Research Article

FIKHA GÖRE YASAMA: MECELLE-İ AHKÂM-I ADLİYYE ÖRNEĞİ

Volume: 6 Number: 2 Prof. Dr. Mustafa Avcı'ya Armağan January 3, 2025
EN TR

FIKHA GÖRE YASAMA: MECELLE-İ AHKÂM-I ADLİYYE ÖRNEĞİ

Öz

Yasama gücüne sahip olan irade emretme gücüne de sahiptir. Dolayısıyla egemenliği elinde bulundurmaktadır. Yasama yetkisi sayesinde ilk elden bir kanun yapılabilir, mevcut kanunlar değiştirilebilir veya kaldırılabilir. Fıkıh, egemenlik yetkisinin Allah Teâlâ’ya ait olduğunu kabul etmiştir. Dolayısıyla mutlak anlamda yasama yetkisi de ona ait olacaktır. Allah Teâlâ’nın iradesi ve kontrolü ile yasama yetkisi, Resulullah (s.a.v.)’e de verilmiştir. Dolayısıyla fıkıh açısından kanun koyucu ifadesi ile doğrudan Allah Teâlâ ve Resulullah (s.a.v.) kastedilmektedir. Kur’ân ve Sünnet ile doğrudan düzenlenmemiş olan konularda ise içtihat yeterliliğine sahip olan fakihler meselelere çözüm üretmeye çalışarak sınırlı bir yasama yetkisine sahip olmuşlardır. Ülü’l-emre itaatin zorunluluğu ile devlet başkanının da halk üzerinde sınırlı bir yasama yetkisinin bulunduğu kabul edilmiştir. Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye devlet başkanının sınırlı yasama yetkisinden yararlanarak Osmanlı Devleti’nde uygulanmaya koyulmuştur. Bu kanun metni hazırlanırken tamamı fakihlerden oluşan bir cemiyet oluşturulmuştur. Bu cemiyet Hanefi mezhebi içerisindeki görüşler doğrultusunda yasama faaliyetinde bulunarak bu kanun metnini hazırlamıştır. Hazırlanan kanun metninin, devlet başkanının tasdiki ile Osmanlı Devleti’nde uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye’nin içeriği değil, bir yasama faaliyeti olarak mahiyeti inceleme konusu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akgündüz, Ahmet. Karşılaştırmalı Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye. İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı Yayınları, 2017.
  2. Akgündüz, Ahmet. “Fetâvâ-yı Ebüssuûd Efendi.” İç. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 12:441-43. İstanbul: TDV Yayınları, 1995.
  3. Akgündüz, Ahmet. “Hâkim.” İç. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 15:182-83. İstanbul: TDV Yayınları, 1997.
  4. Akgündüz, Ahmet. “Ma‘rûzât.” İç. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 28:72-73. Ankara: TDV Yayınları, 2003.
  5. Akman, Ahmet. “İstishâb (Serahsi Özelinde Usûl-Füru’ Karşılaştırması).” İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 32 (2018): 105-24.
  6. Akyel, Remzi. “İslam Hukukunda Yasama Yoluyla Hakikat Dayatmasının İmkanı Meselesi.” Balıkesir İlahiyat Dergisi 17 (2023): 279-303.
  7. Ali Haydar Efendi, Hocaeminefendizâde. Dürerü’l-Hükkâm Şerhu Mecelleti’l-Ahkâm. İstanbul: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2017.
  8. Anayurt, Ömer. Anayasa Hukuku: Genel Kısım. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2023.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Legal Theory, Jurisprudence and Legal Interpretation , Law and Religion

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 3, 2025

Submission Date

October 24, 2024

Acceptance Date

November 18, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 6 Number: 2 Prof. Dr. Mustafa Avcı'ya Armağan

Chicago
Ünal, Mustafa. 2025. “FIKHA GÖRE YASAMA: MECELLE-İ AHKÂM-I ADLİYYE ÖRNEĞİ”. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 (2 Prof. Dr. Mustafa Avcı’ya Armağan): 2328-61. https://doi.org/10.47136/asbuhfd.1572986.

Creative Commons Lisansñ

ASBU Law Journal is licensed with CreativeCommons Attribution-NonCommercial 4.0 International.