Research Article

Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Volume: 6 Number: 1 February 2, 2020
  • Fidan Majidova
  • Melek İpek

Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmada bağlanma stilleri ve evlilik tutumunun araştırılması, bağlanma stilinin cinsiyet, yaş, aylık gelir ve ebeveyn medeni durumuna göre çok boyutlu olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören, evli olmayan, 18-25 yaş aralığında olan 200 öğrencinin gönüllü katılımı esasında gerçekleşmiştir. Analizde, 113’ü kadın ve 87’si erkek olan katılımcıların verileri yer almaktadır. Veri toplama amacı ile, demografik bilgi formu, İnönü Evlilik Tutumu Ölçeği (İETÖ) ve İlişkiler Ölçeği Anketi (İÖA) uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda bağlanma stillerinden güvenli ve saplantılı bağlanma stilleri ile evlilik tutumu arasında pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Evlilik Tutumu ve kayıtsız bağlanma stili ile ise düşük oranda negatif ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri cinsiyet, yaş, aylık gelir ve ebeveyn medeni durumuna göre farklıklar göstermektedir.

Keywords

References

  1. Üre Ö, Sünbül A.M ve Bozgeyikli H. Öğretmen adayı öğrencilerin kişiler arası ilişkilerde farkındalık düzeyleri. Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı; 2000; 143-149.
  2. Sünbül A.M, Yılmaz E, Küçüktığlı M.S. The investigation into the prospective teachers’ communication skills. Conferinta Internationala Ştiinte Ale Educatie, 5-6 June, Suceava, Romanya; 2009.
  3. Rodgers, W.L, Bachman, J.G. The subjective well-being of young adults: Trends and relationships. Ann Arbor, MI: University of Michigan; 1988.
  4. Creasey, Ladd. Generalized and Specific Attachment Representations: Unique and Interactive Roles in Predicting Conflict Behaviors in Close Relationships. Personality and Social Psychology Bulletin; 2005; 31(8):1026-38.
  5. Cherry K. The Different Types of Attachment Styles; 2019.
  6. Bowlby J. Attachment and Loss: Vol. 1. Attachment. 2nd ed., Basic Books; 1982.
  7. Fraley R.C, Hudson N.W, Heffernan M.E, Segal N. Are adult attachment styles categorical or dimensional? A taxometric analysis of general and relationship-specific attachment orientations. J Pers Soc Psychol; 2015; 109:354-368 http://dx.doi. org/10.1037/pspp0000027.
  8. Bartholomew K. ve Horowitz L.M. Attachment Styles Among Young Adults: A Test Of A Four Category Model. Journal Of Personality And Social Psychology. Vol.1 No.2; 1991: 226-244.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Authors

Fidan Majidova This is me
Türkiye

Melek İpek This is me
Türkiye

Publication Date

February 2, 2020

Submission Date

October 22, 2019

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 6 Number: 1

APA
Majidova, F., & İpek, M. (2020). Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Sağlık Dergisi, 6(1), 57-78. https://izlik.org/JA35JG52JU
AMA
1.Majidova F, İpek M. Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Health. 2020;6(1):57-78. https://izlik.org/JA35JG52JU
Chicago
Majidova, Fidan, and Melek İpek. 2020. “Bağlanma Stili Ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Aydın Sağlık Dergisi 6 (1): 57-78. https://izlik.org/JA35JG52JU.
EndNote
Majidova F, İpek M (February 1, 2020) Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Sağlık Dergisi 6 1 57–78.
IEEE
[1]F. Majidova and M. İpek, “Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Aydın Health, vol. 6, no. 1, pp. 57–78, Feb. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35JG52JU
ISNAD
Majidova, Fidan - İpek, Melek. “Bağlanma Stili Ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Aydın Sağlık Dergisi 6/1 (February 1, 2020): 57-78. https://izlik.org/JA35JG52JU.
JAMA
1.Majidova F, İpek M. Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Health. 2020;6:57–78.
MLA
Majidova, Fidan, and Melek İpek. “Bağlanma Stili Ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Aydın Sağlık Dergisi, vol. 6, no. 1, Feb. 2020, pp. 57-78, https://izlik.org/JA35JG52JU.
Vancouver
1.Fidan Majidova, Melek İpek. Bağlanma Stili ile Evliliğe Yönelik Tutum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Health [Internet]. 2020 Feb. 1;6(1):57-78. Available from: https://izlik.org/JA35JG52JU

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)