GÖRSEL KOMPOZİSYONUN BİR ÖĞESİ OLARAK ÇİZGİ

Number: 15 March 4, 2010
  • Şefik Güngör
TR

GÖRSEL KOMPOZİSYONUN BİR ÖĞESİ OLARAK ÇİZGİ

Öz

Görsel kompozisyonun en temel elemanlarından biri olan çizgi gerçekte, bizim kafamızda canlandırdığımız anlamda doğada olmayan, algısal bir olgudur. Etrafımızı çevreleyen dünyayı soyutlama arayışındaki insan çizgiyi, daha en baştan itibaren görsel dilin ve bu dili kullanan sanat türlerinin ilk aracı olarak kullanmıştır. Bizde çizgi algısı yarartan bir çok etmen bulunmaktadır: Genişliğine oranla uzunluğu çok fazla olan nesneler, her nesnenin çevresinde onun sınırı olarak kabul ettiğimiz kontur çizgileri, aralarında bir bağlantı kurduğumuz noktalar hatta hareket eden bir nesnenin güzergahı gibi ... Görsel anlatıma baş vuran sanatçılar için ilginç olan, doğada olduğunu varsaydığımız çeşitli türdeki çizgilerin gerçek hayattaki anlamlarının ve yarattıkları etkinin sanatsal ürünlerde de aynen karşılık bulmasıdır. Bu nedenle görsel düzenleme yoluyla izleyicisine bir şeyler aktarmak isteyen bir sanatçı için bunların bilinmesi ve doğru kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

tr; en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Şefik Güngör This is me

Publication Date

March 4, 2010

Submission Date

March 4, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Number: 15

APA
Güngör, Ş. (2010). GÖRSEL KOMPOZİSYONUN BİR ÖĞESİ OLARAK ÇİZGİ. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 15, 85-100. https://izlik.org/JA54AD55MC

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.