Research Article
BibTex RIS Cite

Islamic Images on Digital Platforms (In the Example of Caliphate Series)

Year 2022, Issue: 7, 1 - 13, 30.06.2022
https://doi.org/10.51575/atebe.1066335

Abstract

The idea of transferring and even imposing individual thoughts on others is as old as human history. Quran states that the first people were deceived by being influenced by the words of the devil. It is a known fact that the Prophet conveyed the message to guide people to the right path and was assigned to fulfill this duty. In fact, it is quite natural for this situation to happen wherever there are people. However, advances in the cultural and technological fields throughout history have changed the tools used in the mentioned activities. For instance, with the ease of supply of writing materials and the developments in the field of printing, ideas were conveyed more in writing. When it comes to the modern era, visual programs have gained speed with the digital changes and transformations experienced by television, computers and the internet as their supporter. In this direction, television and subsequently digital broadcasting platforms became widespread, and with the increase in demand for digital platforms, a mandatory change was required in the media sector. Anticipating this change, Netflix is the largest digital broadcasting platform, which entered the digital broadcasting industry quickly and reached millions of subscribers. As it is known, the most important purpose of visual media civilization, if not the only one, is to obtain financial benefits. However, it is also certain that Netflix and similar companies deliberately or unintentionally impose their world of thought, ways of making sense of life, and even ideologies through their content. In this direction, TV programs, series and movies that carry religious images are given a great deal of places on digital platforms, because they attract the watchers and they have high potential to influence on them. Although, these programs sometimes lead people to reach the right information, they often cause false religious teaching to be conveyed. the Caliphate series, which is one of the most watched content on the mentioned platform in recent days and tells the drama-filled story of a family who went to Raqqa from Sweden within the borders of the so-called Islamic State, directs its viewers about Islamic teachings in various ways. In our study, Islamic images in this series will be analyzed through topics such as religious abuse and Islamophobia, and it will be focused on how digital platforms shape the perception of religion. In addition, the transformation of media and digital platforms, the compatibility of the series with its aims and objectives, and how the minds of ISIS militants overlap with the main teachings of Islam will also be touched upon. After all these, the creation of perception will be emphasized in the media sector in general, and digital platforms in particular.

