Tüm dünyadaki 35 milyon demans hastasının yaklaşık %75'inin alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de ise 250-300 bin alzheimer hastası bulunmaktadır ve bu sayının her 20 yılda ikiye katlanacağı tahmin edilmektedir Yaşam süresinin uzatılması ve kalitesinin arttırılması için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Son dönemde alzheimerın prevalansı ve insidansının artmasında beslenmenin etkili olduğunu gösteren çalışmalar
bulunmaktadır. Bu konuda özellikle oksidatif stresin azalmasına yardımcı
olan A, C, E vitamini gibi antioksidan ögeler ve hiperhomosisteinemiyi
önleyen B grubu vitaminleri üzerinde durulmaktadır. Yapılan bazı
çalışmalarda ise omega-3 yağ asidi alımının arttırılması ve total/doymuş yağ
asidi alımının azaltılması da alzheimer ile ilişkili bulunmuştur.
Sonuç olarak yaşam boyu meyve, sebze ve deniz ürünlerinden zengin
beslenmenin alzheimerdan koruyucu olduğu tahmin edilmektedir. Bu alanda
daha fazla kontrollü bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Approximately 75% of 35 million dementia patients worldwide are thought to have Alzheimer's disease. In Turkey, there are 250-300 thousand Alzheimer's patients and it is estimated that this number will double in 20 years. Sufficient and balanced nutrition is crucial for the prolongation of life and the increase in life quality. Recent studies have shown that nutrition is effective in increasing the prevalence and incidence of Alzheimer's. In this regard, we focus particularly on antioxidant substances such as vitamins A, C and E, which help to reduce oxidative stress, and vitamins of group B, which inhibit hyperhomocysteinemia. In some studies, increasing omega-3 fatty acid intake and decreasing total/saturated fat acid intake have also been associated with Alzheimer's. As a result, throughout life fruit, vegetable and seafood rich nutrition is estimated to protect against alzheimer. More controlled scientific research is needed in this area
Other ID | JA73FS84GZ |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |