Review

Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri

Volume: 3 Number: 2 December 31, 2021

Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri

Abstract

Arkeolojik demir buluntularda karşılaşılan sorunlar ve nedenleri üzerine derlenmiş olan çalışmada kısaca demir madeninin ne olduğu açıklanmaya çalışılmış, toprak altı ve üstünde karşılaşılan sorunlar ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Demir buluntularda bozulmaların nedenleri her iki (toprak altı ve toprak üstü) koşulda da benzerler içermektedir. Bozulma nedenlerinden bağıl nem, sıcaklık ve oksijenin varlığı direk etki etmektedir. Klorürlerin etkisi ise bağıl nem varlığında etkisini yoğun olarak göstermektedir. Demir buluntuların bozulmalarını anlamak için öncelikle demir metalini tanımak ve demir buluntuların bozulma nedenlerini bilmek gerekmektedir. Doğru tespitler sonucunda ise önleyici koruma ve direk müdahaleler ile demir buluntuları korumak mümkün olacaktır.

Keywords

Arkeolojik kazı, koruma, demir, bozulma nedenleri, korozyon

References

  1. Angelini, E., Rosalbino, F., Grassini, S. (2007). Simulation of Corrosion Processes of Buried Archaeological Bronze Artifacts., P. Dillmann, G. Béranger, P. Piccardo and H. Matthiessen. (Edited by). Corrosion of Metallic Heritage Arti.
  2. Bloom, M. C., Smith, Jr. S. H. (1969). The Corrosion Products of Iron and Their Relation to Corrosion in Steam Generating Equipment.
  3. Einarsdóttir, S. S. (2012). Mass Conservation of Archaeological İron Artifacts A Case Study at the National Museum of Iceland. Göteborgs Universitet Institutionen för Kulturvård, Sweden.
  4. Fathalizadeh, A. (2012). Eski Çağda Demir Üretim, Teori ve Teknolojisi. Metalurji, 164, 53-60.
  5. Gerwin, W., Baumhauer, R. (2000). Effect of Soil Parameters on the Corrosion of Archaeological Metal Finds. Geoderma, 1-2,63-80.
  6. Graedel, T. E., Frankenthal, R. (1990). Corrosion Mechanisms for Iron and Low Alloy Steels Exposed to the Atmosphere. Journal of the Electrochemical Society, 137(8), 2385-2394.
  7. Gürü, M., Yalçın, H. (2006). Malzeme Bilgisi. Ankara: Palme Yayınevi.
  8. Kumar, V. (2018). Preservation Methods of Historical İron Objects: An Overview. International Journal of Engineering Science Invention (IJESI), 7(3), 22-29.
  9. Patscheider, J. Veprék, S. (1986). Application of Low-Pressure Hydrogen Plasma to the Conservation of Ancient Iron Artifacts. Studies Conservation, 31 (1), 29-36.
  10. Sease, C. (1994). A Conservation Manual for the Field Archaeologist, Archaeological Research Tools. (Third Edition). Los Angeles: Cotsen Institute of Archaeology Press.
APA
Yılmaz, Z. (2021). Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 3(2), 137-144. https://izlik.org/JA39FN46HF
AMA
1.Yılmaz Z. Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi. 2021;3(2):137-144. https://izlik.org/JA39FN46HF
Chicago
Yılmaz, Zeynep. 2021. “Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar Ve Nedenleri”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 3 (2): 137-44. https://izlik.org/JA39FN46HF.
EndNote
Yılmaz Z (December 1, 2021) Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 3 2 137–144.
IEEE
[1]Z. Yılmaz, “Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri”, Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 137–144, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39FN46HF
ISNAD
Yılmaz, Zeynep. “Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar Ve Nedenleri”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 3/2 (December 1, 2021): 137-144. https://izlik.org/JA39FN46HF.
JAMA
1.Yılmaz Z. Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi. 2021;3:137–144.
MLA
Yılmaz, Zeynep. “Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar Ve Nedenleri”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 2, Dec. 2021, pp. 137-44, https://izlik.org/JA39FN46HF.
Vancouver
1.Zeynep Yılmaz. Arkeolojik Demir Buluntularda Karşılaşılan Sorunlar ve Nedenleri. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi [Internet]. 2021 Dec. 1;3(2):137-44. Available from: https://izlik.org/JA39FN46HF