Dissertation

OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ

Volume: 7 Number: 3 October 13, 2021
EN

OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ

Abstract

Bu çalışma, otizm spektrum tanısı almış çocukların ailelerinin yaşadıkları psiko-sosyal sorunları ve çocuklarının eğitim ihtiyaçları açısından ne kadar bilgi sahibi olduklarını araştırmaktadır. Bu amaçla, çocuğu otizm spektrum tanısı almış 20 birinci derecede bakım veren anne ve ya baba ile nitel yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmanın cevaplamaya çalıştığı temel soru ailelerin çocuklarındaki farklılıkları gördükleri zamanla tanılama zamanı arasında geçen sürede yaşadıkları sorunlar, çocukları otizm tanısı aldıktan sonra yaşadıkları sorunlar, ebeveynlerin çocuklarına eğitim konusunda verdikleri destek ve ailelerin destek ihtiyacına odaklanmıştır. Nitel araştırma deseninde yapılan araştırma bulguları, ebeveynlerin tanılama öncesi ve sonrasında farklılaşan sorunlar yaşadıklarını ancak ebeveynlerin çocuklarına tanı konulma sürecinde kabullenmenin kolay olduğu durumda, çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için daha iyi odaklandıkları gözlenmiştir. Ebeveynlerin otizmli çocuklarına verilen eğitim olanaklarının yetersizliği ile ilgili sorun yaşadıkları ve genel olarak ailelere verilen psiko-sosyal desteğin yetersiz olduğu araştırmanın öne çıkan bulgularıdır. Sonuç olarak, aileler eğitime ve sosyal desteğe ihtiyaç duyarlar, ayrıca kendilerinin ve toplumun farkındalık eğitimleri almaları gerekir. Bunlar da yapılandırılmış bir devlet destekli aile danışmanlığı programı tarafından sağlanabilir.

Keywords

Project Number

yok

References

  1. Arslan, K. (2020). Otizmli Çocuğu Olan Ailelerin Dayanıklılığına Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi. Doktora Tezi. Ankara.
  2. Aydın, A. & Kınacı, C. (2015). Otizme Çözüm Var. 4.Baskı. İstanbul: Hayy Kitap.
  3. Bragg, P. Tekneci, P. (2014). Birey, Çift ve Aile Terapilerinde Virginia Satir Modeli Derine Dalmak Uygulama Örnekli. İstanbul: Birey Aile Çocuk Terapileri Eğitim yayınları 2.
  4. Çolak, A. (2015). Otizm Spektrum Bozukluğunu Anlamak. 2. Baskı. Ankara: Grafiker yayınları.
  5. Diken, İ. H. & Bakkaloğlu, H. (2017). Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu. .2. Baskı. Ankara: Pegem Akademi.
  6. Ersoy, Ö & Çürük, N. (2009). Özel Gereksinimli Çocuğa Sahip Annelerde Sosyal Desteğin Önemi. Aile ve Toplum 11 Cilt: 5 Sayı: 17 Nisan-Mayıs-Haziran Eğitim-Kültür ve Araştırma Dergisi.
  7. Grandin, T & Panek, R. (2018). Otizmli Beyin. Çev. Merve Solmaz. İstanbul: Pozitif Yayınları.
  8. Işık, F. (2016). Sporun Otizm Spektrum Bozukluğu Tanılı Çocuklara ve Ailelerine Etkisi Konusunda Ebeveynlerinin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Dissertation

Publication Date

October 13, 2021

Submission Date

August 14, 2021

Acceptance Date

August 26, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 7 Number: 3

APA
Köksal, M., & Erciyes, J. C. (2021). OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ. Aydın Sağlık Dergisi, 7(3), 235-254. https://izlik.org/JA42HZ59CD
AMA
1.Köksal M, Erciyes JC. OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ. Aydın Health. 2021;7(3):235-254. https://izlik.org/JA42HZ59CD
Chicago
Köksal, Mustafa, and Jade Cemre Erciyes. 2021. “OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ”. Aydın Sağlık Dergisi 7 (3): 235-54. https://izlik.org/JA42HZ59CD.
EndNote
Köksal M, Erciyes JC (October 1, 2021) OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ. Aydın Sağlık Dergisi 7 3 235–254.
IEEE
[1]M. Köksal and J. C. Erciyes, “OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ”, Aydın Health, vol. 7, no. 3, pp. 235–254, Oct. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42HZ59CD
ISNAD
Köksal, Mustafa - Erciyes, Jade Cemre. “OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ”. Aydın Sağlık Dergisi 7/3 (October 1, 2021): 235-254. https://izlik.org/JA42HZ59CD.
JAMA
1.Köksal M, Erciyes JC. OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ. Aydın Health. 2021;7:235–254.
MLA
Köksal, Mustafa, and Jade Cemre Erciyes. “OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ”. Aydın Sağlık Dergisi, vol. 7, no. 3, Oct. 2021, pp. 235-54, https://izlik.org/JA42HZ59CD.
Vancouver
1.Mustafa Köksal, Jade Cemre Erciyes. OTİZM TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE GÖRÜLEN PSİKO-SOSYAL SORUNLARIN DEĞERLENDİRMESİ. Aydın Health [Internet]. 2021 Oct. 1;7(3):235-54. Available from: https://izlik.org/JA42HZ59CD

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)