Review

Suzuki Erken Yaş Keman Eğitiminde Çalışma ve Ders Uygulamaları

Volume: 26 Number: Müzik Özel Sayısı March 25, 2020
EN TR

Suzuki Erken Yaş Keman Eğitiminde Çalışma ve Ders Uygulamaları

Öz

Suzuki Erken Yaş Müzik Eğitimi, Japon kemancı ve pedagog Shinichi Suzuki’nin (1898-1998) II. Dünya Savaşı sonrasında geliştirdiği bir müzik öğretim yöntemidir. Keman için geliştirilmiş, daha sonra başka enstrümanlara da adapte edilmiştir. Eğitim, enstrüman öğretmeye odaklı olsa da ana felsefesi küçük çocuklara müziği sevdirebilmektir. Çocuk psikolojisini ön planda olduğu bu sistem ile küçük yaştaki çocuklara ulaşmak ve becerilerini en uygun zamanda ve en doğru şekilde geliştirmek ise metodun ana fikrini oluşturur.
Suzuki eğitimi çocuğu 2 yaşından itibaren derslere başlatır. Enstrüman öğrenmek için en iyi zaman, büyüme çağında kritik dönem dediğimiz 2-7 yaş arasıdır. Suzuki Eğitimi, çocuk ve eğitim psikolojisi barındıran bir felsefeye dayalıdır ve altında çok sistematik bir yöntem vardır. Bu yöntemde hiçbir adımın atlanmadan çalışılması ve eğitimin temel felsefesinin altında yatan tüm prensiplerin uygulamaya adapte edilmesi büyük önem taşır. Ders uygulamalarında bu sistematik örgü çok küçük yaştaki çocuklar için özellikle detaylı bir şekilde çizilmiştir ve doğru şekilde uygulanması şarttır.
Literatür tarama yöntemiyle hazırlanan bu çalışma, Suzuki eğitmeni olmak isteyen ya da metodun uygulanışındaki teknikleri verdikleri eğitimlerde kullanmak isteyen eğitmenlere fayda sağlamak için yol gösterici, pratik bir kılavuz niteliğindedir. Amaç, Türkiye’de henüz çok tanınmayan bu metodun işleyişi hakkındaki bilgiler ışığında yöntemin önemine dikkat çekerek metodun erken yaş müzik eğitimine olan katkısını ortaya koymaktır.
Çalışmada, Suzuki Müzik Eğitimi Metodu kapsamında genel olarak çok küçük yaştaki çocuklara keman öğretme aşamasında izlenilen yollar, uygulama esasları, ev çalışmaları ve derslerin nasıl planlandığı açıklanmış ve paralel olarak metodun ana prensiplerine değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. European Suzuki Association (2018). Teacher training and examinations manual & teacher training syllabus. Erişim adresi: http://www.digital-e-brochures.com/EuropeanSuzuki/TTraining2018/
  2. Garson, A. (1973). Suzuki and physical movement. USA: Music Educators J.
  3. Grilli, S. (1987). Preschool in the Suzuki spirit. USA: Suzuki Method International.
  4. Kendall, J. (1986). Suzuki’s mother tongue method. USA: MEJ: Music Educators Journal. Erişim adresi: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2307/3401277
  5. Salone Kay, C. (1985). They’re rarely too young and never too old to twinkle!. USA: Shar Publications
  6. Sever, G. (2018). Suzuki Öğretmen Yetiştirme Sisteminin İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi. 27(1), 37-46. doi: https://doi.org/10.24106/kefdergi.2247
  7. Starr, W. (1976). The Suzuki violinist. USA: Alfred Music.
  8. Starr, W., & Starr, C. (1983). To learn with love. USA: Summy-Birchhard INC

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Publication Date

March 25, 2020

Submission Date

July 3, 2019

Acceptance Date

February 17, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 26 Number: Müzik Özel Sayısı

APA
Sak Brody, Z. (2020). Suzuki Erken Yaş Keman Eğitiminde Çalışma ve Ders Uygulamaları. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 26(Müzik Özel Sayısı), 390-395. https://doi.org/10.32547/ataunigsed.586145

Cited By

Suzuki yönteminde grup dersleri

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

https://doi.org/10.21764/maeuefd.1555035

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.