Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri

Volume: 2 Number: 1 March 31, 2010
  • Ali Karadeniz Karadeniz
  • İlksin Pişkin
  • Murat Sert

Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri

Abstract

Bu araştırmada, diazepam ve baklofenin farelerde in vitro ince ve kalın bağırsak düz kas kasılımları üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada 80–100 gram ağırlığında 14 adet fareden elde edilen ince ve kalın bağırsak parçaları, içerisinde “Tyrode” çözeltisi bulunan izole organ banyosuna yerleştirildi. İlk önce bütün dokularda asetilkolinin (ACh) etkili dozunun tespiti için çeşitli konsantrasyonlarda ACh (10-6M, 3x10- 6M, 10-5M, 3x10-5M, 10-4M) organların bulunduğu ortama sırasıyla katılarak etkili doz tespit edildi. Elde edilen ACh‟nin etkili dozunun yalnız, diazepam (10-6M, 10-5M, 10-4M) ve baklofenin (10-5M, 10-4M, 10-3M) çeşitli konsantrasyonlarının varlığında denenmesiyle oluşan cevaplar incelendi. İnce ve kalın bağırsak düz kaslarında en büyük cevapların oluştuğu 3x10-5M‟lık ACh derişimi bütün segmentler için etkili konsantrasyon olarak tespit edildi. Diazepamın en düşük konsantrasyonu (10-6M) hariç diğer derişimlerinin (10-5M, 10-4M) varlığında elde edilen amplitüt değerlerinin azaldığı, latent sürelerinin ise uzadığı tespit edildi. Bu durum, fare ince ve kalın bağırsak düz kas kasılımlarını diazepamın ancak artan konsantrasyonlarına bağlı bir şekilde baskılayabildiğini gösterdi. Baklofenin ise yine en yoğun derişimi (10- 3M) hariç diğer iki derişiminde (10-4M, 10-3M) ACh‟nin yalnız denenmesine göre bütün dokuların hem latent sürelerde hem de amplitütlerinde önemli farklılıklar oluşturmadığı gözlendi. Sonuç olarak in vitro koşullarda farelerde ince ve kalın bağırsak düz kasında Ach kaynaklı kasılımları diazepamın inhibe edici etkisinin baklofene oranla daha güçlü olduğu görüldü.

Keywords

References

  1. Addolorato, G., Leggio, L., Agabio, R., Colombo, G., Gasbarrini, G., 2006. Baclofen: a new drug for the treatment of alcohol dependence. Int. J. Clin. Pract. 60, 1003–1008.
  2. Akıncı, MK., Schonfiel, PR., 1999. Widespread expression of GABAA receptor subunits in peripheral tissues. Neurosci. Res. 35, 145–153.
  3. Ayyat, FM., Lloyd, LK., Kuhlemeier, KV., 1984. Effect of skeletal muscle relaxants on bladder smooth muscle. J. Urol. 132, 372-375.
  4. Bayer, S., Crenner, F., Aunis, D., Angel, F., 2002. Effects of GABA on circular smooth muscle spontaneous activities of rat distal colon. Life Sci. 71, 911–925.
  5. Carai, MA., Agabio, R., Lobina, C., Reali, R., Vacca, G., Colombo, G., Gessa, GL., 2002. GABAB.-receptor mediation of the inhibitory effect of gamma-hydroxybutyric acid on intestinal motility in mice. Life Sci. 70, 3059– 3067.
  6. Castelli, MP., Ingianni, A., Stefanini, E., Gessa, GL., 1999. Distribution of GABAB receptor mRNAs in the rat brain and peripheral organs. Life Sci. 64, 1321–1328.
  7. Chandler, ML., Guilford, WG., Lawoko, CR., Whittem, T., 1999. Gastric emptying and intestinal transit times of radiopaque markers in cats fed a high-fiber diet with and without low-dose intravenous diazepam Vet. Radiol. Ultrasound. 401, 3–8.
  8. Clanachan, AS., Marshall, RJ., 1980. Potentiation of effects of adenosine on isolated cardiac and smooth muscle by diazepam. Br. J. Pharmacol. 71, 459–466.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ali Karadeniz Karadeniz This is me

İlksin Pişkin This is me

Murat Sert This is me

Publication Date

March 31, 2010

Submission Date

March 31, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 2 Number: 1

APA
Karadeniz, A. K., Pişkin, İ., & Sert, M. (2010). Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-6. https://izlik.org/JA95KB45YW
AMA
1.Karadeniz AK, Pişkin İ, Sert M. Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2(1):1-6. https://izlik.org/JA95KB45YW
Chicago
Karadeniz, Ali Karadeniz, İlksin Pişkin, and Murat Sert. 2010. “Diazepam Ve Baklofenin Fare İnce Ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2 (1): 1-6. https://izlik.org/JA95KB45YW.
EndNote
Karadeniz AK, Pişkin İ, Sert M (March 1, 2010) Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2 1 1–6.
IEEE
[1]A. K. Karadeniz, İ. Pişkin, and M. Sert, “Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 1–6, Mar. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95KB45YW
ISNAD
Karadeniz, Ali Karadeniz - Pişkin, İlksin - Sert, Murat. “Diazepam Ve Baklofenin Fare İnce Ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2/1 (March 1, 2010): 1-6. https://izlik.org/JA95KB45YW.
JAMA
1.Karadeniz AK, Pişkin İ, Sert M. Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2:1–6.
MLA
Karadeniz, Ali Karadeniz, et al. “Diazepam Ve Baklofenin Fare İnce Ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, Mar. 2010, pp. 1-6, https://izlik.org/JA95KB45YW.
Vancouver
1.Ali Karadeniz Karadeniz, İlksin Pişkin, Murat Sert. Diazepam ve Baklofenin Fare İnce ve Kalın Bağırsaklarının İn Vitro Kasılımları Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi [Internet]. 2010 Mar. 1;2(1):1-6. Available from: https://izlik.org/JA95KB45YW