Okratoksin A (OTA), bazı Aspergillus ve Penicillium
türleri tarafından sentezlenen özellikle işlenmiş tahıllar, kahve çekirdekleri
veya granül kahveler, şarap ve çeşitli baharatlarda bulunabilen bir
mikotoksindir. OTA insan ve hayvanlarda kanserojen, mutajenik ve teratojenik
etkiler göstermektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmada yerel marketlerden temin
edilen 30 adet kahve örneği içerisindeki OTA miktarı Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi
(YPSK) cihazı ile tayin edilmiştir. Çalışmalar floresans dedektör kullanılarak
Ex 330 Em 450 nm dalga boylarında gerçekleştirilmiş, kolon sıcaklığı 25°C, sistem
basıncı 83 bar olarak ölçülmüştür. Akış hızı 0.9 ml/dk olarak seçilmiştir.
Kahveleri çözmek için etanol kullanılmıştır. Analiz boyunca C18 (200 mm 4.6 mm
I.D., 5 µm partikül boyutuna sahip kolon kullanılmıştır. OTA standardı ve
numunelerin yaklaşık 11.287 dk da sinyal verdiği görülmektedir. Mobil faz
olarak (su:asetonitril:asetik asit) (49.5:49.5:1) (h:h:h) kullanılmıştır. Çalışılan
30 adet örneğin tümünde çeşitli miktarlarda OTA varlığı tespit edilmiş olup
bunlardan sadece 12 tanesinin Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen limitler
altında olduğu tespit edilmiştir.
Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin which is synthesized by some Aspergillus and Penicillium species
and may exists in especially cultivated cereals, coffee beans or coffee
granules, wine and various spices. OTA exhibits Carcinogenic, mutagenic
and teratogenic affects for humans and animals. In this conducted study, OTA
contents of 30 different coffee samples that were provided from the local
markets were determined by using high performance liquid chromatography. The
experiments were carried out using the fluorescence detector and applying the
330 nm extinction and 450 nm emission wavelengths. The column temperature and
pressure were set to 25°C and 83 barr, respectively. The flow rate was chosen as 0.9 mL/min.
Coffee samples were dissolved in ethanol.
Analyses were performed by using the C18 (200 mm 4.6 mm I.D., 5 µm
particle size). It was observed that OTA standards and samples have a signal at
approximately 11.287 min. Deionized (water: acetonitirile: acetic acid)
(49.5:49.5:1), (v:v:v) mixture was used as the mobile phase. The obtained
results showed that different amounts of OTA for all 30 samples were determined
and 12 of them have lower OTA content according to the limits of Turkish Food
Codex.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 2 |