In this study, fire sensitivity degree in Taşköprü State Forest Enterprise was evaluated. Fire sensitivity degree was determined both at the forest enterprise and conservancy level. So that, diffrences, if any, between the fire sensitivity degrees at forest enterprise and conservancy levels could be established. Data used in this study was derived from fire reports. Differences in fire sensitivity degrees were evident between forest conservancy units. Some districts (Kırkçam, Bayam, Çiftlik) had high fire sensitivity degrees and some (Dikmen) low. Differences in fire sensitivity degrees were caused fuel properties and fire weather
conditions. Determination of fire sensitivity in conservancy level can contribute to more effective and economical source utilization.
Bu çalışmada Kastamonu-Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğünün yangın hassasiyet derecesi belirlenmiştir. Yangın hassasiyet derecesinin belirlenmesi, hem işletme müdürlüğü düzeyinde hem de bazı işletme şeflikleri düzeyinde yapılmıştır. Böylece, işletme müdürlüğü ile işletme şefliklerinin yangın hassasiyet dereceleri arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Yangın hassasiyet derecelerinin belirlenmesinde, yangın sicil fişleri ve yangın tutanaklarından yararlanılmıştır. Sonuçta, işletme müdürlüğü ile işletme şefliklerinin yangın hassasiyet dereceleri arasında faklılıklar ortaya konulmuştur. Bazı işletme şeflikleri (Kırkçam, Bayam, Çiftlik) yangına çok hassas iken bazısı (Dikmen) yangına çok az hassas çıkmıştır. Bu farklılıklar yanıcı madde özelliklerindeki farklılıklardan ve yangınların meydana geldiği zamanlardaki meteoroloijk koşullardan kaynaklanmaktadır. Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında kaynakların ayırımında önemli kriter olarak dikkate alınan yangın hassasiyet derecelerinin, işletme şeflikleri düzeyinde belirlenmesi durumunda, kaynaklar etkin ve ekonomik olarak kullanılabilecektir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Journal Section | Eski Sayılar |
| Authors | |
| Publication Date | March 20, 2011 |
| Published in Issue | Year 2005 Volume: 6 Issue: 1 |