References

  • Akkuş, Tolga. “Kan Benim Kanal Benim”. TRT Akademi 4/7 (2019), 178-183.
  • Aslan, Seyfettin vd. “İslamofobi ve Batı Dünyasındaki Yansımaları”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/16 (2016), 451-461.
  • Ayhan, Bünyamin - Çiftçi, Muhammet Emin. “IŞİD, Propaganda ve İslamofobi”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 1/1 (2018), 17-32.
  • Bakali, Naved. Cultural Pedagogy and Islamophobia: Towards a Framework for Engaging Students in Critical Discussion. Montreal: McGill University, 2011.
  • Bayraklı, Enes - Yerlikaya, Turgay. “Müslüman Toplumlarda İslamofobi: Türkiye Örneği”. Ombudsman Akademik 7 (2017), 51-70.
  • Behrman, Wilhelm - Rockström Niklas. Kalifat, (Dizi, 2020). https://www.imdb.com/title/tt11398870/
  • Belt, David Douglas. Framing Islam as a Threat: The use of Islam by Some U.S. Conservatives as a Platform for Cultural Politics in the decade after 9/11. U.S.A: Virginia Polytechnic Institute and State University, 2014.
  • Canatan, Kadir. “İslamofobi ve Anti-İslamizm: Kavramsal ve Tarihsel Yaklaşım”. Batı Dünyasında İslamofobi ve Anti-İslamizm. ed. Kadir Canatan - Özcan Hıdır. Ankara: Eskiyeni Yayınları, 2007.
  • Demir, Tarkan - Aşan, Nuh. “Hollywood Kamerasında İslam’ın Ötekileştirilmesi”. Turkish Studies 5/9 (2014), 741-748.
  • Enderun, Mehmet Akif. Beyaz Perdenin Din Algısı Sinema-Din İlişkileri Üzerine Bir Analiz. İstanbul: Işık, 2011.
  • Erdin, Çiğdem. “Radikal Selefi Örgütlerin Sosyal Medya Kullanımı: IŞİD Örneği”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 1/2 (2017), 124-130.
  • Genel, Mehmet Gökhan. “Avrupa’daki Türk Medya Perspektifinden, Batı’nın bir ‘Ötekileştirme’ Dili Olarak Kullandığı İslâmofobi’ye Bakış”. Atatürk İletişim Dergisi 6 (2014), 105-124.
  • Gölcü, Abdülkadir – Çuhadar, Mustafa. “Batı Toplumlarında İslamofobi’nin Üretilmesinde Medyanın Rolü”. Ombudsman Akademik 7 (2017), 71-99.
  • Hardy, Alexandra. The “new phenomenon”: An examination of American Media Portrayal of Muslim Female Suicide Bombers. Washington D.C.: Georgetown University, 2010.
  • Karakaya, Handan. “Türk Sinemasında Din Adamı Tiplemesi”. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6/12 (2018), 48-70.
  • Kırbaşoğlu, Hayri. “Çeşitli Boyutlarıyla Din İstismarı” (Görüşmeci: Adil Öztekin, Akademik Yayın) İlahiyat Akademi Dergisi 1/3 (05 Ağustos 2021) 165-180.
  • Koç, Mustafa. “Değerler Psikolojisi Perspektifinden Türk Sinemasında Din Görevlisi İmajı: ‘Değer-Yoksun Dindarlık’ Tipolojisi Bağlamında Semantik Analizler”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 191-249.
  • L. Blizek, William. “Dinleri Değerlendirmek/Eleştirmek İçin Filmleri Kullanma”. çev. Bilal Yorulmaz. Sinema ve Din. 1236. İstanbul: Ensar Neşriyat, 1. Basım, 2015.
  • Lüleci, Yalçın. “Türk Sineması ve Din”. Din ve Hayat: İstanbul Müftülüğü Dergisi 22 (2014), 150-153.
  • Poole, Elizabeth Anne. British Islam: Media Representations and Social Meanings. University of Leicester, 1999.
  • Ramberg, Ingrid. Islamophobia and its Consequences on Young People. Budapeşte: European Youth Centre, 2006.
  • Sarı, Gülşah. “Türkiye’de Özel Televizyon Yayıncılığının Gelişimi ve Medyanın Mülkiyet Yapısı”. Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi 5/18 (2017), 2087-2095.
  • Temel, Mustafa. “Türkiye’de Medya ve İslamofobi Araştırmaları”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 2/1 (2019), 93-121.
  • Uluç, Güliz. Küreselleşen Medya: İktidar ve Mücadele Alanı. İstanbul: Anahtar Yayınevi, 2008.
  • Yorulmaz, Bilal. “1896’dan Günümüze Hollywood’un Kötü Adamları: Müslümanlar”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 1/1 (2018), 33-47.
  • Yorulmaz, Bilal. Sinema ve Din Eğitimi. İstanbul: Dem, 2016.

Dijital Platformlarda İslâmî İmgeler (Kalifat Dizisi Örneği)

