Amaç: Bitkisel kökenli bazı uçucu yağların antibakteriyel etkinlikleri ile P. aeruginosa’da, QS (Quorum Sensing-çevreyi algılama) sistemi üzerine inhibisyon etkilerinin araştırılması.
Gereç Yöntemler: Çalışmada, limon (Citrus limonum), bergamot (Citrus aurantium), lavanta (Lavandula angustifolia) uçucu yağlarının Pseudomona aeruginosa PAO1’de virülans faktörleri olan elastaz ve piyosiyanin pigment üretimi ile kayma hareketi ve biyofilm oluşumu üzerine inhibisyon etkileri anti-QS aktivite testleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bazı Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler üzerinde antibakteriyel etkinlikleri araştırılmıştır.
Bulgular: Sonuçta inhibisyon etkisi araştırılan her üç yağın da virülans faktörleri üzerine farklı oranlarda inhibisyon etkilerinin olduğu, en yüksek aktivitenin her üç yağ içinde biyofilm oluşumu üzerine olduğu görülmüştür. Bergamot %85 oranında en yüksek inhibisyon yeteneğine sahip iken, lavanta %76, limon ise %65 oranında etkili olmuştur (P<0,01).
Sonuç: Antibiyotik direncine karşı geliştirilen stratejiler arasında QS olarak adlandırılan bakteriler arası iletişimin inhibisyonu ve fitofarmasötiklerin kullanımı yer almakta olup, yapılan bu çalışma ile elde edilen bulgular her iki stratejinin umut vaat ettiğini desteklemektedir.
Objectives: Investigation antibacterial potential of some essential oils and inhibition effect in P. aeruginosa on QS (Quorum Sensing) system.
Material and Methods: In the study, the inhibition effects of essential oils of lemon (Citrus limonum), bergamot (Citrus aurantium), lavender (Lavandula angustifolia) on elastase and pyocyanine pigment production, which are virulence factors in Pseudomona aeruginosa PAO1, and swarming motility and biofilm formation were performed by anti-QS activity tests. Also antibacterial activity on some Gram-positive and Gram-negative bacteria were investigated.
Conclusion: Among the strategies developed against antibiotic resistance are the inhibition of communication between bacteria called QS and the use of phytopharmaceuticals most potetntive ones the findings obtained in this study support the promise of both strategies.
Results: As a result, it was seen that all three oils have inhibition effect on virulence factors by different inhibition rate, and the highest activity was on biofilm formation in all three oils. Bergamot had the highest inhibitory ability at 85%, while lavender was 76% and lemon was 65% effective (P <0.01).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2021 |
Acceptance Date | June 14, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)