Hiperglisemi ile seyreden heterojen bir hastalık olan
Diyabetes Mellitus, küresel düzeyde önemli bir sağlık sorunudur. Kronik hiperglisemi,
çeşitli organların geri dönüşümsüz hasarına ve disfonksiyonuna neden olarak
sağlık harcamalarını artırmakta ve yaşam kalitesini azaltmaktadır. Günümüzde diyabet
tedavisinde kullanılan mevcut sentetik oral anti-diyabetik ilaçların yanında,
anti-hiperglisemik aktiviteye sahip fitokimyasalların bitkilerden izolasyonu ile
yan etkisi daha az alternatif ajanların bulunmasına yönelik ilgi artmıştır. Bu
fitokimyasallardan biri olan saponinlerin; anti-tümör, anti-mikrobiyal ve
anti-inflamatuar gibi çeşitli potansiyel terapötik etkilerinin yanında
anti-hiperglisemik etkiye de sahip oldukları ifade edilmektedir. Bu makalede kanıta
dayalı veriler ışığında saponinlerin antidiyabetik etkileri tartışılacaktır.
Diabetes mellitus, a heterogeneous disorder
characterized by hyperglycaemia, is an important global health problem. Chronic
hyperglycemia causes irreversible damage and dysfunction of various organs,
thereby increasing health expenditure and reducing quality of life. In recent
years, besides the existing synthetic oral antidiabetic drugs used in the
treatment of diabetes, there is an increased interest in the availability of
alternative agents having less side effects and obtained by isolation of
phytochemicals with antihyperglycemic activity from plants. Saponins, one of
these phytochemicals, have anti-hyperglycemic activity as well as various
potential therapeutic effects such as anti-tumor, anti-microbial and antiinflammatory.
In this article, the antidiabetic effects of saponins will be discussed according
to evidence based data.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Nutrition and Dietetics |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 1 |