Amaç: Kompozit rezinler en fazla kullanılan estetik restoratif dolgu materyalleridir. Fakat, intra oral çevrede iç ve dış kaynaklı çeşitli nedenler ile renk değişimleri göstermektedirler. Sigara diş kaynaklı boyanmalarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı yeni üretilmiş dört kompozit rezinde (SDI-ICE, Charisma Diamond, Charisma Smart, Clearfil Majesty E) sigara etkisiyle oluşabilecek renk değişimlerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Deney örneklerinin hazırlanması için 2 mm kalınlığında ve 10 mm çapında teflon kalıplar kullanıldı. Örnekler kalıplara yerleştirildikten sonra üzerine sellüloid strip bant (Universal strips, Extra Dental, İstanbul, Türkiye) uygulandı ve LED ışık cihazı (Radii plus, SDI, Köln, Almanya) ile 20 s üst yüzeylerinden polimerize edildiler. Bu şekilde renk değişimi ölçümleri için her kompozit rezine ait 10’ar adet örnek hazırlandı. Tüm örnekler 37°C de 24 saat distile suda bekletildikten sonra spektrofotometre ile (Vita Easyshade, Vita Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) başlangıç renkleri ölçüldü (ΔE). Örnekler özel bir düzeneğe yerleştirildikten sonra sigara dumanına (Malboro, Philip Morris, Neuchatel, İsviçre) maruz bırakıldılar ve renk ölçümleri tekrarlandı. Başlangıç ve sigara dumanından sonraki renk farklılıkları hesaplandı (ΔE*). Sonuçlar istatistiksel olarak tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve Tukey-Kramer testleri ile değerlendirildi (p=0,05).
Bulgular: Tüm kompozitlerin renk değişimleri klinik olarak kabul edilebilir düzeyin üzerindeydi (ΔE*> 3,7). Bununla birlikte en az renk değişimi SDI-ICE, en fazla renk
değişimi ise Clearfil Majesty E kompozitlerde bulundu. Tüm kompozitlerdeki renk değişimleri klinik olarak önemliydi. Ayrıca bazı kompozitler arasında istatistiksel olarak onemli renk stabilite farkları gözlendi.
Sonuç: Kompozit rezinlerdeki yapısal gelişmelere rağmen çalışmada kullandığımız yeni üretilen kompozit rezinler, renk stabilitesi açısından başarılı bulunmadılar. Hekimlerin, özellikle ön bölgeye yapılacak kompozit restorasyonlara dikkat etmesi gerektiği ve yoğun sigara tüketimlerinin mevcut restorasyonlarının renklenmesine yol açabileceği konusunda kişileri bilgilendirmesi gerektiği düşünülmektedir.
Aim: Composite resins are presently the most commonly used aesthetic restorative materials but, in intra oral environment, composite resins may show discoloration due to intirinsic or extrinsic causes. Cigarette smoke is an important extrinsic factor on discoloration. The purpose of this research was to evaluate the effect of cigarette smoking on the color stability of newly
marketed four composite resins (SDI-ICE, Charisma Diamond, Charisma Smart, Clearfil Majesty E). Materials and method: Ten cylindrical specimens were prepared for each resin composites using a teflon mold (2 mm height and 10 mm diameter). All the specimens were polymerized by a LED curing unit (Radii plus, SDI, Köln, Germany) for 20 sec on top side against a mylar strip (Universal strips, Extra Dental, İstanbul, Turkey). Specimens were stored in distilled water at 37°C for 24 hours. Baseline colors of specimens were measured with a spectrophotometer (Vita Easyshade, Vita Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany). Then, they were exposed to cigarette smoke (Marlboro Red, Philip Morris, Neuchatel, Switzerland) in a special contrivance and color measurements were repeated. The color differences between baseline and after smoke were calculated. The resuts were statisticaly analysed using one way analysis of variance (ANOVA) and Tukey-Kramer test (p=0,05). Results: The color stability of all composites were not within the clinically acceptable range (ΔE*> 3,7). However, the least color changes were found in SDI-ICE, while the most color changes were found in Clearfil Majesty E resin composites. Conclusion: The color differences of all composites were clinically significant. In addition, significant difference among the some resin composites were obsereved.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 46 Issue: 1 |