Mersin balığı havyarı, geçmişten günümüze dünyanın en pahalı gıda maddesi olarak nitelendirilebilir. 1980’li yıllara kadar, dünya çapında avcılığın % 90’ının gerçekleştiği Hazar Denizi’nde avlanan mersin balıklarından elde edilen havyarın kilosu 10.000 Dolara kadar satılmakta iken günümüzde doğal stokların neredeyse tamamen tükenmesi nedeniyle doğal havyar yerini, kilosu 2000-3000 Dolara satılan kültür havyarına bırakmıştır.
Ülkemizde 1970’li yıllara kadar Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya nehirleri ve mansaplarında önemli miktarlarda mersin balığı avlanmakta ve yılda yaklaşık 8 ton havyar üretilmekteydi. Ülkemiz ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı olarak görülen havyar sanayii, 1936 yılında hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı”nda da yer almış olup, geliştirilmesi gereken önemli sanayi kollarından biri olarak desteklenmeye değer görülmüştür.
Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1930’lu yıllardaki mersin balığı ve havyar üretim miktarı ile havyar satış fiyatlarına ilişkin veriler yanı sıra, Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya nehirlerinin doğal yapısına ilişkin önemli bilgiler içerdiğinden tarihsel değer de taşımaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, Sanayi Planının mersin balıkları hakkında tarihsel değer taşıyan sözkonusu bölümü aynen verilmiş olup, bu bölümdeki bilgiler ve günümüzdeki durum karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2016 |
Submission Date | December 24, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 30 Issue: 2 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.