Research Article

Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma

Volume: 3 Number: 2 January 16, 2025
TR EN

Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma

Abstract

Bu çalışmada, ucunda kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı ankastre çubuğun bağlantı noktası rijitlik ve sönümünün modal özelliklerine etkisi detaylı olarak incelenmiştir. Yapılarda yüzey sönümü olarak kullanılan viskoelastik malzemeler, titreşim ve ses yalıtımları için etkili bir uygulama olmalarına rağmen, her zaman ve her koşulda uygulama imkânı bulamamaktadır. Bu durumlarda, bağlantılarda viskoelastik malzemeler kullanılması tercih edilen yöntemlerdendir. Viskoelastik bağlantı doğrusal ve dönme yönünde kompleks rijitliğe sahip yay elemanları kullanılarak modellenmiştir. Ele alınan problem basit çubuk teorisi çerçevesinde incelenmiş, Bernoulli-Euler çubuğuna ait diferansiyel denklem ve sınır şartlarından hareket edilmiştir. Ankastre çubuğun modal parametreleri çıkartılan karakteristik denklemin iteratif çözümüyle elde edilmiştir. Sayısal sonuçlar, viskoelastik bağlantının doğrusal ve dönme yönündeki özellikleri değiştirilerek doğal frekans ve modal sönüm oranları olarak incelenmiştir.

Keywords

References

  1. Akbas S.D, Bashiri A.H, Eltaher M.A, 2021. Dynamic analysis of thick beams with functionally graded porous layers and viscoelastic support. Journal of Vibration and Control, 27 (13-14):1644-1655.
  2. Alipour M.M, 2018. Transient forced vibration response analysis of heterogeneous sandwich circular plates under viscoelastic boundary support. Archives of Civil and Mechanical Engineering, 18 (1):12-31.
  3. Demir C, 2023. Natural Frequencies of a Viscoelastic Supported Axially Functionally Graded Bar With Tip Masses. International Journal of Acoustics and Vibration, 28(1): 50-64.
  4. Demir C, Oz FE, 2014. Free vibration analysis of a functionally graded viscoelastic supported beam. Journal of Vibration and Control, 20 (16): 2464-2486.
  5. Ding H, Zhu M.H, Chen L.Q, 2018. Nonlinear vibration isolation of a viscoelastic beam, Nonlinear Dynamics, 92 (2):325-349.
  6. Fan Z.J, Lee J.H, Kang K.H, Kim K.J, 1998. The forced vibration of a beam with viscoelastic boundary supports. Journal of Sound and Vibration, 210 (5): 673-682.
  7. Guandong Q, Salam R, 2021. Dynamics of Euler-Bernoulli beams with unknown viscoelastic boundary conditions under a moving load, Journal of Sound and Vibration, 491, 115771:1-19.
  8. Harris C. M, 1988. Shock and Vibration Handbook, New York: McGraw-Hill.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Mechanical Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 16, 2025

Submission Date

January 2, 2025

Acceptance Date

January 16, 2025

Published in Issue

Year 2024 Volume: 3 Number: 2

APA
Demir, A. (2025). Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, 3(2), 24-30. https://izlik.org/JA86RP56HE
AMA
1.Demir A. Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma. ARTES. 2025;3(2):24-30. https://izlik.org/JA86RP56HE
Chicago
Demir, Aydın. 2025. “Uç Kısmında Kütle Taşıyan Viskoelastik Bağlantılı Bir Ankastre Kirişin Modal özellikleri üzerine Bir Araştırma”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 3 (2): 24-30. https://izlik.org/JA86RP56HE.
EndNote
Demir A (January 1, 2025) Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 3 2 24–30.
IEEE
[1]A. Demir, “Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma”, ARTES, vol. 3, no. 2, pp. 24–30, Jan. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86RP56HE
ISNAD
Demir, Aydın. “Uç Kısmında Kütle Taşıyan Viskoelastik Bağlantılı Bir Ankastre Kirişin Modal özellikleri üzerine Bir Araştırma”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 3/2 (January 1, 2025): 24-30. https://izlik.org/JA86RP56HE.
JAMA
1.Demir A. Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma. ARTES. 2025;3:24–30.
MLA
Demir, Aydın. “Uç Kısmında Kütle Taşıyan Viskoelastik Bağlantılı Bir Ankastre Kirişin Modal özellikleri üzerine Bir Araştırma”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, vol. 3, no. 2, Jan. 2025, pp. 24-30, https://izlik.org/JA86RP56HE.
Vancouver
1.Aydın Demir. Uç kısmında kütle taşıyan viskoelastik bağlantılı bir ankastre kirişin modal özellikleri üzerine bir araştırma. ARTES [Internet]. 2025 Jan. 1;3(2):24-30. Available from: https://izlik.org/JA86RP56HE