Her cins tahıl, pirinç, fasulye, ceviz, fındık gibi yiyeceklerin, bilhasa düşük ısı ve nemli ortamda (bazan -5-10 0da) genel olarak mikotoksin adı verilen bir çok tür zehirin oluşması ve salgınlar çıkması dikkati çekmiştir. Genellikle Aspergilus ve Penicillium mantarları başta olmak üzere, bir çok mantarların bu toksinleri saldıkları anlaşılmıştır. Toksinlerin cok cinsleri (Aflatoksin, sporidesimin, salafranin, okratoksin, rubratoksin) vardır. En iyi inceleneni olan AFLATOKSİN şimdiye kadar bilinen en etkili karsinogen olup, Hepatoma'lara sebep olduğu, hamster, fare, kemelerde, gebeler sub letal doz ile inoküle edilince Ç/0 17 oranında malformasyonlara yol açtığı gösterilmiştir. Çok önemli karsinogen ve teregoten maddelerdir.
-
-
-
-
Certain types of food, such as grains, rice, beans, walnuts, and hazelnuts, especially in low-temperature and humid environments (sometimes at -5 to 10°C), have been found to form a variety of toxins called mycotoxins, leading to outbreaks. Generally, fungi such as Aspergillus and Penicillium are among the most common producers of these toxins. There are many different types of toxins (Aflatoxins, Sporidesmin, Safranin, Ochratoxins, Rubratoxins). The most studied of these is AFLATOXIN, which is known to be the most potent carcinogen. It has been shown to cause hepatomas in hamsters, mice, and rats, and when inoculated with sub-lethal doses in pregnant animals, it results in malformations in 17% of cases. These substances are extremely important carcinogens and teratogens.
-
-
-
-
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Medical Parasitology, Medical Microbiology (Other) |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Project Number | - |
| Publication Date | December 31, 1973 |
| Published in Issue | Year 1973 Volume: 26 Issue: 5-6 |