Conference Paper
BibTex RIS Cite

GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ

Year 1995, Volume: 48 Issue: 2, 223 - 232, 01.02.1995
https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459

Abstract

GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ

Year 1995, Volume: 48 Issue: 2, 223 - 232, 01.02.1995
https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459

Abstract

Kaza ile olan zehirlenmeler içerisinde ilaç zehirlenmelerinden sonra en sık görülen grupdur. Epidemik gastroenteritlerin en sık nedeni besin zehirlenmeleridir. Bilinen bakteriyel besin zehirlenmeleri genellikle hafiftir ve 24 saat içinde kendiliğinden düzelr. Ancak sıklıkla usulüne uygun yapılmamı konservelerle olan botulismusda tablo son derece ciddidir ve mortalite % 65'in üzerindedir. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bozuk gıdaların yenmesi ve uygun olmayan saklama yöntemleri ile meydana gelir. Gıdaların cinsi de önemlidir. Süt ve sütten yapılan ürünler, kıyma çok çabuk bozulur. Taze peynir ve yumurta bakterilerin üremesi için uygun vasatlardır. Taze peynir en az 30 gün bekletilmeden (salamura) yenilmesi tavsiye edilmezken, Malta Humması'ndan kırık ve çatlak yumurta sorumlu tutulmaktadır. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Asuman Uysalel This is me

Jülide Hallıoğlu This is me

Birsen Saygın This is me

Publication Date February 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 48 Issue: 2

Cite

APA Uysalel, A., Hallıoğlu, J., & Saygın, B. (1995). GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 48(2), 223-232. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459
AMA Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. February 1995;48(2):223-232. doi:10.1501/Tipfak_0000000459
Chicago Uysalel, Asuman, Jülide Hallıoğlu, and Birsen Saygın. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48, no. 2 (February 1995): 223-32. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459.
EndNote Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B (February 1, 1995) GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48 2 223–232.
IEEE A. Uysalel, J. Hallıoğlu, and B. Saygın, “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 48, no. 2, pp. 223–232, 1995, doi: 10.1501/Tipfak_0000000459.
ISNAD Uysalel, Asuman et al. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48/2 (February 1995), 223-232. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459.
JAMA Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1995;48:223–232.
MLA Uysalel, Asuman et al. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 48, no. 2, 1995, pp. 223-32, doi:10.1501/Tipfak_0000000459.
Vancouver Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1995;48(2):223-32.