Gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosa Moench) doğal popülasyonlarında çiçek yağ verimini etkileyen fizyografik faktörler
Abstract
Geleneksel halk hekimliğinde Ihlamur türleri (Tiliasp.)’nin tıbbi amaçlı kullanımı yüzyıllardır bilinmektedir. Kış mevsiminin en çok tüketilen bitki çaylarından biridir.Üretimin büyük bir kısmı Bursa ve Yalova İllerindeki doğal gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosaMoench.) ormanlarından temin edilmektedir. Çiçek üretimi amacıyla kurulmuş plantasyonlar bulunmadığından, doğal ormanlardan yapılan üretim aşırı tahripkar olmaktadır. Bu tahribatın önüne geçilebilmesi için mutlaka çiçek verimi ve kalitesi yüksek bireyler seçilip klonal yolla çoğaltılarak çiçek üretimine yönelik plantasyonların kurulması gerekmektedir. Doğal popülasyonlarda çiçeklenme zamanı, çiçek rengi, iriliği, kokusu vb. unsurların değişkenlik arz ettiği görülmektedir. Bu çalışmada Bursa-Gökçeören, Karacabey-Yeniköy ve Yalova-Esenköy’deki doğal popülasyonlardan tam çiçeklenme zamanında toplanan örneklerin yağ miktarları Clevenger cihazı ile belirlenmiştir. Yağ verimine de etkili olabilecek mevki, rakım, bakı, eğim, taç yönü, çiçek rengi gibi faktörler incelenmiştir. Yağ miktarları ile fizyografik faktörler arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; ıhlamur çiçeklerinin yağ veriminin yörelere ve rakıma göre değişiklik gösterdiği, eğim ve bakının ise etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Kapalılık, ağaç taç çapı, çiçek toplanan taç yönü, çiçek rengi, tomurcuk ve çiçeklenme durumlarının yağ verimini etkilemediği belirlenmiştir.
Keywords
References
- Aguirre-Hernandez E, Martinez AL, Gonzalez-Trujano ME, Moreno J,Vibrans H, Soto-Hernandez M (2006) Pharmacological evaluation of the anxiolytic and sedative effects of Tilia americana L. var.mexicana in mice. J. Ethnopharmacol. 109,140–145.
- Akbulut S, Bayramoğlu MM (2013) The Trade and Use of Some Medical and Aromatic Herbs in Turkey. Ethno Med, 7(2): 67-77.
- Allio A, Calorio C, Franchino C, Gavello D, Carbone E (2015) Bud extracts from Tilia tomentosa Moench inhibit hippocampal neuronal firing through GABA(A) and benzodiazepine receptors activation. Journal of Ethnopharmacology 172, 288–296.
- Alston C (1770) Lectures on the Materia Medica. Edward and Charles Dilly, London.
- Anonymous (2012) Assessment report on Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia x vulgaris Heyne or their mixtures, flos EMA/HMPC/337067/2011.
- Bayram E, Kırıcı E, Tansi S, Yılmaz G, Arabacı O, Kızıl S, Telci İ (2010) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı-1, 11-15 Ocak 2010 Ankara, Say. 437-457.
- Baytop A (1996) Farmasötik Botanik, İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3637, Eczacılık Fakültesi Yayın No:58. İstanbul.
- Baytop T (1999) Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Forest Industry Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Salih Parlak
*
0000-0003-3808-3297
Türkiye
Oktay Gönültaş
This is me
0000-0002-2132-4667
Türkiye
Harun Hamurcu
This is me
0000-0002-0742-061X
Türkiye
Publication Date
April 15, 2019
Submission Date
November 23, 2018
Acceptance Date
March 1, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 20 Number: 1
Cited By
The effects of grafting method and time on the success of grafting in silver linden (Tilia tomentosa Moench.)
Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi
https://doi.org/10.18182/tjf.631794The influence of extraction method on antioxidant potential of Tilia argentea flowers and bracts
Ovidius University Annals of Chemistry
https://doi.org/10.2478/auoc-2020-0004Ihlamur (Tilia tomentosa) odunun bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.33725/mamad.1190347