Year 2022, Issue: 7, 1 - 13, 30.06.2022
https://doi.org/10.51575/atebe.1066335

Abstract

Bireysel düşüncelerini başkalarına aktarma ve hatta empoze etme düşüncesi insanlık tarihi kadar eskidir. Nitekim ilâhî kitabımız, ilk insanların şeytanın söylediği sözlerden etkilenerek kandırıldığını ifade etmiştir. Hz. Peygamber’in insanları doğru yola sevk etmek için tebliğ ettiği ve bu vazifeyi yerine getirmekle görevlendirildiği bilinen bir gerçektir. Asıl itibarıyla insanın olduğu her yerde bu durumun gerçekleşmesi gayet tabiîdir. Fakat tarih boyunca özellikle kültürel ve teknolojik sahadaki ilerlemeler sözü edilen faaliyetlerde kullanılan araçları değiştirmiştir. Örneğin; yazı malzemesinin temininin kolaylaşması ve matbaa alanında gelişmeler yaşanmasıyla fikirler daha çok yazıyla aktarılmıştır. Modern döneme gelince televizyon, bilgisayar ve bunların destekleyicisi olarak internetin geçirdiği dijital değişim ve dönüşümlerle birlikte görsel çalışmalar hız kazanmıştır. Bu doğrultuda televizyon ve akabinde dijital yayın platformları yaygınlaşmış ve hatta dijital platformlara rağbetin artmasıyla medya sektöründe zorunlu bir değişiklik gerekmiştir. Bu değişikliği öngörerek dijital yayın sektörüne hızlı bir giriş yapan ve milyonlarca abone sayısına ulaşan en büyük dijital yayın platformu Netflix’tir. Bilindiği üzere görsel medya uygarlığının tek olmasa da en önemli gayesi ekonomik çıkar elde etmektir. Ancak bununla birlikte Netflix ve benzeri şirketlerin içerikleriyle düşünce dünyalarını, hayatı anlamlandırma yöntemlerini ve hatta ideolojilerini kasıtlı ya da kasıtsız empoze ettiği de muhakkaktır. Bu doğrultuda hem ilgilisi fazla hem de ses getirme etkisi yüksek olduğu için dini imgeler taşıyan program, dizi ve film gibi yayınlara dijital platformlarda büyük oranda yer verilmektedir. Ancak kimi zaman insanların doğru bilgiye ulaşması ve her türlü hurafeden uzaklaşmasına yol açan bu yayınlar, çoğu zaman yanlış bir din öğretisinin aktarılmasına sebep olmaktadır. Sözü edilen platformda son günlerde en çok izlenen içerikler arasında yer alan ve İsveç’ten sözde İslâm Devleti’nin sınırları içerisindeki Rakka’ya giden bir ailenin dram dolu hikâyesini anlatan Kalifat dizisinin, izleyicilerini İslâm öğretileri hakkında farklı şekillerde yönlendirdiği görülmektedir. Çalışmamızda bu dizide yer alan İslâmî imgeler, din istismarı ve İslamofobi gibi başlıklar üzerinden tahlil edilecek ve dijital platformların din algısını ne denli şekillendirdiği üzerinde durulacaktır. Ayrıca değişen medya ve dijital platformların dönüşümüne, dizinin amaç ve hedeflerine uygunluğuna ve IŞİD militanlarının düşünce dünyalarının İslâm’ın esas öğretileriyle ne denli örtüştüğüne de temas edilecektir. Tüm bunların akabinde genelde medya sektöründe özelde dijital platformlarda algı oluşturmanın imkânına vurgu yapılacaktır.

