Research Article

Süryanca Liturjik Bir Elyazmasının Süsleme Özellikleri Üzerine İnceleme

Number: 43 October 26, 2019
EN TR

Süryanca Liturjik Bir Elyazmasının Süsleme Özellikleri Üzerine İnceleme

Öz

Mardin il sınırları içinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümünde yer alan Midyat şehri; kilise ve manastırların bulunduğu kadim şehirlerdendir. Çalışma konusu, Midyat’ta yer alan Mor Barsavmo Kilisesi arşivine BMCM-00020 numarası ile kayıtlı, yaklaşık 1800’lü yıllara tarihlendirilen Süryanca serto hatla yazılmış el yazmasının süsleme açısından incelenmesini kapsamaktadır. Hagiografik eserlerde görüleceği üzere, bu Fanqito’da da, aziz ve azizelerin mucizelerinin anlatıldığı, şiir ve ilahilerinin yer aldığı bir kitaptır. Bu eser, Tigrit Metropoliti Aziz Mor Dodo’ya adanmış bir dua ve ilahi kitabıdır.

Çalışmada öncelikle kısaca Mor Barsavmo Kilisesi hakkında bilgiler verilmiş, metod ve yöntemler açıklanmıştır. Ardından, araştırmanın bulguları ışığında, Süryanca kaleme alınmış (yazılmış) el yazmasının süslemeli sayfaları tek tek incelenmiş, her birinin ayrıntılı çizimleri yapılmış ve süslemelerin bulunduğu varakların metin içeriklerinin özetle nelerden bahsettiğine değinilmiştir. El yazmasında yer alan birbirini takip eden geometrik bezeme kompozisyonlar, ikili, üçlü, dörtlü zencerekler, örgüler, özellikle geçmelerden oluşmaktadır. Bunlar, dönemsel yazma eser formları özelinde incelenmiştir.


Anahtar Kelimeler

References

  1. Akyüz, G. (2005). Tüm yönleriyle Süryaniler. Mardin: Mardin Anadolu Ofset Yayıncılık.
  2. Alav, Z. (2011). Antalya müzesi’nde yer alan el yazması Kur-an’ı Kerimlerin süsleme özellikleri (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta. Yök tez veri tabanından erişildi (Tez no: 287906).
  3. Avşar, L. (2010). Antik Yunan seramiklerdeki haç ve çarkıfelek simgeleri ve bunların Avrasya, Anadolu ve Mezopotamya kültürlerindeki muhtemel kaynakları. Mukaddime: Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(11), 115-141.
  4. Bilge, Y. (2001). Geçmişten günümüze Süryaniler. İstanbul: Zvi-Geyik Yayınları.
  5. Doğru, M. H. (1995). Selçuklulardan yirminci yüzyıla kadar tezhipte, ciltte ve mimaride kullanılmış zencerekler üzerine motiflerin kökenlerine ilişkin bir araştırma (Sanatta Yeterlik Tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul. Yök tez veri tabanından erişildi (Tez no: 42366).
  6. Durak, N. (2005). (Süryani Ortodoks kilisesi) Süryaniler ve Süryanilik Cilt 1. Ankara: Orient Yayınları.
  7. Erginer, G. (2007). Etno-kültürel sınırlar Tur Abdin Süryanileri örneğinde. Ankara: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri.
  8. Gümüştekin, N. (2011). Anadolu ve diğer kültürlerde işaret ve simgelerde anlam. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(11), 103-117.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 26, 2019

Submission Date

July 8, 2019

Acceptance Date

October 6, 2019

Published in Issue

Year 2019 Number: 43

APA
Coşkun Çelik, B. (2019). Süryanca Liturjik Bir Elyazmasının Süsleme Özellikleri Üzerine İnceleme. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 43, 150-159. https://doi.org/10.32547/ataunigsed.588766

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.