Çalışmada yeşil çay yağının (Camellia sinensis) gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) büyüme oranı, yemden yararlanma ve hematolojik parametreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için denemeler kurulmuştur. Balıklar (76.25±2.75 g) masere yeşil çay yağının farklı konsantrasyonları (%0.25, %0.5, %1.0) ilave edilmiş yemlerle beslenmiştir. Ağırlık kazancı (WG), yem dönüşüm oranı (YDO) ve bazı kan parametreleri gökkuşağı alabalığında belirlenmiştir. Yeşil çay yağı ile 42 günlük besleme sonunda yapılan analizlerde WBC, GRAN, HGB, HCT, MCH, MCHC, PLT, PDW, PCT değerlerinde kontrol grubuna göre artış gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte yeşil çay yağı uygulanan grupların megakaryositlerini uyardığı (PLC-R seviyesinde artış) bunun da trombosit yapımını artırdığı görülmüştür. Yem değerlendirme oranı 1.83–4.53 değerleri arasında değişim göstermiştir. Deneme sonunda gruplardaki yeşil çay yağı miktarının artışıyla birlikte yem değerlendirme oranının azaldığı tespit edilmiştir. Yeşil çay yağının içerdiği lipofilik özellikteki biyoaktif maddelerin sinerjistik etki göstererek balıklarda termojenik uyarımı sağladığı ve bunun da ağırlık kaybına neden olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra yeşil çay yağının hematopoetik organlarda hematopoiesisi ve içerdiği kateşinler gibi antioksidanların granülosit hücre grubu üzerinde etki gösterdiği tespit edilmiştir.
In the study, experiments were conducted to determine effects of green tea oil (Camellia sinensis) on the growth
rate, feed utilization and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish (76.25±2.75 g) were fed
diets supplemented with different concentrations of green tea oil (%0.25, %0.5, %1.0). Weight gain (WG), feed conversion
ratio (BDI) and some blood parameters were determined in the rainbow trout. It was determined that the values of WBC,
GRAN, HGB, HCT, MCH, MCHC, PLT, PDW and PCT were increased with respect to control group at the end of 42 days feeding
with green tea oil. However, groups treated with green tea oil stimulated megakaryocytes (increased PLC-R levels), which
also increased platelet production. Feed evaluation ratio varied between 1.83-4.53. At the end of the experiment, it was
determined that the feed evaluation ratio decreased with the increase of the amount of green tea oil in the groups. It is
thought that the bioactive substances in the lipophilic property of green tea oil provide thermogenic stimulation in fishes by
synergistic effect, which causes weight loss. Besides, it was determined that antioxidants such as hematopoiesis and catechins
in hematopoietic organs of green tea oil act on the granulocyte cell group.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |