Research Article

Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)

Number: 6 December 31, 2021
EN TR

Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)

Abstract

Modern zamanlarda dinî bilginin edinim ve aktarım yolları daha çok teknolojinin getirdiği imkanlar etrafında şekillenmektedir. Sosyal medya platformları güncel haberlerin yanı sıra dinî bilgilerin de paylaşıldığı mecralar olmuş ve dinî bilginin kontrolsüzce kitlesel etkileşime açık hale gelmesine yol açmıştır. Ülkemiz özelinde dinî gün ve gecelere özel önem atfedildiği varsayımından hareketle pek çok kişi, kurum ve platform bu zaman dilimlerinde hitap ettikleri kitlelere kutsallık atfedilen zamanlarla ilgili dinî içerikler üretmektedir. Bir haber sitesinin dinî bilgiyi paylaşması bir kenara taharetten vasiyete kadar dinin bütün alanlarını kapsayacak şekilde içerik üretmesi, fetva vermesi ve yönlendirici birtakım uygulamaları tavsiye etmesi, önemli bir hazırlık ve alt yapı çalışması gerektirir. Dinî içerik üretenlerin modern zamanda sıklıkla yapılan kopyala-yapıştır düşüncesi içinde hareket etmeleri, milyonlarca takipçisi olan platformlarda dinî dezenformasyonun önünü açabilir. Bununla birlikte paylaşılan bilgilerin içinde yer verilen görsellerin seçiminde yapılan dikkatsizlik, kitlelerin dine ait algılarının olumsuz şekillenmesine neden olabilir. Esasında ucu açık bir platform olan internet ortamında bilginin paylaşımından ziyade doğruluğu ve güvenilirliği konuları her geçen gün daha da önem kazanmakla birlikte içeriklerin medyatik formlar taşıması/magazinleşmesi bir başka problemi doğurmaktadır. Yayın ilkelerinde “bilginin evrenselliğine inanarak toplumun gelişmesi için bilgilendirici ve eğitici yayınları ön yargılardan arınmış saplantısız bir yaklaşımla ortaya koyduğunu” belirten haber7.com isimli sitede, Yasemin bölümü Masiva alt başlığında dinî içerikler paylaşılmaktadır. İlgili bölümde kıyamet alametleri, fal baktırmak, kabir azabı, arife günü duası, üç ayların fazileti, cuma günü zikirleri başta olmak üzere tövbe namazı, evlilik, aile içi huzuru temin için yapılması istenen fiiller ve nazar boncuğu takma gibi pek çok konu hakkında bilgi bulunmaktadır. Masiva platformu dinî bilgileri paylaşırken birtakım görseller kullanmaktadır. Bu çalışmada dinin medyatikleşmesi konusu üzerinde durulacak popüler din algısının dinî içerik paylaşımındaki rolüne temas edilecektir. Muhafazakâr yayın çizgisine sahip olduğu düşünülen haber7.com sitesinde özellikle dinî/mübarek kabul edilen zaman dilimlerinden üç aylarla ilgili üretilen dinî içerikler, doğruluk ve güvenilirlik ilkeleri açısından incelenecektir. Ayrıca ortaya konulan verilerin analizi, başta hadis olmak üzere fıkıh ilmi açısından gerçekleştirilecek; özellikle hadis olarak zikredilen metinlerin kaynakları ve sıhhat değerleri tespit edilecektir. Çalışmanın nihai hedefi, dinî olduğu varsayılan bilgilerin paylaşım amacı, mahiyeti, kaynağı, doğruluğu ve güvenilirliği gibi problematikleri tespit etmek, dinî bilgilerin bilgilendirme aracı olarak kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalara işaret etmektir.

Keywords

Supporting Institution

yok

Project Number

yok

Thanks

yok

References

  1. Aclûnî, Ebü’l-Fidâ İsmâîl b. Muhammed b. Abdilhâdî el-Cerrâhî. Keşfü’l-hafâ ve müzîlu’l-ilbâs amme’ştehera mine’l-ehâdîsi alâ elsineti’n-nâs. 2 Cilt. Beyrut: Mektebetü’l-Kudsî, 1. Basım, 1351.
  2. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Şuayb el-Arnaût & Âdil Mürşid vd. “1421/2001”. Müessesetü’r-Risâle, ts.
  3. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned li’l-İmâm Ahmed b. Hanbel. thk. Ahmed Muhammed Şâkir. 20 Cilt. Kahire: Dâru’l-Hadis, 1. Basım, 1995.
  4. Algül, Ali. “Popüler Kültür ve Popüler Edebiyat”. European Journal of Educational and Social Sciences 4/2 (29 Ekim 2019), 142-153.
  5. Aliyyü’l-Kârî, Ebü’l-Hasen Nûrüddîn Alî b. Sultân Muhammed el-Herevî. el-Esrârü’l-merfûʿa fi’l-ahbâri’l-mevdûʿa. thk. Muhammed b. Lütfi es-Sabbağ. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1. Basım, 1971.
  6. Apaydın, H. Yunus. “Klasik Literatürde Fıkıh ve Örtünme”. İslamiyat 4/2 (2001), 89-98.
  7. Ebû Dâvûd, Süleymân b. el-Eş‘as b. İshâk es-Sicistânî el-Ezdî. es-Sünen. Riyad: Dâru’s-Selâm, 1. Basım, 1419.
  8. Eken, Metin. “Medya ve Din Alanına Temel Yaklaşımlar: Medyatikleşme ve Eklemlenme”. Dijital Çağda İletişim, Kültür ve Medya II Yeni Medya Medya, Kültür ve Tüketim. ed. Mustafa Temel - Ömer Faruk Koçak. 147-161. Konya: Çizgi Kitabevi, 1. Basım, 2021.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religion, Society and Culture Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

November 13, 2021

Acceptance Date

December 21, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 6

APA
Yüceer, M. (2021). Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde). ATEBE, 6, 103-119. https://doi.org/10.51575/atebe.1023072
AMA
1.Yüceer M. Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde). ATEBE. 2021;(6):103-119. doi:10.51575/atebe.1023072
Chicago
Yüceer, Mustafa. 2021. “Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)”. ATEBE, nos. 6: 103-19. https://doi.org/10.51575/atebe.1023072.
EndNote
Yüceer M (December 1, 2021) Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde). ATEBE 6 103–119.
IEEE
[1]M. Yüceer, “Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)”, ATEBE, no. 6, pp. 103–119, Dec. 2021, doi: 10.51575/atebe.1023072.
ISNAD
Yüceer, Mustafa. “Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)”. ATEBE. 6 (December 1, 2021): 103-119. https://doi.org/10.51575/atebe.1023072.
JAMA
1.Yüceer M. Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde). ATEBE. 2021;:103–119.
MLA
Yüceer, Mustafa. “Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde)”. ATEBE, no. 6, Dec. 2021, pp. 103-19, doi:10.51575/atebe.1023072.
Vancouver
1.Mustafa Yüceer. Kutsal Kabul Edilen Zamanlarda Paylaşılan Bilgilerin Güvenilirliği/Dinin Medyatikleşmesi (Üç Aylar Özelinde). ATEBE. 2021 Dec. 1;(6):103-19. doi:10.51575/atebe.1023072