This study investigates the mechanisms by which insects develop resistance to insecticides. Since 1947, significant success has been achieved in insect control with the use of chlorinated hydrocarbons, particularly D.D.T. (Dichloro-Diphenyl-Trichloroethane). However, insects have begun to develop resistance to these chemicals over time. This resistance manifests itself through certain physiological and morphological changes in the insects' bodies. For example, in insects such as houseflies, as resistance to D.D.T. develops, body pigmentation increases, the hairs on their feet harden, and thick membranes form on their bodies. Furthermore, insects exhibit resistance by absorbing less toxic substances and detoxifying them through enzymatic activity.
This resistance in insects is not only resistant to the insecticides used but is also passed on to their offspring. Research has shown that resistance to D.D.T. can be transmitted for up to 10 and even 35 generations. Furthermore, as resistance to persistent insecticides develops, their effectiveness decreases. Until new and effective solutions are found, current treatment methods are limited in protecting insects against resistance.
Bu çalışma, böceklerde kullanılan ensektisitlere karşı gelişen rezistans mekanizmalarını araştırmaktadır. 1947'den itibaren, özellikle D.D.T. (Dikloro-Difenil-Trikloroetan) gibi klorlu hidrokarbonların kullanımı ile böcek mücadelesinde önemli başarılar elde edilmiştir. Ancak, bu kimyasallara karşı böceklerde zamanla rezistans gelişmeye başlamıştır. Bu rezistans, böceklerin vücutlarında bazı fizyolojik ve morfolojik değişiklikler ile kendini göstermektedir. Örneğin, karasinekler gibi böceklerde, D.D.T.'ye karşı rezistans geliştikçe, vücutta pigmentasyon artmakta, ayaklardaki tüyler sertleşmekte ve vücutlarında kalın zarlar oluşmaktadır. Ayrıca, böcekler, toksik maddeleri daha az absorbe ederek ve enzimatik faaliyetler ile bu maddeleri detoksifiye ederek direnç göstermektedirler.
Böceklerdeki bu direnç, yalnızca kullanılan ensektisitlere karşı değil, aynı zamanda nesillerine de geçmektedir. Araştırmalar, D.D.T.'ye karşı gelişen rezistansın 10. hatta 35. jenerasyona kadar aktarılabildiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, kalıcı ensektisitlere karşı direnç geliştikçe, bu maddelerin etkinliği azalmaktadır. Yeni ve etkili çözümler bulunana kadar, mevcut tedavi yöntemleri, böceklerin rezistansa karşı korunmasını sağlamak için sınırlı bir etkiye sahiptir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Environmental Health |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | December 30, 1955 |
| IZ | https://izlik.org/JA32FG27WH |
| Published in Issue | Year 1955 Volume: 5 Issue: 1-4 |