Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 7/3/24

Year: 2024
Prof. Dr. Ali Ümran KÖMÜŞCÜ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Climate Change-Impact and Adaptation, Climate Change Impacts and Adaptation (Other), Atmospheric Sciences, Climatology, Hydrography, Natural Hazards
Asst. Prof. Dr. Ceyhan KAHYA İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-6026-2158
Natural Hazards, Climate Change-Impact and Adaptation, Engineering, Air Pollution Modelling and Control, Disaster and Emergency Management, Atmospheric Sciences, Atmospheric Aerosols, Atmospheric Composition, Chemistry and Processes, Air Pollution Processes and Air Quality Measurement, Meteorology, Adverse Weather Events, Atmospheric Sciences (Other)
Dilek Eren AKYÜZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 0000-0003-4509-6897
Water Resources Engineering, Water Harvesting, Fluid Mechanics and Thermal Engineering
Assoc. Prof. Dr. Elçin TAN İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7677-6073
Climate Change-Impact and Adaptation, Climate Change Impacts and Adaptation (Other), Engineering, Fluid Mechanics and Thermal Engineering, Renewable Energy Resources , Numerical Modelization in Civil Engineering, Water Resources and Water Structures, Atmospheric Sciences, Atmospheric Dynamics, Meteorology, Hydrology, Surface Water Hydrology, Climatology, Oceanography, Physical Oceanography
Mesospheric, Thermospheric, Ionospheric and Magnetospheric Physics, Heliophysics and Space Weather
Prof. Dr. Hüseyin TOROS İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Engineering, Meteorology, Air Pollution Processes and Air Quality Measurement, Aerospace Materials
Prof. Dr. Kasım KOÇAK İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Atmospheric Sciences, Engineering
Asst. Prof. Dr. Mehmet Seren KORKMAZ SAMSUN ÜNİVERSİTESİ, HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0000-0001-8345-7265
Geographic Information Systems, Hydrology, Renewable Energy Resources , Programming Languages, Water Resources and Water Structures, Atmospheric Sciences
Prof. Dr. Sevinç Asilhan SİRDAŞ ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY
Quantum Computation
Hydrology

Atmosfer ve İklim Dergisi (ATİK); Atmosfer Bilimleri, Meteoroloji, İklim ve Hidroloji alanlarındaki araştırmaları ve gelişmeleri takip etmek, bu alanlara bilimsel katkılarda bulunmak ve nitelikli bir kaynak ortaya koymak gayeleriyle yayın yapmaktadır.

Dergi, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere, yılda 2 defa yayınlanmaktadır ve yazım dili Türkçe’dir. Benimsenen açık yayın politikası gereği, yayınlanan tüm çalışmalara dergi web sayfası üzerinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca, dergide araştırma ve tarama makaleleri ile teknik notlara yer verilmektedir.


Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın mutlaka bilime katkısı olmalıdır.
Tarama Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.
Teknik Not: Pratikte değeri olan bir yenilik getirmeli, var olan yöntemlere üstünlüğü olan bir ilerleme veya kolaylık sağlamalı ve bu üstünlükler yazıda açık, dolaysız ve kısa biçimde vurgulanabilmelidir.


Değerlendirme aşamasında, hakemler ve yazarların birbirlerinin isimlerini görmediği çift-kör hakem değerlendirmesi (double blind peer review) uygulanmaktadır.


Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların daha önce herhangi bir yerde sunulmamış ve yayınlanmamış olması gerekmektedir. Ayrıca yazarlar, çalışmalarını dergiye göndermekle birlikte, yazılarının telif haklarını yayımcıya devrettiklerini kabul ederler. Yayımcının izni alınmadan ve ödeme yapılmadan derginin tamamının ya da bir kısmının ticari amaçlarla çoğaltılıp dağıtılması yasaktır.

