BibTex RIS Cite

RÜŞDİYE MEKTEPLERİNDE TARİH DERSİ

Year 2010, Issue: 25, 107 - 119, 17.02.2011

Abstract

Osmanlı Devleti’nde XVIII. ve XIX. yüzyılda ıslahat hareketleri bütün alanlara yayıldığı gibi kendini eğitim alanında da göstermiştir. Askeri alanda Hendesehâne, Mühendishâne-i Bahrî-i ve Berrî-i Hümâyûn açıldıktan sonra sıra rüşdiye mekteplerine gelmiştir. İlk rüşdiye mektebi olan Mekteb-i Maârif-i Adlî 1839 yılında açılmış ve bundan sonra rüşdiyeler ülke geneline yayılmıştır. Rüşdiye mekteplerinin eğitim öğretim hayatına katılmasıyla birlikte dersleri ve programları da çeşitli sebeplerle sık sık değiştirilecek konuların başında gelmiştir. Bu derslerin içinde olan tarih dersi de bu değişimlerden nasibini alacak ve rüşdiyeler ortadan kalkana kadar bu konu devam edecektir.

Year 2010, Issue: 25, 107 - 119, 17.02.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Articles
Authors

Fatma Kaya Doğanay This is me

Publication Date February 17, 2011
Submission Date February 17, 2011
Published in Issue Year 2010 Issue: 25

Cite

APA Kaya Doğanay, F. (2011). RÜŞDİYE MEKTEPLERİNDE TARİH DERSİ. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi(25), 107-119.

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.