BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 8 Issue: 1, 21 - 33, 26.04.2013

Abstract

  The  present  study  was  carried  out  to  determine  the  plexus  lumbosacralis  and  its  branches  in  pigeon  (Columba  livia).  In  this  study,  15  doves  that  were  collected  from  Erzurum  and  its  vicinity  were  used.  First,  5  mg/kg  xylazine  and  then  30  mg/kg  ketalar  were  injected  into  the  muscle  of  all  materials  for  anesthesia.  Then,  blood  was  drained  by  opening  the  body  cavity  and  the  animals  were  fixed  with  formaldehyde.  The  nerves  of  plexus  lumbosacralis  were  dissected  separately  and  photographed.  Plexus  lumbosacralis  was  formed  by  the  union  of  the  branches  of  the  synsacral  spinal  nerves  leaving  from   the   ventrolaterale   of   os   lumbosacrale.   The   plexus   consisted   of   seven   (2-­‐8.)   nerves   in   pigeon   (Columba   livia).   The  nerves  originating  from  the  plexus  lumbalis  from  the  cranial  to  caudal  were  n.  ilioinguinalis,  n.  cutaneus  femoris,  n.  coxalis  cranialis,  n.  femoralis,  n.  saphenus  and  n.  obturatorius.  Nervus  coxalis  caudalis,  the  common  root  of  n.  peroneus  and  n.  tibialis,  n.  cutaneus  femoris  caudalis  and  the  common  branches  of  rr.  musculares  originated  from  the  plexus  sacralis.  It  was  determined  that  general  macroanatomical  shapes  of  plexus  lumbosacralis  and  the  distribution  of  nerves  originating  from  this  plexus  were  found  to  be  similar  with  a  large  extent  in  dove,  as  one  of  the  wild  bird  species.  Key  words:  Columba  livia,  Pigeon,  Plexus  lumbosacralis.      

Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma

Year 2013, Volume: 8 Issue: 1, 21 - 33, 26.04.2013

Abstract

Çalışma, güvercinin (Columba livia) plexus lumbosacralis’inin oluşumu ve plexus’tan ayrılan sinir dallarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmada materyal olarak Erzurum ve yöresinden toplanan 15 adet güvercin kullanıldı. Materyallere, anestezi için önce 5 mg/kg xylazine, sonra 30 mg/kg ketalar kas içine enjekte edildi. Anesteziyi takiben hayvanların vücut boşluğu açılarak kanı boşaltıldı ve formaldehit ile tespit edildi. Plexus lumbosacralis’i oluşturan ve plexustan ayrılan sinirler ayrı ayrı diseke edilerek fotoğrafları çekildi. Os lumbosacrale’nin ventrolateral’inden çıkan synsacral spinal sinirlerin, r. ventralis’lerinin kendi aralarında birleşerek synsacrum’un ventrolateral’inde plexus lumbosacralis’i oluşturdukları tespit edildi. Plexus’un, güvercinde yedi (2-8.) adet sinirden meydana geldiği görüldü. Plexus lumbalis’ten köken alan sinirlerin cranial’den caudal’e doğru sırasıyla n. ilioinguinalis, n. cutaneus femoris, n. coxalis cranialis, n. femoralis, n. saphenus ve n. obturatorius olduğu, plexus sacralis’ten ise n. coxalis caudalis, n. peroneus ve n. tibialis’in ortak kökü, n. cutaneus femoris caudalis ve rr. musculares’in ortak dalının köken aldığı belirlendi. Yabani kuş türlerinden güvercinin plexus lumbosacralis’inin oluşumu ve plexus’tan ayrılan sinirlerin dağılımlarının genel makroanatomik yapısının diğer kanatlılarla büyük oranda benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Hülya Balkaya

Zekeriya Özüdoğru

Publication Date April 26, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Balkaya, H., & Özüdoğru, Z. (2013). Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(1), 21-33.
AMA Balkaya H, Özüdoğru Z. Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. April 2013;8(1):21-33.
Chicago Balkaya, Hülya, and Zekeriya Özüdoğru. “Güvercin (Columba Livia) Plexus Lumbosacralisi Ve Dalları Üzerinde Makroanatomik Ve Subgros Bir Çalışma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8, no. 1 (April 2013): 21-33.
EndNote Balkaya H, Özüdoğru Z (April 1, 2013) Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8 1 21–33.
IEEE H. Balkaya and Z. Özüdoğru, “Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 21–33, 2013.
ISNAD Balkaya, Hülya - Özüdoğru, Zekeriya. “Güvercin (Columba Livia) Plexus Lumbosacralisi Ve Dalları Üzerinde Makroanatomik Ve Subgros Bir Çalışma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8/1 (April 2013), 21-33.
JAMA Balkaya H, Özüdoğru Z. Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8:21–33.
MLA Balkaya, Hülya and Zekeriya Özüdoğru. “Güvercin (Columba Livia) Plexus Lumbosacralisi Ve Dalları Üzerinde Makroanatomik Ve Subgros Bir Çalışma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 1, 2013, pp. 21-33.
Vancouver Balkaya H, Özüdoğru Z. Güvercin (Columba livia) Plexus Lumbosacralisi ve Dalları Üzerinde Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8(1):21-33.