KÜLTEPE’DEN BAZI TİCARİ BELGELER VE BUNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Abstract
Kültepe’den ele geçirilen tabletlerin büyük çoğunluğu ticari belgeler olması sebebiyle bunlardan Anadolu’daki ticari faaliyetlere ilişkin detaylı bilgiler edinilmektedir. Bu çalışmada 1949 yılı kazılarında ele geçirilen belgelerden 11 tablet ve bunların bazılarına ait zarflar ele alınacaktır. Mera-ilī ve Ennam-Aššur adındaki iki Asurlu tüccara ait belgelerin ticari, sosyo-kültürel ve prosopografik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır.
Keywords
References
- Albayrak, İrfan. “Uṣur-ša-İštar’ın Arşivinden Bakır Ticareti ile İlgili Bir Mektup”, Ahmet Ünal Armağanı, Sedat Erkut – Özlem Sir Gavaz (ed), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, (2016): 25-33.
- Barjamovic, Gojko – Hertel Thomas – Larsen, M. Trolle. Ups and Downs at Kanesh – Observations on Chronology, History and Society in the Old Assyrian Period, Leiden, 2012.
- Bayram, Sebahattin, “Kültepe Metinlerinde Geçen Yeni Bir Vâde İfâdesi ve Çıkan Neticeler”. X. Türk Tarih Kurumu Kongresi Bildirileri (1986), Kongreye Sunulan Bildiriler 2. Cilt. Ankara, (1990): 453-462.
- Brinker, Christopher. “The Meaning and Significance of the Old Assyrian sikkātum”, Afo 37/1, (2010): 49-62.
- Çayır, Murat – Albayrak, İrfan. “Yerli Halka ait Bir Grup Kültepe Tableti”, ArAn 12/1, (2018): 1-20.
- Çeçen, Salih – Gökçek, L. Gürkan. “Kültepe Tabletlerinde Yerli Tarihleme Usulleri”, Studies in Honor of Hayat Erkanal Cultural Reflections, (2006): 218-221.
- Dercksen, Jan Gerrit. Old Assyrian Copper Trade in Anatolia, PIHANS 75, Leiden, 1996.
- De Ridder, Jacob Jan “Slavery in Old Assyrian Documents”, in KIM 2 (Subartu 29, 2017):49-58.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 27, 2019
Submission Date
October 31, 2019
Acceptance Date
November 27, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 13 Number: 2