Research Article
BibTex RIS Cite

Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri

Year 2018, Volume: 13 Issue: 2, 159 - 164, 25.10.2018
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.296989

Abstract

Çalışmada yeşil çay yağının (Camellia sinensis) gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) büyüme oranı, yemden yararlanma ve hematolojik parametreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için denemeler kurulmuştur. Balıklar (76.25±2.75 g) masere yeşil çay yağının farklı konsantrasyonları (%0.25, %0.5, %1.0) ilave edilmiş yemlerle beslenmiştir. Ağırlık kazancı (WG), yem dönüşüm oranı (YDO) ve bazı kan parametreleri gökkuşağı alabalığında belirlenmiştir. Yeşil çay yağı ile 42 günlük besleme sonunda yapılan analizlerde WBC, GRAN, HGB, HCT, MCH, MCHC, PLT, PDW, PCT değerlerinde kontrol grubuna göre artış gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte yeşil çay yağı uygulanan grupların megakaryositlerini uyardığı (PLC-R seviyesinde artış) bunun da trombosit yapımını artırdığı görülmüştür. Yem değerlendirme oranı 1.83–4.53 değerleri arasında değişim göstermiştir. Deneme sonunda gruplardaki yeşil çay yağı miktarının artışıyla birlikte yem değerlendirme oranının azaldığı tespit edilmiştir. Yeşil çay yağının içerdiği lipofilik özellikteki biyoaktif maddelerin sinerjistik etki göstererek balıklarda termojenik uyarımı sağladığı ve bunun da ağırlık kaybına neden olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra yeşil çay yağının hematopoetik organlarda hematopoiesisi ve içerdiği kateşinler gibi antioksidanların granülosit hücre grubu üzerinde etki gösterdiği tespit edilmiştir.

References

  • 1. Chu DC., Juneja., LR., 1997. General chemical composition of green tea and its infusion. In “Chemistry and Application of Green Tea”, Ed., Yamamoto T., Juneja LR., Chu DC., Kim M., CRC Press LLC, pp. 13–22.
  • 2. Crespy V., Williamson G., 2004. A review of the health effects of green tea catechins in in vivo animal models. Am Soc Nutr, 134, 3431–3440.
  • 3. Cabrera C., Artacho R., Gimenez R., 2006. Beneficial effects of green tea – a review. J Am Coll Nutr, 25, 79–99.
  • 4. Cho SH., Lee SM., Park BH., Ji SC., Lee J., Bae J., Oh SY., 2007. Effect of dietary inclusion of various sources of green tea on growth, body composition and blood chemistry of the juvenile olive flounder, Paralichthys olivaceus. Fish Physiol Biochem, 33, 49–57.
  • 5. Abdel-Tawwab M., Ahmad MH., Seden MEA., Saker SFM., 2010. Use of green tea, Camellia sinensis L., in practical diet for growth and protection of Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.), against Aeromonas hydrophila infection. J World Aquacult Soc, 41(2), 203-213.
  • 6. Thawonsuwan J., Kiron V., Satoh S., Panigrahi A., Verlhac V., 2010. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) affects the antioxidant and immune defense of the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Fish Physiol Biochem, 36, 687–697.
  • 7. Harikrishnan R., Balasundaram C., Heo MS., 2011. Influence of diet enriched with green tea on innate humoral and cellular immune response of kelp grouper (Epinephelus bruneus) to Vibrio carchariae infection. Fish Shellfish Immunol, 30, 972–979.
  • 8. Santinha PJM., Gomes EFS., Coimbra JO., 1996. Effects of protein level of the diet on digestibility and growth of gilthead sea bream, Sparus auratus. Aquacult Nutr, 2, 81-87.
  • 9. Konuk T., 1981. Practical physiology. Faculty of Vet., University of Ankara Press, Ankara.
  • 10. Ishihara N., Chu DC., Akachi S., Juneja LR., 2001. Improvement of intestinal microflora balance and prevention of digestive and respiratory organ diseases in calves by gren tea extracts. Livest Prod Sci, 68, 217-229.

Effects of green tea (Camellia sinensis) Oil on Feed Utilization and Hametological Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)

Year 2018, Volume: 13 Issue: 2, 159 - 164, 25.10.2018
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.296989

Abstract

In the study, experiments were conducted to determine effects of green tea oil (Camellia sinensis) on the growth

rate, feed utilization and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish (76.25±2.75 g) were fed

diets supplemented with different concentrations of green tea oil (%0.25, %0.5, %1.0). Weight gain (WG), feed conversion

ratio (BDI) and some blood parameters were determined in the rainbow trout. It was determined that the values of WBC,

GRAN, HGB, HCT, MCH, MCHC, PLT, PDW and PCT were increased with respect to control group at the end of 42 days feeding

with green tea oil. However, groups treated with green tea oil stimulated megakaryocytes (increased PLC-R levels), which

also increased platelet production. Feed evaluation ratio varied between 1.83-4.53. At the end of the experiment, it was

determined that the feed evaluation ratio decreased with the increase of the amount of green tea oil in the groups. It is

thought that the bioactive substances in the lipophilic property of green tea oil provide thermogenic stimulation in fishes by

synergistic effect, which causes weight loss. Besides, it was determined that antioxidants such as hematopoiesis and catechins

in hematopoietic organs of green tea oil act on the granulocyte cell group.

