BibTex RIS Cite
Year 2009, Volume: 24 Issue: 2, 1 - 8, 29.12.2011

Abstract

References

  • Anonim, (2001). 8th Five Years Development Planning (2001-2005) (in Turkish), DPT, Ankara. 158 p.
  • Anonim, (2006). Hatay İli Çevre ve Durum Raporu, Hatay Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Hatay.
  • Anonim, (2010). Hatay Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılı verileri (yayınlanmamış).
  • Brown, L. ve Kane, H., (1999). Yarını Düşünmek-Dünyanın Nüfus Taşıma Kapasitesinin Yeniden Değerlendirilmesi, Tema-Tübitak Yayınları, Yayın No: 6, Ankara.
  • Çelikkale M. S., Düzgüneş E., Okumuş İ., (1999). Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli, Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. İTO Yayın No: 1999-2 İstanbul.
  • Davenport, J., Black, K., Burnell, G., Cross, T., Culloty, S., Ekaratne, S., Furness, B., Mulcahy, M. and Thetmeyer, H., (2003). Aquaculture: The Ecological Issues. Blackwell Publ., USA, 89 p.
  • Doğan, K., (2003). Ülkemizin Akuakültür Potansiyeli ve Pazar Durumu, Deniz ve Balıkçılık Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, Sayı 2, Kısım I., 1-11.
  • DPT, (2001). Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ö.İ.K. Raporu, Yayın No: 2575.
  • FAO, (2004). FAO Aquaculture Newsletter (FAN), Special Issue, June 2004, No:35, 57s.
  • FAO, (2007). Fishery information. Data and StatisricsUnit. Rome. http://www.fao.org (25.01.2009)
  • TUİK, (2009). Su Ürünleri İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. Ankara.http://www.tuik.gov.tr (16.07.2009), s. 125.

HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 2, 1 - 8, 29.12.2011

Abstract

Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliği, Dünya'da ve Türkiye'de büyük gelişme
gösteren bir sektördür. Türkiye, içsu kaynakları ve denizleri yaklaşık 25 milyon ha yüzey
alanı ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel dikkate
alındığında şu an ki üretim miktarı çok düşük seviyede olup mutlaka geliştirilmelidir.
Hatay ili Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer almaktadır ve yazları sıcak ve kurak, kışları
ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi görülmektedir. Hatay'da yetiştiriciliği yapılan en
önemli türler denizlerde çipura (Sparus surata) ve levrek Dicentrarchus labrax), iç
sularda genel olarak gökkuşağı alabalığıdır (Oncorhynchus mykiss). Hatay'da üretimin
en yoğun yapıldığı ilçe İskenderun'dur. Burada en çok deniz balıkları yetiştiriciliği
yapılmaktadır. İçsu ürünleri yetiştiriciliği ise yoğun olarak Hassa ilçesinde yapılmaktadır.
Hatay ilinde toplam 9 adet su ürünleri işletmesi mevcut olup toplam yıllık kapasite 1767
ton'dur. Bu üretimin 1540 tonu İskenderun ilçesinden sağlanmaktadır. Bu makalede
Hatay ilinde su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli değerlendirilmiş ve sürdürülebilirliğine
yönelik mevcut durumu tartışılmıştır.

References

  • Anonim, (2001). 8th Five Years Development Planning (2001-2005) (in Turkish), DPT, Ankara. 158 p.
  • Anonim, (2006). Hatay İli Çevre ve Durum Raporu, Hatay Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Hatay.
  • Anonim, (2010). Hatay Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılı verileri (yayınlanmamış).
  • Brown, L. ve Kane, H., (1999). Yarını Düşünmek-Dünyanın Nüfus Taşıma Kapasitesinin Yeniden Değerlendirilmesi, Tema-Tübitak Yayınları, Yayın No: 6, Ankara.
  • Çelikkale M. S., Düzgüneş E., Okumuş İ., (1999). Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli, Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. İTO Yayın No: 1999-2 İstanbul.
  • Davenport, J., Black, K., Burnell, G., Cross, T., Culloty, S., Ekaratne, S., Furness, B., Mulcahy, M. and Thetmeyer, H., (2003). Aquaculture: The Ecological Issues. Blackwell Publ., USA, 89 p.
  • Doğan, K., (2003). Ülkemizin Akuakültür Potansiyeli ve Pazar Durumu, Deniz ve Balıkçılık Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, Sayı 2, Kısım I., 1-11.
  • DPT, (2001). Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ö.İ.K. Raporu, Yayın No: 2575.
  • FAO, (2004). FAO Aquaculture Newsletter (FAN), Special Issue, June 2004, No:35, 57s.
  • FAO, (2007). Fishery information. Data and StatisricsUnit. Rome. http://www.fao.org (25.01.2009)
  • TUİK, (2009). Su Ürünleri İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. Ankara.http://www.tuik.gov.tr (16.07.2009), s. 125.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Rengin Gürağaç This is me

Mevlüt Öz This is me

Müge Gürler This is me

Funda Turan

Publication Date December 29, 2011
Submission Date December 29, 2011
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 2

Cite

APA Gürağaç, R., Öz, M., Gürler, M., Turan, F. (2011). HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aquatic Sciences and Engineering, 24(2), 1-8.
AMA Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. December 2011;24(2):1-8.
Chicago Gürağaç, Rengin, Mevlüt Öz, Müge Gürler, and Funda Turan. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering 24, no. 2 (December 2011): 1-8.
EndNote Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F (December 1, 2011) HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aquatic Sciences and Engineering 24 2 1–8.
IEEE R. Gürağaç, M. Öz, M. Gürler, and F. Turan, “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Aqua Sci Eng, vol. 24, no. 2, pp. 1–8, 2011.
ISNAD Gürağaç, Rengin et al. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering 24/2 (December 2011), 1-8.
JAMA Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. 2011;24:1–8.
MLA Gürağaç, Rengin et al. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering, vol. 24, no. 2, 2011, pp. 1-8.
Vancouver Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. 2011;24(2):1-8.

openaccess.jpgOpen Access Statement:

This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.