Bu
araştırmada sıcaklık stresine maruz bırakılan broylerlerin rasyonlarına katılan
vitamin C (L-askorbik asit) ve α-lipoik asidin karaciğer ve but eti dokularında
antioksidan metabolizma üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada 4 grup
oluşturuldu; Kontrol (bazal rasyon + 24°C sıcaklık), Stres (bazal rasyon + 34°C
sıcaklık), Vit C (bazal rasyon + 250 mg askorbik asit/kg rasyon + 34°C
sıcaklık) ve ALA (bazal rasyon + 250 mg α-lipoik asit/kg rasyon + 34°C
sıcaklık). Araştırmanın sonunda kesilen hayvanların karaciğer ve but eti dokularında
katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ile lipid peroksidasyon
(LPO) ve glutatyon (GSH) seviyeleri belirlendi. Sıcaklık stresinin karaciğer ve
but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile LPO ve GSH seviyelerini olumsuz
etkilediği tespit edildi. Vitamin C’nin karaciğerde CAT ve SOD aktiveleri ile
LPO seviyesini, but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile GSH seviyesini önemli
oranda düzelttiği belirlendi. α-lipoik asidin ise karaciğerde SOD aktivitesi
ile LPO ve GSH seviyelerini, but etinde LPO ve GSH seviyelerini önemli oranda
düzelttiği görüldü. Sonuç olarak stres karaciğer ve but eti dokularında
antioksidan metabolizmayı olumsuz etkilerken, vitamin C ve α-lipoik asit
katkılarının antioksidan etkilerinin dokulara göre değişebileceği tespit edilmiştir.
The present study was aimed to investigate the effect
of adding vitamin C (L-ascorbic acid) or α-lipoic acid to the diet of broilers
exposed to heat stress on antioxidant metabolism in liver and drumstick muscle
tissues. In the study, four groups were established: Control (basal diet + 24°C
temperature), Stress (basal diet + 34°C temperature), Vit C (basal
diet + 250 mg L-ascorbic acid/kg ration + 34°C temperature and ALA (basal diet
+ 250 mg α-lipoic acid/kg ration + 34°C temperature). Catalase (CAT) and
superoxide dismutase (SOD) activities with lipid peroxidation (LPO) and
glutathione (GSH) levels were determined in the liver and drumstick meat
tissues of the animals slaughtered at the end of the study. It was determined
that heat stress negatively affected CAT and SOD activities with LPO and GSH
levels in liver and drumstick meat tissues. Vitamin C significantly restored
hepatic CAT and SOD activities with LPO levels, and drumstick CAT and SOD
activities with LPO levels. α-lipoic acid significantly restored hepatic SOD
activity with LPO and GSH levels, and drumstick LPO and GSH levels. In
conclusion, while heat stress negatively affects antioxidant metabolism in
liver and drumstick meat tissues, it has been determined that the antioxidant effects
of vitamin C and α-lipoic acid supplementation may vary depending on the
tissues.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 12 Issue: 3 |