Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliği, Dünya'da ve Türkiye'de büyük gelişme
gösteren bir sektördür. Türkiye, içsu kaynakları ve denizleri yaklaşık 25 milyon ha yüzey
alanı ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel dikkate
alındığında şu an ki üretim miktarı çok düşük seviyede olup mutlaka geliştirilmelidir.
Hatay ili Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer almaktadır ve yazları sıcak ve kurak, kışları
ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi görülmektedir. Hatay'da yetiştiriciliği yapılan en
önemli türler denizlerde çipura (Sparus surata) ve levrek Dicentrarchus labrax), iç
sularda genel olarak gökkuşağı alabalığıdır (Oncorhynchus mykiss). Hatay'da üretimin
en yoğun yapıldığı ilçe İskenderun'dur. Burada en çok deniz balıkları yetiştiriciliği
yapılmaktadır. İçsu ürünleri yetiştiriciliği ise yoğun olarak Hassa ilçesinde yapılmaktadır.
Hatay ilinde toplam 9 adet su ürünleri işletmesi mevcut olup toplam yıllık kapasite 1767
ton'dur. Bu üretimin 1540 tonu İskenderun ilçesinden sağlanmaktadır. Bu makalede
Hatay ilinde su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli değerlendirilmiş ve sürdürülebilirliğine
yönelik mevcut durumu tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2011 |
Submission Date | December 29, 2011 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 24 Issue: 2 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.