Research Article

HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA

Volume: 19 Number: 1 July 9, 2025
TR EN

HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA

Abstract

Hellen ve Roma mitolojilerinde bilgelik, yalnızca ilahi bir özellik değil, aynı zamanda tanrı (ça)ların ve ölümlülerin yaşamlarını şekillendiren güçlü bir yetidir. Athena, annesi Metis’in sezgi, strateji ve zanaatkârlıkla şekillenen bilgeliğiyle, babası Zeus’un ataerkil kontrol ve ilahi otoritesini birleştirerek karmaşık bir bilgelik örneği oluşturur. Athena’nın bilgeliği hem annesinin hem de babasının etkisiyle şekillenen çok yönlü bir kavramdır. Metis, bilgiye dayalı stratejik düşünme, sezgi ve zanaatkârlıkla Athena’nın karakterini şekillendirirken, Zeus’un etkisi, bilgelik üzerinde ataerkil otoriteyi ve kontrolü pekiştirir. Zeus, Metis’i yutarak bilgeliği kendi kontrolü altına alır ve bu, Athena’nın doğumunda bilgeliğin babadan geçmesinin simgesel bir gösterisine dönüşür. Bu çalışma, Athena'nın bilgeliğini şekillendiren annesi Metis ve babası Zeus’tan aldığı farklı öğretileri antik kaynaklar ışığında incelemektedir. Bu kapsamda, Metis ve Zeus'un miti ile Athena'nın doğumunun ayrıntılı bir analizi üzerinden, geleneksel olarak dişi zekâsıyla ilişkilendirilen bilgeliğin, ataerkil otorite tarafından nasıl şekillendirildiği ve aktarıldığı açıklanacaktır. Ayrıca, Athena'nın Hellen mitolojisindeki bilgeliği, Roma’daki karşılığı Minerva ile benzer bir evrim süreci geçirmiştir. Bu bağlamda, çalışmamız Athena ve Minerva arasındaki bilgeliğin kültürler arası dönüşümünü ve etkileşimini de araştırmayı amaçlamaktadır.

Keywords

Thanks

Prof. Dr. Hüseyin Üreten Hocam'a Latince kelimelerin yazılışı için yardımından ve çalışmamın sürecinde vermiş olduğu tüm desteklerinde ötürü teşekkür etmek isterim.

References

  1. Aesch. Eum. (Aeschylos, Eumenides) = Aeschylos. Eumenides. with an English translation by Herbert Weir Smyth, Ph. D. Cambridge: MA. Harvard University Press, 1926.
  2. Apollod. Bibl. (Apollodoros. Bibliotheka) = Apollodoros. The Library. with an English translation by Sir James George Frazer, London: William Heinemann New York: G. P. Putnam’s Sons, 1921.
  3. Hesiod. Op. (Hesiodos, Opera et Dies) = Hesiodos. İşler ve Günler-Tanrıların Doğuşu. (Çev.) Furkan Akderin, İstanbul: Say Yayınları, 2015.
  4. Hesiod. Hom. Hymn. (Hesiodos, The Homeric Hymns and Homerica) = Hesiodos. The Homeric Hymns and Homerica with an English translation by Hugh G. Evelyn-White. Theogony. Cambridge: MA. Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd., 1914.
  5. Hom. Od. (Homeros, Odysseia) = Homeros. Odysseia. (Çev.) A. Erhat ve A. Kadir, Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2015.
  6. Hom. Il. (Homeros, Iliada) = Homeros. İlyada. (Çev.) A. Erhat ve A. Kadir, Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.
  7. Hyg. Fab. (Hyginus, Fabulae) = Hyginus. Fabulae. (ed.) M. Schmidt, Harvard University Press, 1872.
  8. Ov. Met. (Ovidius, Metamorphoses) = Ovidius. Metamorphoses. (Trans. A. S. Kline), 2000.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Greek and Roman History, Ancient History (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

July 4, 2025

Publication Date

July 9, 2025

Submission Date

April 17, 2025

Acceptance Date

June 23, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 19 Number: 1

APA
Külahlı, N. (2025). HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri, 19(1), 117-142. https://doi.org/10.46931/aran.1678228
AMA
1.Külahlı N. HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri. 2025;19(1):117-142. doi:10.46931/aran.1678228
Chicago
Külahlı, Nuriye. 2025. “HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA”. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri 19 (1): 117-42. https://doi.org/10.46931/aran.1678228.
EndNote
Külahlı N (July 1, 2025) HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri 19 1 117–142.
IEEE
[1]N. Külahlı, “HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA”, Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri, vol. 19, no. 1, pp. 117–142, July 2025, doi: 10.46931/aran.1678228.
ISNAD
Külahlı, Nuriye. “HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA”. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri 19/1 (July 1, 2025): 117-142. https://doi.org/10.46931/aran.1678228.
JAMA
1.Külahlı N. HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri. 2025;19:117–142.
MLA
Külahlı, Nuriye. “HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA”. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri, vol. 19, no. 1, July 2025, pp. 117-42, doi:10.46931/aran.1678228.
Vancouver
1.Nuriye Külahlı. HELLEN MİTOLOJİSİ’NDE BİLGELİĞİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ: METİS’DEN ATHENA’YA. Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri. 2025 Jul. 1;19(1):117-42. doi:10.46931/aran.1678228