Research Article

Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler

Number: 4 December 15, 2020
  • Abdullah Özkan *
TR EN

Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler

Abstract

Leo Strauss felsefenin, özellikle de İslam-Yahudi felsefesinin, ne olduğu ve onun tarihinin nasıl çalışılması gerektiği hakkındaki tartışmalara katkı yapan düşünürlerden biridir. Daha çok siyaset felsefesi ile ilgili çalışmalarıyla bilinen Strauss’a göre, felsefe ve toplum arasında bir çatışma vardır ve filozoflar eserlerinde hem bu çatışmanın doğuracağı zararlardan kaçınmak hem de felsefi etkinliklerine devam edebilmek için özel bir yazım tekniği kullanırlar. Bu tekniğin ilk izlerini Eflatun’da bulan Strauss, İslam-Yahudi felsefesini şekillendiren filozofların da bu tekniği takip ederek felsefe yaptıklarını düşünmektedir. İslam felsefesi araştırmacılarının büyük çoğunluğu, satır aralarına yazmak olarak bilinen bu tekniğin varlığına ya ihtiyatla yaklaşmakta veya böyle bir yazım tekniğinin varlığını kesin bir şekilde reddetmektedirler. Bu tekniğin varlığı hakkındaki şüphelere rağmen onun dayandığı varsayımların İslam felsefesi araştırmalarında kendilerine hala yer buldukları iddia edilebilir. Nitekim Gazali hakkında yakın dönemde yapılan çalışmaların buna benzer varsayımlardan hareket ettiği görülmektedir. Bu çalışmada, Strauss’un yaklaşımı kısaca tanıtılacak ve bu yaklaşımla Gazali literatürü arasındaki benzerlikler gösterilmeye çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. Beşer, Ali Sertan. “Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yorumu ve Etkileri.” Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2015.
  2. Copleston, Frederick, A History of Philosophy: Greece and Rome. New York: Image Books, 1962.
  3. Dallal, Ahmad. “al-Ghazālī and the Perils of Interpretation.” Journal of the American Oriental Society, v. 122, no. 4, (October-December, 2003): 773-787.
  4. Frank, Richard M. al-Ghazālī and the Ash‘arite School. Durham and London: Duke University Press, 1994.
  5. Frank, Richard M. Creation and the Cosmic System: al-Ghazālī and Avicenna. Heidelberg: Carl Winter, 1992.
  6. Gairdner, W. H. T. “al-Ghazālī’s Mishkāt al-Anwār and the Ghazālī Problem.” Der Islam, 5 (1914): 121-153.
  7. Garden, Kenneth. “Zirveden İniş: Gazali’nin Otobiyografik Eserleri ve Yazıldıkları Bağlam Üzerine Bir Değerlendirme.” Ter. Abdullah Özkan, Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 35 (2015/1): 187-207.
  8. Garden, Kenneth. The First Islamic Reviver: Abū Ḥāmid al-Ghazālī and His Revival of the Religious Sciences. New York: Oxford University Press, 2014.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religion, Society and Culture Studies

Journal Section

Research Article

Authors

Abdullah Özkan * This is me
0000-0001-5928-8078
Türkiye

Publication Date

December 15, 2020

Submission Date

October 12, 2020

Acceptance Date

November 14, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 4

APA
Özkan, A. (2020). Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler. ATEBE, 4, 5-30. https://izlik.org/JA96ES86AA
AMA
1.Özkan A. Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler. ATEBE. 2020;(4):5-30. https://izlik.org/JA96ES86AA
Chicago
Özkan, Abdullah. 2020. “Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı Ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler”. ATEBE, nos. 4: 5-30. https://izlik.org/JA96ES86AA.
EndNote
Özkan A (December 1, 2020) Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler. ATEBE 4 5–30.
IEEE
[1]A. Özkan, “Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler”, ATEBE, no. 4, pp. 5–30, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96ES86AA
ISNAD
Özkan, Abdullah. “Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı Ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler”. ATEBE. 4 (December 1, 2020): 5-30. https://izlik.org/JA96ES86AA.
JAMA
1.Özkan A. Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler. ATEBE. 2020;:5–30.
MLA
Özkan, Abdullah. “Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı Ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler”. ATEBE, no. 4, Dec. 2020, pp. 5-30, https://izlik.org/JA96ES86AA.
Vancouver
1.Abdullah Özkan. Leo Strauss’un İslam Felsefesi Yaklaşımı ve Gazali Literatürü Arasındaki Benzerlikler. ATEBE [Internet]. 2020 Dec. 1;(4):5-30. Available from: https://izlik.org/JA96ES86AA