Research Article
BibTex RIS Cite

Bir Havayolu Firmasında Pilot Olarak Görev Yapan Bireylerin Beslenme Durumlarının Saptanması

Year 2024, Volume: 8 Issue: 3, 133 - 141, 04.12.2024

Abstract

Bu araştırma, pilotların beslenme durumunun saptanması ve çalışma koşullarının beslenmelerine etkilerini değerlendirme amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak–Mayıs 2016 tarihleri arasında bir havayolu firmasında pilot olarak görev alan 1’i kadın 49’u erkek gönüllü pilot oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendiğinde araştırmaya katılan pilotların BKI ortalamaları 25,51 kg/m2 olarak bulunmuştur. Büyük çoğunluğu (%80) evli olan grubun sigara ve alkol tüketimleri değerlendirildiğinde %48’inin sigara, %84,’ünün alkol kullandığı bulunmuştur. Pilotlardan sadece %12’sinin kronik hastalığı olduğu, bunların da %6’sı hipertansiyon hastası olduğu bulunmuştur. Bu bireylerden sadece %10’u düzenli ilaç kullanmaktadır. Pilotların öğün tüketimine bakıldığında ise %52’sinin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanlardan %40’ının öğle yemeğini atladığı saptanmıştır. Ayrıca %46’sı uçuş günü yemeklerini evden getirmektedir. Pilotlar için önemli olan günlük su ve çay/kahve tüketimleri ise ortalama sırasıyla 1,77 litre ve 7 su bardağı olarak saptanmıştır. Araştırma grubunun fiziksel aktivite durumları incelendiğinde ise %70’inin fiziksel aktivite yapmadığı ve yapanlar arasında %12’sinin yürüyüşü tercih ettiği belirlenmiştir. Pilotların beslenme durumları ile ilgili yeteri kadar araştırma olmaması, net bilgi ve önerilere ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

References

  • Abu-Omar, K. & Rütten, A. (2008). Relation of leisure time, occupational, domestic, and commuting physical activity to health indicators in Europe. Prev Med, 47: 319-323.
  • Adane, A., Getnet, M., Belete, M., Yeshaw, Y., & Dagnew, B. (2022). Shift-work sleep disorder among health care workers at public hospitals, the case of Sidama national regional state, Ethiopia: A multicenter cross-sectional study. PloS one, 17(7)
  • Bailey D.M. & Davies B. (2001). Acute mountain sickness; prophyloctic benefits of antioxidant vitamin supplementation at high altitude. High altitude medicine & biology, 2(1), 21-29.
  • Bayrakçı, Z. (2023). Hava Yollarında Çalışan 20-45 Yaş Arasındaki Kabin Memurlarında Vardiyalı Çalışma Sisteminin Beslenme Durumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.
  • Devi S.A., Vani, R., Subramanyam M.V.V., Reddy S.S., & Jeevaratnam, K. (2007). İntermittent hypobaric hypoxia-induced oxidative stres in rat erythorocytes: protective effects of vitamin E, vitamin C, and carnitine. Cell biochemistry and function, 25(2), 221-231.
  • Freedman, N., Park, Y., Abnet, C., Hollenbeck, A., Sinha, R. (2012). Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. The New England Journal Of Medicine, 366(20), 1891-1904.
  • Ilich, J.Z. & Brownbill, R.A. (2010). Nutrition Through the Life Span: Needs and Health Concerns in Critical Periods. In Handbook of Stressful Transitions Across the Lifespan. New York, Springer, 7, 625-641.
  • Konttinen, H. (2020). Emotional eating and obesity in adults: the role of depression, sleep and genes. The Proceedings of the Nutrition Society, 79(3), 283–289.
  • Mammen, G. & Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies, Am J Prev Med., 45(5), 649-57.
  • McNeely, et al. (2014). The self-reported health of U.S. flight attendants compared to the general population. Environmental Health, 13:13
  • Mohler, S, (2012). The importance to aircrew of a correct diet. Sydney Paragliding.
  • O’neil, C.E., Nicklas, T.A., Zanovec, M., Fulgoni, V.L., (2011). Diet Quality Is Positively Associated With %100 Fruit Juice Consumption in Children and Adults In The United States: NHANES 2003-2006, Nutrition Journal,10:17
  • Ramsay, D.J. & Booth, D.A. (1991). International Life Sciences Institute. Thirst: physiological and psychological aspects. London: SpringerVerlag.
  • Resnick, O., Carter, E.A., Aloia, M., Phillips, B. (2006). Official Publication of the American Academy of Sleep Medicine, Journal of Clinical Sleep Medicine, 2(2):163-169
  • TBSA (2019) Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, T.C. Sağlık Bakanlığı.
  • Wen, C.C.Y., Cherian, D., Schenker, M.T., Jordan, A.S. (2023). Fatigue and Sleep in Airline Cabin Crew: A Scoping Review. Int. J. Environ. Res. Public Health, 20, 2652.
  • WHO (2004) World Health Organization, Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes.
Year 2024, Volume: 8 Issue: 3, 133 - 141, 04.12.2024

