GİRİT-MİNOS VE MİKEN SANATINDA SFENKS

Number: 20 March 1, 2010
  • Akın Temür
TR

GİRİT-MİNOS VE MİKEN SANATINDA SFENKS

Öz

Girit-Minos kültürü M.Ö. 3. binin başlarında veya diğer bazı araştırmacılara göre, ortalarında son bulan Neolitik Çağ ile başlar. En eski mühürler M.Ö. 2600- 2000 yılları arasında ortaya çıkmıştır. Girit-Minos kültürünün doruk noktasına ulaştığı dönem ise M.Ö. 1600 yıllarıdır. Girit-Minos sanatında Sfenks ise ilk olarak saraylar dönemi olarak kabul edilen çağın OM II (M.Ö. 2000-1700) döneminde ortaya çıkmıştır. Sfenks’in bu dönemde ortaya çıkmasının sebebi olarak bu süreçte Mısır ve Suriye ile yapılan ticari ilişkiler gösterilmektedir. Giritliler bu ticari ilişkilerinin sonucunda Sfenks’i, Mısır ve Suriye’den almışlar ve benimsemişlerdir. Ancak Girit-Minos sanatında Mısır ve Suriye etkileriyle ortaya çıkan Sfenks belirli bir yapı ortaya koymazken, Miken sanatına gelindiğinde oturmuş yapısı ve kendine has özellikleriyle Miken Sfenks’i diyebileceğimiz noktaya gelinmiş ve Girit Miken Sfenks tipi ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

tr; en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Akın Temür This is me

Publication Date

March 1, 2010

Submission Date

March 1, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Number: 20

APA
Temür, A. (2010). GİRİT-MİNOS VE MİKEN SANATINDA SFENKS. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 20, 135-146. https://izlik.org/JA94TW53WS

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.