This study was conducted to determine the comparative effects of the additives of yeast and Enterococcus faecium on the criteria of intestinal microflora, egg quality and performance in laying hens. Treatment groups employed were as follows: Group 1- Control (C, n=36): the criteria of intestinal microflora, egg quality and performance were compared, Group 2 (n=36): C + 1 g/kg Enterococcus faecium (EF) (Cylactin ME 10 1x10cfu/g), and Group 3 (n=36): C + 1 g/kg yeast (Saccharomyces cerevisiae) (SC). The experiment was carried out on 108 Lohman Brown strains of hens, aged 45 weeks old, allocated into 3 groups of 12 replications, each containing 3 hens. Trial groups contained 36 hens each. The feed intake, egg production, egg weight and feed conversion ratio did not differ statistically between the groups (P>0.05). Similary, the egg quality criteria also did not differ statistically between the groups. The number of total bacteria increased in the Enteroccocus faecium group as compared to those of control and yeast-added groups. The number of yeast-fungus increased in the gastrointestinal tract of the yeast group, but it decreased in the control and Enterococcus faecium-added groups. The Serum Red Blood Cells (SRBC) showed no difference between the groups. As a result, the additions of Enterococcus faecium and yeast had no effect on the laying performance, but the numbers of total bacteria and and total yeast-fungus increased in the Enterococcus faecium- and yeast-added groups, respectively. The SRBC was not affected statistically by Saccharomyces cerevisiae and enterococcus.
Bu araştırmada yumurta tavuğu rasyonlarında maya (Saccharomyces cerevisiae) ve Enterococcus faecium yem katkı
maddelerinin performans ve yumurta kalite kriterleri üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak belirlenmesi amaçlandı. Bu
amaçla, Grup 1’de: Kontrol (K), Grup 2’de: K+ 1 g/kg Entereococcus faecium (EC) (cylactin ME 10 1x1010 cfu/g) ve Grup 3’te:
K+ 1g/kg maya (SC) (Saccharomyces cerevisiae) katkıları yeme uygulanarak yumurta tavuklarının performans parametreleri,
bağırsak mikroflorası ve ince barsak villus uzunlukları karşılaştırıldı. Araştırmada 45 haftalık yaşta toplam 108 adet Lohman
ırkı kahverengi ticari yumurtacı tavuk kullanıldı. Deneme grupları her grupta 36 tavuk olacak şekilde 3 farklı grup olarak
tasarlandı. Yem tüketimi, yumurta üretimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında
istatistiksel olarak fark olmadığı bulundu (P > 0.05). Benzer şekilde yumurta kalite kriterleri bakımından gruplar arasında
istatistiki bir farklılık tespit edilmedi. Total bakteri sayısı, Enterococcus feacium katkılı gruba göre kontrol ve maya katkılı
grupta azaldı. Mide barsak sistemindeki total maya-mantar sayısı, maya katkılı grupta artmış ancak kontrol ve Enteroccus
faecium katkılı grupta azaldı. Serum kırmızı kan hücreleri (SRBC) bakımından gruplar arasında fark olmadı. Sonuç olarak,
Enteroccus faecium ve maya katkısının yumurtlama performansı ve yumurta kalite kriteri üzerine etkisinin olmadığı, ancak
total bakteri sayısının Enterococcus faecium katkılı grupta, total maya-mantar sayısının ise maya katkılı grupta arttığı,
Saccharomyces cerevisiae ve enterococcus’un SRBC üzerine istatistiksel olarak bir etki göstermediği tespit edildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | October 23, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 8 Issue: 2 |