Amaç: Günümüzde diyabet prevalansının artış göstermesi ile diyabetin önlenmesi ve tedavisinde besin ögelerinin rolleri ile ilgili yeni araştırma konuları ortaya çıkmaktadır. Diyet, insülin direnci ve diyabet patofizyolojisindeki önemli faktörlerden biridir. Diyette makro besin ögelerinin yeterli ve dengeli alımının önemi kadar, mikro besin ögesi gereksinmelerinin karşılanması da hastalıklarda koruyucu ve iyileştirici rol oynamaktadır. Literatür incelendiğinde, mikro besin ögelerinden kan pıhtılaşmasındaki rolüyle bilinen K vitamininin, diyabet oluşumuna yol açan bir durum olan insülin direncine potansiyel etkileri üzerinde de durulmaktadır.Bu derleme çalışmanın amacı; K vitamininin insülin direncine etkisinin değerlendirilmesi ve olası etki mekanizmalarının incelenmesidir. Yöntem: Çalışmanın veri kaynağı oluşturulurken, Türkçe ve yabancı elektronik bilimsel veri tabanlarında yapılan taramalar sonucunda elde edilen benzer konuda yapılmış birincil araştırmalardan ortaya çıkan ikincil veriler kullanılmıştır. Bulgular: K vitamininin inflamasyon, osteokalsin ve lipit metabolizması olmak üzere üç yol üzerinden insülin direncine etki gösterebileceğine dair yayınlara rastlanmıştır. K vitamininin inflamasyon ve kan lipitlerini düşürerek insülin direncini ve glikoz toleransını iyileştirebileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca K vitaminine bağımlı bir protein olan osteokalsinin beta hücre fonksiyonunu ve insülin hassasiyetini etkileyebileceği kaydedilmiştir. Sonuç: İnsülin direncinin önlenmesi ve tedavisinde K vitamininin rolü ile ilgili yapılacak araştırmaların, sağlığı tehdit eden ve ekonomik yük oluşturan bir hastalık olan diyabetten korunma stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir
Objective: Nowadays, as the prevalence of diabetes increases, new research topics are emerging about the roles of nutrients in the prevention and treatment of diabetes. Diet is one of the important factors of insulin resistance and diabetes pathophysiology. Dietary intake of micronutrients are protective and curative for the diseases as well as adequate and balanced intake of macro-nutrients. In the literature review, the potential effects of vitamin K, known with its blood clotting role among micronutrients, to insulin resistance, a condition leading to diabetes, have been determined. The purpose of this review is to evaluate the effect of vitamin K on insulin resistance and to examine possible mechanisms. Method: While creating the data source of the study, secondary data emerged from the primary researches made on the same subject obtained as a result of the scans made in Turkish and foreign electronic scientific databases were used. Results: Publications about effects of vitamin K on insulin resistance in three ways that are inflammation, osteocalcin and lipid metabolism have been found. It is emphasized that vitamin K may improve insulin resistance and glucose tolerance by lowering inflammation and blood lipids. It has also been noted that osteocalcin, a vitamin K-dependent protein, may affect betacell function and insulin sensitivity. Conclusion: Investigations about the role of vitamin K in the prevention and treatment of insulin resistance are thought to contribute to the development of prevention strategies from diabetes, a disease that threatens health and creates an economic burden
Other ID | JA26GK37VZ |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |