Eski Mezopotamya Kültüründe Tılsım İnanışı ve Bazı Tılsımlı Objeler
Abstract
Eski Mezopotamya sakinlerinin zihin dünyalarında, dönemin bilim ve kültür düzeyiyle iç içe gelişen inanç sistemlerine bağlı olarak, kendilerine sürekli zarar vermek için fırsat kolladıklarını düşündükleri, çok sayıda metafizik varlık yer almaktaydı. Bu varlık, kimi zaman bir ölünün yeraltı dünyasından yeryüzüne gelen kızgın hayaleti, kimi zaman ise korkunç derecede kötü bir cin olabilirdi. Cinler ve hayaletler, insanlara genellikle keyfi olarak yani herhangi bir sebep olmaksızın saldırabilir ve hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlık verebilirlerdi. Hastalıklar ve felaketler doğrudan cinlerin ve hayaletlerin eylemleri olarak görülmekteydi. Onların nezdinde suçlu ve masum aynıydı ve bir insana saldırırken etik unsurları ya da sosyal farklılıkları gözetmezlerdi. Bu nedenle insanlar, onlara karşı mantığa uygun yöntemlerle değil, tılsımlar/muskalar, büyü ritüelleri gibi koruyucu olduğuna inandıkları şeylerle veya tanrılara yalvararak mücadele edebilirdi.
Kötülüklerden korunmanın yanı sıra tılsım/muska kullanmanın bir diğer amacı, söz konusu objenin, arzulanan herhangi bir şey için iyi şans getireceğine dair inançtı.
Keywords
References
- Abusch, Tzvi and Schwemer, Daniel, “The Corpus of Ancient Mesopotamian Anti-Witchcraft Rituals”, ed. Tzvi Abusch, Ann K. Guinan, Volume One, Ancient Magic and Divination 8/I, Leiden-Boston, 2011.
- Black, Jeremy and Green, Anthony, Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü, Tanrılar, İfritler, Semboller, Aram Yayıncılık, 2003.
- Böck, Barbara, “When You Perform the Ritual of ‘Rubbing’: On Medicine and Magic in Ancient Mesopotamia”, Journal of Near Eastern Studies, Vol. 62, No. 1, (2003): 1-16.
- Braun-Holzinger, Eva A., “Apotropaic Figures at Mesopotamian Temples in the Third and Second Millenia”, ed. Tzvi Abusch and Karel van der Toorn, Ancient Magic and Divination I, Mesopotamian Magic Textual, Historical and Interpretative Perspectives. 149-172. Groningen, 1999.
- Farber, Walter, “Witchcraft, Magic and Dvination in Ancient Mesopotamian”, Editor in Chief Jack M. Sasson, Civilizations of the Ancient Near East, Vol. III, 1895-1909. New York, 1995.
- Geller, Markham J., “Paranoia, the Evil Eye, and the Face of Evil”, Festschrift für Claus Wilcke, Herausgegeben von Walther Sallbaerger, Konrad Volk und Anette Zgoll, Orientalia Biblica et Christiana, Literatur, Politic und Recht in Mesopotamien, 115-134. Wiesbaden, 2003.
- Geller, Markham J., Ancient Babiylonian Medicine”, Theory and Practice, Wiley-Blackwell Publication, 2010.
- Heessel, Nils P. Pazuzu, Archaologische und Philologische Studien zu Einem Altorientalischen Damon, Ancient Magic and Divination IV, STYX Leiden, Boston, Köln, 2002.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Other
Authors
Abdulgani Kaçar
*
0000-0001-8745-4758
Türkiye
Publication Date
August 2, 2019
Submission Date
March 24, 2019
Acceptance Date
May 11, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 13 Number: 1