, G., Bektaş, Y., Sağır, M., ve Güleç, E. (2009). Prevalence of overweight and obesity in Turkish adults. Anthropologischer Anzeiger, 67(2), 205-212. https://doi.org/10.1127/0003-5548/2009/0022
  • Haklı, G. (2008). Konya merkezdeki gıda üretim ve tüketim tesislerinde çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarının belirlenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Hamraa, K. A. (2013). Mobilya üretiminde çalışan işçilerin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin saptanması [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kavas, A. (2003). Sağlıklı yaşam için doğru beslenme, 3. basım. Literatür Yayıncılık.
  • Koca Özer, B., ve Gültekin, T. (2013). Assessment of nutritional status using anthropometric measurements in Turkish adults, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 53(2), 1-12. https://doi.org/10.1501/Dtcfder_0000001338
  • Newman, C. (2004). Neden bu kadar şişmanız? National Geographic Türkiye, 82-97.
  • Pekcan, G. (2008). Beslenme durumunun saptanması. Diyet el kitabı. Hatipoğlu Yayınevi.
  • Rakıcıoğlu, N. (1999). İşçi beslenmesi. Ankara İli Beslenme Alışkanlıkları ve Mutfak Kültürü, Sempozyum Bildirileri ve Katalog içinde (s. 159-166). VEKAM Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 159-166.
  • Soylu, M. (2006). Sağlıklı beslenme - Sağlıklı süt. I. Ulusal Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi Kongresi Özet Kitabı. Marmaris-Muğla, 37.
  • Sürücüoğlu, M. S. (1999). Beslenme ve sağlımız. Standart Araştırma / İnceleme Dergisi, 38(448), 40-52.
  • Şanlıer, N. (2005). Gençlerde biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(3), 47-73.
  • Tanner, J. M. (1990). Growth as a mirror of conditions in society. G. W. Lindgren (ed.) içinde, Growth as a mirror of conditions in society (s. 9-48). Stockholm: Institute of Education Press.
  • Wadsworth, E. J. K., Simpson, S. A., Moss, S. C., ve Smith, A. P. (2003). The Bristol stress and health study: Accidents, minor injuries and cognitive failures at work. Occupational Medicine, 53(6), 392-397. https://doi.org/10.1093/occmed/kqg088
  • Weiner, J. S., ve Lourie J. A. (ed.) (1969). Human biology: A guide to field methods. Blackwell Scientific.
  • World Health Organization (WHO) (1995). Physical status: the use and interpretation of anthropometry. (Technical Report Series No. 854.) World Health Organization, Geneva. http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_854.pdf?ua=1
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Anthropology
Journal Section Research Articles
Authors

Sebile Onur This is me 0000-0002-9707-0712

Seda Karaöz Arıhan 0000-0003-2791-1966

Publication Date December 30, 2020
Submission Date June 26, 2020
Acceptance Date November 26, 2020
Published in Issue Year 2020 Issue: 40

Cite

APA Onur, S., & Karaöz Arıhan, S. (2020). Meslekî eğitim merkezinde çıraklık eğitimi gören bireylerin beslenme durumları ve antropometrik açıdan değerlendirilmesi: Van ili örneği. Antropoloji(40), 84-91. https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.758469

by-nc.eu.png

All the published contents in Antropoloji are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). That means the published contents can be used elsewhere by giving appropriate credits, references and a link to the license. Users should also indicate if any changes to the original work have been made. Moreover, users cannot use the original and/or derived material for any commercial purposes. Briefly, the author(s) and reader(s) can reproduce and/or spread the published and/or electronic content in Antropoloji, without any commercial purposes. Nevertheless, this does not necessarily mean that Antropoloji will endorse you or your work as the licensor.
Budapest Open Access Initiative