References

  • 1. Chu DC., Juneja., LR., 1997. General chemical composition of green tea and its infusion. In “Chemistry and Application of Green Tea”, Ed., Yamamoto T., Juneja LR., Chu DC., Kim M., CRC Press LLC, pp. 13–22.
  • 2. Crespy V., Williamson G., 2004. A review of the health effects of green tea catechins in in vivo animal models. Am Soc Nutr, 134, 3431–3440.
  • 3. Cabrera C., Artacho R., Gimenez R., 2006. Beneficial effects of green tea – a review. J Am Coll Nutr, 25, 79–99.
  • 4. Cho SH., Lee SM., Park BH., Ji SC., Lee J., Bae J., Oh SY., 2007. Effect of dietary inclusion of various sources of green tea on growth, body composition and blood chemistry of the juvenile olive flounder, Paralichthys olivaceus. Fish Physiol Biochem, 33, 49–57.
  • 5. Abdel-Tawwab M., Ahmad MH., Seden MEA., Saker SFM., 2010. Use of green tea, Camellia sinensis L., in practical diet for growth and protection of Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.), against Aeromonas hydrophila infection. J World Aquacult Soc, 41(2), 203-213.
  • 6. Thawonsuwan J., Kiron V., Satoh S., Panigrahi A., Verlhac V., 2010. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) affects the antioxidant and immune defense of the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Fish Physiol Biochem, 36, 687–697.
  • 7. Harikrishnan R., Balasundaram C., Heo MS., 2011. Influence of diet enriched with green tea on innate humoral and cellular immune response of kelp grouper (Epinephelus bruneus) to Vibrio carchariae infection. Fish Shellfish Immunol, 30, 972–979.
  • 8. Santinha PJM., Gomes EFS., Coimbra JO., 1996. Effects of protein level of the diet on digestibility and growth of gilthead sea bream, Sparus auratus. Aquacult Nutr, 2, 81-87.
  • 9. Konuk T., 1981. Practical physiology. Faculty of Vet., University of Ankara Press, Ankara.
  • 10. Ishihara N., Chu DC., Akachi S., Juneja LR., 2001. Improvement of intestinal microflora balance and prevention of digestive and respiratory organ diseases in calves by gren tea extracts. Livest Prod Sci, 68, 217-229.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

BAŞAR Altınterim This is me

Ekrem Öztürk This is me

Filiz Kutluyer

Önder Aksu

Publication Date October 25, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Altınterim, B., Öztürk, E., Kutluyer, F., Aksu, Ö. (2018). Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13(2), 159-164. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.296989
AMA Altınterim B, Öztürk E, Kutluyer F, Aksu Ö. Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. October 2018;13(2):159-164. doi:10.17094/ataunivbd.296989
Chicago Altınterim, BAŞAR, Ekrem Öztürk, Filiz Kutluyer, and Önder Aksu. “Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus Mykiss) Yem Değerlendirme Oranına Ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13, no. 2 (October 2018): 159-64. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.296989.
EndNote Altınterim B, Öztürk E, Kutluyer F, Aksu Ö (October 1, 2018) Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13 2 159–164.
IEEE B. Altınterim, E. Öztürk, F. Kutluyer, and Ö. Aksu, “Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 2, pp. 159–164, 2018, doi: 10.17094/ataunivbd.296989.
ISNAD Altınterim, BAŞAR et al. “Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus Mykiss) Yem Değerlendirme Oranına Ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13/2 (October 2018), 159-164. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.296989.
JAMA Altınterim B, Öztürk E, Kutluyer F, Aksu Ö. Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2018;13:159–164.
MLA Altınterim, BAŞAR et al. “Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus Mykiss) Yem Değerlendirme Oranına Ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 2, 2018, pp. 159-64, doi:10.17094/ataunivbd.296989.
Vancouver Altınterim B, Öztürk E, Kutluyer F, Aksu Ö. Yeşil Çay Yağının Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Yem Değerlendirme Oranına ve Hematolojik Parametrelerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2018;13(2):159-64.

Cited By






Recent status of exotic tilapia species in Turkey
Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
Erdoğan Çiçek
https://doi.org/10.12714/egejfas.38.1.14