Bu araştırma, pilotların beslenme durumunun saptanması ve çalışma koşullarının beslenmelerine etkilerini değerlendirme amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak–Mayıs 2016 tarihleri arasında bir havayolu firmasında pilot olarak görev alan 1’i kadın 49’u erkek gönüllü pilot oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendiğinde araştırmaya katılan pilotların BKI ortalamaları 25,51 kg/m2 olarak bulunmuştur. Büyük çoğunluğu (%80) evli olan grubun sigara ve alkol tüketimleri değerlendirildiğinde %48’inin sigara, %84,’ünün alkol kullandığı bulunmuştur. Pilotlardan sadece %12’sinin kronik hastalığı olduğu, bunların da %6’sı hipertansiyon hastası olduğu bulunmuştur. Bu bireylerden sadece %10’u düzenli ilaç kullanmaktadır. Pilotların öğün tüketimine bakıldığında ise %52’sinin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanlardan %40’ının öğle yemeğini atladığı saptanmıştır. Ayrıca %46’sı uçuş günü yemeklerini evden getirmektedir. Pilotlar için önemli olan günlük su ve çay/kahve tüketimleri ise ortalama sırasıyla 1,77 litre ve 7 su bardağı olarak saptanmıştır. Araştırma grubunun fiziksel aktivite durumları incelendiğinde ise %70’inin fiziksel aktivite yapmadığı ve yapanlar arasında %12’sinin yürüyüşü tercih ettiği belirlenmiştir. Pilotların beslenme durumları ile ilgili yeteri kadar araştırma olmaması, net bilgi ve önerilere ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | November 30, 2024 |
Publication Date | December 4, 2024 |
Submission Date | July 7, 2024 |
Acceptance Date | September 9, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 3 |
CC-BY-4.0 Lisence
Creative Commons
The source may be copied, edited, distributed and reused, including for commercial purposes, provided that attribution is given.