Research Article

Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif

Volume: 2 Number: 3 December 24, 2018

Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif

Abstract

Dünden bugüne şarkın ve garbın önemli bir şehri olan Kudüs yüzyıllarca barışın sembolü ve üç semavi dinin merkezi olarak tarihe geçmiştir. Ancak ondokuzuncu yüzyıldan başlayarak son üç asırdan beri Kudüs hüzünle anılır hale gelmiştir. Öncelikle bu güzel şehrin tarihine bir göz atmak icap eder. Kudüs geçmişten günümüze dek Türk tarihi ve edebiyatında çok önemli bir yer işgal edegelmiştir. Pek çok Türk düşünür, yazar ve şair Kudüs hakkında muhakkak bir şeyler yazmıştır. Canları ve silahlarıyla Kudüs’ü savunanların yanında kalemleriyle de Kudüs’ü savunan şair ve edipler her zaman var olmuştur ve var olacaktır. Kudüs yazmakla tükenecek bir şehir değildir. Şair ve yazarların hayallerini kamçılayan adeta bir aşk şehridir. Bu makalede Kudüs’ün geçmişi irdelenirken geleceğine ışık tutucu gözlemlere yer verilmiştir. Kudüs’e yapılan seyahatle üç semavi dinin mensupları ve özellikle Müslümanlar için bugün Kudüs’ün ne ifade ettiği değerlendirilmiştir. Kudüs işgalden kurtulduğunda üç semavi dinin müşterek vicdanı olan bu kutsal şehir barış yurdu ve barışın sembolü haline gelecektir. Kudüs konusunda yazılacak daha çok şey olduğu aşikârdır. Kudüs’ü savunan yüzlerce meçhul askerin kıssaları henüz yazılmamıştır. Mazlumların sesi olan şair ve yazarların Kudüs hakkında yazacağı daha pek çok şey vardır. Bu makalenin onlara bu gerçeği bir kez daha hatırlatmasını temenni ederim. 

Keywords

References

  1. [1] Avcı, C. (2002). “Kudüs: Fethedilişinden Haçlı İstilasına Kadar”, İslam Ansiklopedisi, Diyanet Yayınları, İstanbul, Cilt 26, s. 327-329.
  2. [2] Buhari, Kütüb-i Sitte, Cihâd, s. 94.
  3. [3] Demirkent, I. (2002). “Kudüs”, İslam Ansiklopedisi, Diyanet Yayınları, İstanbul, Cilt 26, s. 323-327.
  4. [4] Doğan, S.(2018). Kudüs’ü Şerif, Türk Edebiyatı Dergisi, Temmuz Sayı.537, İstanbul, s.55-58
  5. [5] Ediz Tiyanşan, “Nuri Pakdil Kudüs’e Kavuştu”, http://www.dunyabizim.com/dunyada-kultur/20044/nuri-pakdil-kuduse-kavustu-video, 01/04/2015.
  6. [6] Goşe, M. H. (2009). El-Quds fî El-Ahdi’l-Osmanî, Amman, s. 35.
  7. [7] İbn Manzur, Lisanu’l-’Arab, “k-d-s” md.
  8. [8] İsra Sûresi, 17/1.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 24, 2018

Submission Date

July 5, 2018

Acceptance Date

December 21, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 2 Number: 3

APA
Doğan, S. (2018). Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 2(3), 58-66. https://izlik.org/JA29DY29DK
AMA
1.Doğan S. Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi. 2018;2(3):58-66. https://izlik.org/JA29DY29DK
Chicago
Doğan, Süleyman. 2018. “Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2 (3): 58-66. https://izlik.org/JA29DY29DK.
EndNote
Doğan S (December 1, 2018) Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2 3 58–66.
IEEE
[1]S. Doğan, “Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif”, Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 3, pp. 58–66, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29DY29DK
ISNAD
Doğan, Süleyman. “Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2/3 (December 1, 2018): 58-66. https://izlik.org/JA29DY29DK.
JAMA
1.Doğan S. Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi. 2018;2:58–66.
MLA
Doğan, Süleyman. “Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 3, Dec. 2018, pp. 58-66, https://izlik.org/JA29DY29DK.
Vancouver
1.Süleyman Doğan. Dünden Bugüne Şarkın Hüzünlü Şehri Kudüs-ü Şerif. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2018 Dec. 1;2(3):58-66. Available from: https://izlik.org/JA29DY29DK