References

  • Akkuş, Tolga. “Kan Benim Kanal Benim”. TRT Akademi 4/7 (2019), 178-183.
  • Aslan, Seyfettin vd. “İslamofobi ve Batı Dünyasındaki Yansımaları”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/16 (2016), 451-461.
  • Ayhan, Bünyamin - Çiftçi, Muhammet Emin. “IŞİD, Propaganda ve İslamofobi”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 1/1 (2018), 17-32.
  • Bakali, Naved. Cultural Pedagogy and Islamophobia: Towards a Framework for Engaging Students in Critical Discussion. Montreal: McGill University, 2011.
  • Bayraklı, Enes - Yerlikaya, Turgay. “Müslüman Toplumlarda İslamofobi: Türkiye Örneği”. Ombudsman Akademik 7 (2017), 51-70.
  • Behrman, Wilhelm - Rockström Niklas. Kalifat, (Dizi, 2020). https://www.imdb.com/title/tt11398870/
  • Belt, David Douglas. Framing Islam as a Threat: The use of Islam by Some U.S. Conservatives as a Platform for Cultural Politics in the decade after 9/11. U.S.A: Virginia Polytechnic Institute and State University, 2014.
  • Canatan, Kadir. “İslamofobi ve Anti-İslamizm: Kavramsal ve Tarihsel Yaklaşım”. Batı Dünyasında İslamofobi ve Anti-İslamizm. ed. Kadir Canatan - Özcan Hıdır. Ankara: Eskiyeni Yayınları, 2007.
  • Demir, Tarkan - Aşan, Nuh. “Hollywood Kamerasında İslam’ın Ötekileştirilmesi”. Turkish Studies 5/9 (2014), 741-748.
  • Enderun, Mehmet Akif. Beyaz Perdenin Din Algısı Sinema-Din İlişkileri Üzerine Bir Analiz. İstanbul: Işık, 2011.
  • Erdin, Çiğdem. “Radikal Selefi Örgütlerin Sosyal Medya Kullanımı: IŞİD Örneği”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 1/2 (2017), 124-130.
  • Genel, Mehmet Gökhan. “Avrupa’daki Türk Medya Perspektifinden, Batı’nın bir ‘Ötekileştirme’ Dili Olarak Kullandığı İslâmofobi’ye Bakış”. Atatürk İletişim Dergisi 6 (2014), 105-124.
  • Gölcü, Abdülkadir – Çuhadar, Mustafa. “Batı Toplumlarında İslamofobi’nin Üretilmesinde Medyanın Rolü”. Ombudsman Akademik 7 (2017), 71-99.
  • Hardy, Alexandra. The “new phenomenon”: An examination of American Media Portrayal of Muslim Female Suicide Bombers. Washington D.C.: Georgetown University, 2010.
  • Karakaya, Handan. “Türk Sinemasında Din Adamı Tiplemesi”. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6/12 (2018), 48-70.
  • Kırbaşoğlu, Hayri. “Çeşitli Boyutlarıyla Din İstismarı” (Görüşmeci: Adil Öztekin, Akademik Yayın) İlahiyat Akademi Dergisi 1/3 (05 Ağustos 2021) 165-180.
  • Koç, Mustafa. “Değerler Psikolojisi Perspektifinden Türk Sinemasında Din Görevlisi İmajı: ‘Değer-Yoksun Dindarlık’ Tipolojisi Bağlamında Semantik Analizler”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 191-249.
  • L. Blizek, William. “Dinleri Değerlendirmek/Eleştirmek İçin Filmleri Kullanma”. çev. Bilal Yorulmaz. Sinema ve Din. 1236. İstanbul: Ensar Neşriyat, 1. Basım, 2015.
  • Lüleci, Yalçın. “Türk Sineması ve Din”. Din ve Hayat: İstanbul Müftülüğü Dergisi 22 (2014), 150-153.
  • Poole, Elizabeth Anne. British Islam: Media Representations and Social Meanings. University of Leicester, 1999.
  • Ramberg, Ingrid. Islamophobia and its Consequences on Young People. Budapeşte: European Youth Centre, 2006.
  • Sarı, Gülşah. “Türkiye’de Özel Televizyon Yayıncılığının Gelişimi ve Medyanın Mülkiyet Yapısı”. Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi 5/18 (2017), 2087-2095.
  • Temel, Mustafa. “Türkiye’de Medya ve İslamofobi Araştırmaları”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 2/1 (2019), 93-121.
  • Uluç, Güliz. Küreselleşen Medya: İktidar ve Mücadele Alanı. İstanbul: Anahtar Yayınevi, 2008.
  • Yorulmaz, Bilal. “1896’dan Günümüze Hollywood’un Kötü Adamları: Müslümanlar”. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 1/1 (2018), 33-47.
  • Yorulmaz, Bilal. Sinema ve Din Eğitimi. İstanbul: Dem, 2016.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Articles
Authors

Furkan Çakır 0000-0002-3269-1649

Early Pub Date June 30, 2022
Publication Date June 30, 2022
Submission Date February 1, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 7

Cite

ISNAD Çakır, Furkan. “Dijital Platformlarda İslâmî İmgeler (Kalifat Dizisi Örneği)”. ATEBE 7 (June 2022), 1-13. https://doi.org/10.51575/atebe.1066335.