Yağlar insan beslenmesinde önemli bir rol oynar. Son zamanlarda, hayvansal yağların tüketim için yetersiz kalması nedeniyle margarin yağlarının üretimi önem kazanmıştır. Bu endüstriyel üretim süreci, sıvı bitkisel yağların bir katalizöre ek olarak hidrojenle doyurulmasına dayanır. Aktif nikel tozu veya nikel bileşikleri en yaygın kullanılan katalizörlerdir. Hidrojenasyon sonucu yağa karışan nikelin uzaklaştırılması gerekir. Bunu sağlamak için eritilmiş margarin yağı süzülür. Filtrasyonun düzgün yapılıp yapılmamasına bağlı olarak yağda bir miktar nikel kirliliğinin meydana geldiği bir gerçektir.
Bundan yola çıkarak, ülkemizde üretilen margarin yağlarında nikel tayini yapmayı amaçladık. Ticari olarak satılan yağlardan iki aylık aralıklarla numuneler alındı. Nikel tayinleri atomik absorpsiyon spektroskopisi kullanılarak yapıldı. Analiz edilen yağlardan All, A13, A3, Al ve A9 yağlarında nikel miktarları genellikle normal değerlerin üzerinde bulundu. Diğerlerinde ise nikel miktarları çok düşük veya sıfırdı. Bunun, normal limitlerin üzerinde nikel içeren yağlar üreten fabrikalardaki yetersiz filtrasyondan kaynaklandığı tahmin ediliyor.
ankara üniversitesi tıp fakültesi
Fats have an important function in the nutrition of humanbeings. Since the butter has not been produced on a large scale, recently the manufacture of margarines has gained importance. This process is based on the saturation of the liquid vegetable oils by hydrogen in the presence of a catalyst. The most widely used catalyst is the metalic nickel powder or its compounds. it is necessary to remove the remaining nickel from the margarine after hydrogenation. For this purpose, the melted margarine is filtered. The amount of residual nickel depends on the type and number of filtration. If it is not properly done, nickel may be remained in amounts above the maximum permissible limits.
From this point of view, we tried to determine nickel in the margarines produced in Turkey. Samples belonging to different kinds of margarines were collected from the market in every two months a nd the nickel was determined by the atomic absorpsiyon spectrophotometer.
ankara university school of medicine
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Medical Biochemistry - Lipids |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Publication Date | June 30, 1977 |
| Published in Issue | Year 1977 Volume: 30 Issue: 2 |