BibTex RIS Cite

Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisinde Beslenme Yaklaşımları

Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 179 - 194, 01.06.2017
https://doi.org/10.1501/Asbd_0000000070

Abstract

Yaygınlığı her geçen gün artmakta olan otizm spektrum bozukluğu, toplumsal iletişim ve etkileşimde güçlükler ve sınırlı-yineleyici davranış örüntülerindeki yetersizlikle kendini gösteren yaygın gelişimsel bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Yapılan epidemiyolojik çalışmalara göre 2000 yılında her 150 doğumda bir görülürken günümüzde 68 çocukta bir görülmektedir. Nedeninin tam olarak bilinmeyişi ve sıklığının her geçen gün artışı otizm konusunda yapılan çalışmaları arttırmıştır. Otizmli bireylerin bağırsaklarının aşırı geçirgen olması ve beslenmelerinde seçici olmaları otizm tedavisinde beslenme yaklaşımlarının yararlı olabileceği görüşünü ortaya çıkarmıştır. Glutensiz-kazeinsiz diyet, ketojenik diyet, özel karbonhidrat diyeti, Feingold diyeti, Candida vücut ekoloji diyeti, elimine alerji diyeti ve yağ asidi, multivitamin, mineral, probiyotik takviyesi otizm tedavisinde kullanılan beslenme yaklaşımlarındandır. Bu derlemede, bilimsel ve kanıta dayalı güncel beslenme yaklaşımlarının otizm semptomları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır

Nutritional Approaches in the Treatment of Autism Spectrum Disorder

Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 179 - 194, 01.06.2017
https://doi.org/10.1501/Asbd_0000000070

Abstract

Autism spectrum disorder, which global prevelance is increasing day by day, is pervasive developmental disorder defined as deficiencies communication and interaction difficulties and limited-repetitive behaviour patterns. According to epidemiological studies, while prevelance was one in every 150 births in 2000, it is one each 68 children nowadays. The precise unknownness of the cause and the increasing of its frequency have increased the studies about autism. The fact that the intestines of autistic individuals are over-permeable and selective in their diet suggests that nutritional approaches may be beneficial in the treatment of autism. Gluten-free diet, ketogenic diet, special carbohydrate diet, Feingold diet, Candida body ecology diet, elimination allergy diet and fatty acid, multivitamin, mineral, probiotic supplementation are nutritional approaches used in autism treatment In this review, it was aimed to evaluate the effects of current scientific and evidence based nutrition approaches on autism symptoms

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA65NP86YZ
Journal Section Research Articles
Authors

Seda Önal This is me

Aslı Uçar This is me

Publication Date June 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Önal, S., & Uçar, A. (2017). Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisinde Beslenme Yaklaşımları. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(1), 179-194. https://doi.org/10.1501/Asbd_0000000070