Abstract

References

  • Abu-Omar, K. & Rütten, A. (2008). Relation of leisure time, occupational, domestic, and commuting physical activity to health indicators in Europe. Prev Med, 47: 319-323.
  • Adane, A., Getnet, M., Belete, M., Yeshaw, Y., & Dagnew, B. (2022). Shift-work sleep disorder among health care workers at public hospitals, the case of Sidama national regional state, Ethiopia: A multicenter cross-sectional study. PloS one, 17(7)
  • Bailey D.M. & Davies B. (2001). Acute mountain sickness; prophyloctic benefits of antioxidant vitamin supplementation at high altitude. High altitude medicine & biology, 2(1), 21-29.
  • Bayrakçı, Z. (2023). Hava Yollarında Çalışan 20-45 Yaş Arasındaki Kabin Memurlarında Vardiyalı Çalışma Sisteminin Beslenme Durumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.
  • Devi S.A., Vani, R., Subramanyam M.V.V., Reddy S.S., & Jeevaratnam, K. (2007). İntermittent hypobaric hypoxia-induced oxidative stres in rat erythorocytes: protective effects of vitamin E, vitamin C, and carnitine. Cell biochemistry and function, 25(2), 221-231.
  • Freedman, N., Park, Y., Abnet, C., Hollenbeck, A., Sinha, R. (2012). Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. The New England Journal Of Medicine, 366(20), 1891-1904.
  • Ilich, J.Z. & Brownbill, R.A. (2010). Nutrition Through the Life Span: Needs and Health Concerns in Critical Periods. In Handbook of Stressful Transitions Across the Lifespan. New York, Springer, 7, 625-641.
  • Konttinen, H. (2020). Emotional eating and obesity in adults: the role of depression, sleep and genes. The Proceedings of the Nutrition Society, 79(3), 283–289.
  • Mammen, G. & Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies, Am J Prev Med., 45(5), 649-57.
  • McNeely, et al. (2014). The self-reported health of U.S. flight attendants compared to the general population. Environmental Health, 13:13
  • Mohler, S, (2012). The importance to aircrew of a correct diet. Sydney Paragliding.
  • O’neil, C.E., Nicklas, T.A., Zanovec, M., Fulgoni, V.L., (2011). Diet Quality Is Positively Associated With %100 Fruit Juice Consumption in Children and Adults In The United States: NHANES 2003-2006, Nutrition Journal,10:17
  • Ramsay, D.J. & Booth, D.A. (1991). International Life Sciences Institute. Thirst: physiological and psychological aspects. London: SpringerVerlag.
  • Resnick, O., Carter, E.A., Aloia, M., Phillips, B. (2006). Official Publication of the American Academy of Sleep Medicine, Journal of Clinical Sleep Medicine, 2(2):163-169
  • TBSA (2019) Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, T.C. Sağlık Bakanlığı.
  • Wen, C.C.Y., Cherian, D., Schenker, M.T., Jordan, A.S. (2023). Fatigue and Sleep in Airline Cabin Crew: A Scoping Review. Int. J. Environ. Res. Public Health, 20, 2652.
  • WHO (2004) World Health Organization, Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nutritional Science, Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Semih Şahin 0000-0001-5665-5629

Filiz Açkurt 0000-0001-9405-3506

Early Pub Date November 30, 2024
Publication Date December 4, 2024
Submission Date July 7, 2024
Acceptance Date September 9, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Şahin, S., & Açkurt, F. (2024). Bir Havayolu Firmasında Pilot Olarak Görev Yapan Bireylerin Beslenme Durumlarının Saptanması. Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(3), 133-141.

CC-BY-4.0 Lisence

Creative Commons

The source may be copied, edited, distributed and reused, including for commercial purposes, provided that attribution is given.