Review Article
BibTex RIS Cite

Christina Rosetti'nin Goblin Pazarı'na Kişilik Yapısı Bağlamında Freudyen ve Jungçu Yaklaşım.

Year 2024, Volume: 1 Issue: 2, 51 - 61, 10.07.2024

Abstract

Christina Rossetti’nin ''Goblin Pazarı'' iki Viktoryen kız kardeş ve goblinler arasındaki çekişmeye odaklanmaktadır. Bu iki kız kardeşin karşılaştığı zorluklar ve onlara tepkileri Freud ve Jung’un teorilerini anımsatmaktadır. Libido bireyin psişesinde önemli rol oynayan bir kavramdır. Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikanalitik teori, libido denen seksüel enerji etrafında şekillenir. Öte yandan, analitik psikolojinin kurucusu olan Carl Jung, Freud’un teorisini seksüel enerji bağlamında tekrar yorumlamıştır. İki bilgin de bilinç dışı ve onun süreçlerini çalışmış olsalar bile psişeyi analiz ederken görüş ayrılığı yaşamışlardır. Freud’un teorisi agresif dürtüleri ve seksüel itkiyi içerirken, Jung’un faaliyet alanı daha kapsamlıdır ve kolektif bilinç dışına da kapsar. Viktoryen bir şair olarak, Rossetti şiiri Goblin Pazarı’nda döneminin özelliklerini yansıtmaktadır; buna ek olarak şiir Viktoryen cinsiyet normlarını anlatır. Viktoryen kadının üstündeki cinsel baskı şiirde Freudyen bir bakış açısıyla görülebilir, ama bir diğer yandan karakterlerin bireyselliğini yansıtmak önemlidir bu yüzden kolektif bilinç dışının birer parçası olarak Jung’un arketipleri bu karakterleri keşfetmeye uygundur. Jung’un arketipleri bir bireyin kompleksleri ve karakter özellikleriyle ilgili önemli bilgiler verir ve şiirderki her bir karakter farklı arketipleri yansıtır ve psişe hakkında detay verir. ‘’Goblin Pazarı’’ iki Viktoryen kız kardeşin bastırılmış arzuları ve seksüel itki ile iffet arasında kalmış ego idealine bir bakış sunar. Bu iki Viktoryen kardeş idealleri ve arzuları arasında denge bulma konusunda zorlanır. Bunu yaparken de goblin tüccarlarla birlikte birbirinden farklı kişilik özelliklerini resmederler. Bu makalenin amacı Freud’un psikanalitik teorisi ve Viktoryen kadınlığı arasında bir bağlantı kurmak aynı zamanda Jung’un arketipleri aracılığıyla bu kavramların bireyselliğini göstermektedir.

Freudian and Jungian Approaches to Christina Rosetti's Goblin Market in the Context of Personality Structure.

Year 2024, Volume: 1 Issue: 2, 51 - 61, 10.07.2024

Abstract

Christina Rossetti’s ''Goblin Market'' displays the debate between two Victorian sisters and goblins. The obstacles these two sisters face and their reaction to them evokes theories of Freud and Jung. The concept of libido plays a fundamental role in the psyche of an individual. The psychoanalytical theory, developed by Sigmund Freud, organizes around sexual energy which is called libido. On the other hand, Carl Jung’s analytical psychology deconstructs Freud’s theory in terms of sexual energy. Even though both scholars explored the unconscious mind and its processes they differentiated while analysing the psyche. Freud’s theory contains aggressive instincts and sexual drive, whereas the scope of Jung is broader, and it involves the collective unconscious. Therefore, as a Victorian poet, Rossetti illustrates the characteristics of her age in her poem ‘’Goblin Market’’; in addition, the poem depicts Victorian gender norms. The sexual pressure on Victorian women may be seen in the poem through a Freudian lens; but on the other hand, it is essential to represent the individuality of the characters; therefore, Jung’s archetypes, as a part of the collective unconscious, are suitable to discover these characters. Jung’s archetypes give significant clues about an individual’s complexes and characteristics; each character in the poem illustrates different archetypes, and they give details about the psyche. ‘’Goblin Market’’ offers a look over two Victorian sisters’ repressed desires and the ego ideals that lead to a clash between sex drive and chastity. These Victorian siblings struggle to find a balance between their ideals and desires by portraying different characteristics along with goblin merchants. This article, in this regard, aims to make a contact between Freud's psychoanalytical theory and Victorian femininity and also show their individuality with Jungian archetypes.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects British and Irish Language, Literature and Culture
Journal Section Research Articles
Authors

İrem Tomruk 0009-0009-4993-9821

Publication Date July 10, 2024
Submission Date March 8, 2024
Acceptance Date June 25, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Tomruk, İ. (2024). Freudian and Jungian Approaches to Christina Rosetti’s Goblin Market in the Context of Personality Structure. ASSOS İnsan Ve Toplum Bilimlerinde Araştırmalar Dergisi, 1(2), 51-61.