Naringenin oksidatif strese karşı direnci artıran bir flavonoiddir. Bu çalışmada kurşun maruziyeti ile ratların kalp, akciğer, beyin, dalak ve kas dokularında lipid peroksidasyon ve bazı antioksidanların ayrıca bu parametreler üzerine naringeninin etkisinin araştırılması hedeflendi. Naringenin 50 mg/kg dozda mısır yağında çözülerek orogastrik sonda ile kurşun asetat ise günlük 500 ppm olacak sekilde içme suyuna karıştırılarak 4 hafta boyunca verildi. Kurşuna maruz kalan ratların beyin, akciğer, dalak ve kas dokularının MDA düzeylerinde istatistik olarak anlamlı artış (P<0.001), kalp dokusunda ise anlamsız artış saptandı (P>0.05). Kurşun uygulaması beyin, dalak, kas dokusunda GSH-Px aktivitesinde, kalp, akciğer ve kas dokusunda CAT aktivitesinde, akciğer ve kas dokusunda ise GSH konsantrasyonunda istatistik olarak önemli azalmalara sebep oldu (P<0.05). Tek başına naringenin uygulanması MDA’nın kalp ve kasta önemli azalmasına, akciğerde ise önemli artmasına sebep oldu (P<0.05). Kurşunla beraber naringenin kullanılması kalp, akciğer, beyin, kas, dalak dokularında artmış MDA düzeylerini önemli olarak (P<0.05) azaltmasına rağmen akciğer ve dalak dokusunda artan MDA düzeylerini normale döndüremediği görüldü. Kurşunla beraber naringenin ilavesinin bu dokularda genelde azalan GSH-Px, CAT aktivitelerini ise önemli olarak artırdığı (P<0.05) saptandı. Ayrıca kurşunun etkisi ile akciğer ve kasta azalan GSH düzeyleri ve kalpte artan GSH düzeylerinin naringenin uygulanması ile normale döndüğü tespit edildi. Sonuç olarak, kurşun uygulanmasının, özellikle hücre antioksidanlarını tüketerek lipid peroksidasyonunda artışa neden olduğu ve naringenin uygulanmasının, bazı dokularda (beyin, kas) kurşunun sebep olduğu oksidatif stresin engellenmesinde yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Naringenin, a flavonoid increases resistance against oxidative stress. The present study aims to investigate the effect of lead on lipid peroxidasyonu and some antioxidants in heart, lung, brain, spleen, muscle and the effect of naringenin on these parameters. Naringenin was administered by orogastric gavage (50 mg/kg, dissolved in corn oil) and lead acetate was given as daily 500 parts per million in drinking water for 4 weeks. In the rats exposed to lead, MDA levels in the brain, lungs, spleen and muscle tissues significantly increased (P<0.001), in the heart tended to increase but not significantly (P>0.05). Lead caused a statistically significant decrease in GSH-Px activity of the brain, spleen and muscle tissues, in CAT activity of the heart, lung and muscle tissues, in GSH concentration of the lungs and muscle tissues (P<0.05). The administration of alone naringenin caused a statistically significant decrease in MDA levels in the heart and muscle, but a significant increase in the lung (P<0.05). Although increased MDA levels in the heart, lungs, brain, muscle and spleen tissues were significantly decreased by use of the naringenin together with lead (P<0.05), increased MDA levels in the lungs and spleen tissues could not be recovered to the normal level. Generally the decreased GSH-Px and CAT activities in these tissues due to lead were significanly increased by naringenin supplementation (P<0.05). In addition, the reduced GSH levels in lung and muscle, the inceased GSH levels in heart with effect of lead were returned to the normal by naringenin. Lead particularly causes to an increase in lipid peroxidation by consuming antioxidants of cells. Naringenin was able to prevent as tissue-specific (brain, muscle) the oxidative stress caused by lead.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 1 |