Dergiye makale göndermek için;
1) Site içerisinde yayınlanan şablon dosyası indirilerek üzerinde çalışılması ve dergiye Microsoft Word uzantılı (doc veya docx) dosya şeklinde gönderilmesi,
2) Şablon dosyasındaki yönergeler doğrultusunda çalışma dosyasının hazırlanması,
3) Kaynakların APA stilinde oluşturulması gerekmektedir. Bunun için Zotero, Endnote veya Mendeley gibi bir kaynak yönetim programı kullanılabilir.

Yayın Etiği
Atmosfer ve İklim Dergisi mühendislik ve temel bilimler alanı başta olmak üzere disiplinler arası çalışmalara ait süreçler, bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve paylaşılması esasına dayanır.
Bilimsel bir çalışma ortaya koyan yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu yani tüm paydaşların, bilimin ilerlemesinde doğru bir süreç takip edilerek katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu hedef kapsamında çalışmaların bilimsel etik ilkelere uygunluk göstermesi oldukça önemlidir.
Bu kapsamda Atmosfer ve İklim Dergisi’nin yayın etiği ile açık erişim politikası COPE (Committee on Publication Ethics) açık erişimde yayınlanan kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda düzenlenmiştir.
Makalelerde kullanılan verilere yönelik editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütler kapsamında gerekli görüldüğünde yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir. Verilerin etik kurallara uymayan şekilde kullanımı yazarların sorumluluğunda olup tespit edilen eksiklikler yazarın kurumuna bildirilerek makale reddedilecektir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olmak, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmak ve olası bir talep üzerine bu verilere erişimi sağlayabilmek.
Gönderdiği makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak.
Sunduğu içerik yayınlanmış veya sunulan içerikle eşleşirse, bu çakışmayı kabul etmek ve alıntı yapmak, gerektiğinde editöre, çalışmasıyla ilgili benzer içeriğe sahip olabilecek herhangi bir çalışma varsa bunun bir kopyasını sunmak, başka kaynaklardan herhangi bir içeriği çoğaltmak ya da kullanmak için izin almak, atıf göstermek.
İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, NIH Laboratuar Hayvanlarının Kullanımına İlişkin Politika, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi) gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek. Çalışmasına dair ilgili etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Gereç ve Yöntem” kısmında belirtmek.
Herhangi bir çıkar çatışması durumunda, makalesiyle ilgili etik bir ihlal tespit ettiğinde bunu editör ve yayıncı ile paylaşmak, hata beyanı, zeyilname, tazminat bildirimi yayınlamak veya gerekli görüldüğü durumlarda çalışmayı geri çekmek.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
Makalelerin kabul edilmesi durumunda en geç 5 gün içerisinde makalesi ile ilgili gördüğü eksiklikleri dergi sekreteryasına iletme sorumluluğunu kabul etmek ve bu süreç sonrasındaki düzeltmelerin dergi sayfasında yer alan “Önceki Sayılara İlişkin Düzeltmeler” sayfasında yer alması için dergi sekreteryasını bilgilendirmek.
Etik kurula ilişkin bilgilendirmeler için “Etik Kurul İzni” sayfasını incelemek ve gereğini yerine getirmek.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
Sponsorlu çalışmaları veya özel konulardaki çalışmaları diğer çalışmalarla aynı şekilde ele almak,
Etik ihlali niteliğinde bir şikâyet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikâyete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.
Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse bu yazı için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.
Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.
İntihal Politikası
İntihal (aşırma) kasti olup olmaması önemsenmeksizin, bir etik ihlalidir. Çalışmaların başka kaynaklarla, referans gösterilmeden benzeşmesi ve bu haliyle yayına alınması etik olmamasının yanında suçtur ve kabul edilemez.
Dergi Yönetimi, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili aşırma, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edebilmektedir.
Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi
Atmosfer ve İklim Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda atik@itu.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.
Politikaların hazırlanması ve benimsenmesi sürecinde yararlanılan kaynaklar:
COPE (Committee on Publication Ethics)
ANKEM Dergisi Yayın Politikaları
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi Etik İlkeler ve Yayın Politikası
YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.