Research Article
BibTex RIS Cite

The Importance of Post-Transcript Lipemia in Atherosclerotic Heart Disease

Year 1961, Volume: 14 Issue: 3, 18 - 30, 30.09.1961

Abstract

I — The effect of alimentary hyperlipemia induced by ingestion of various fats (cream, margarine, corn oil) on clinical, electrocardiographic, and erythrocyte agglutination in bulbar conjunctival capillaries (10 cases) was investigated in 35 atherosclerotic heart disease patients.
2 — In 35 coronary sclerosis patients, after ingestion of fat, the mean lipid level increased by a minimum of 264 mg percent and a maximum of 402 mg percent compared to the mean fasting lipid level. In normal control subjects, the increase in lipidemia after a fat meal was only 224 mg percent.
3 — In the high stage of hyperlipemia, electrocardiographic changes occurred in 23 of 35 atherosclerotic heart disease patients, and 7 complained of precordial pain characteristic of angina pectoris. In 12 patients whose bulbar conjunctivae were examined with a biomicroscope during the hyperlipemia phase, obvious capillary agglutination was detected.
4 — After intravenous heparin (50 mg) injection, angina pain ceased, erythrocyte agglutination in the bulbar conjunctival capillaries resolved, and electrocardiographic changes improved.
5 — In patients with atherosclerotic heart disease, a correlation was found between alimentary hyperlipemia, which is higher than normal, and myocardial ischemia, which manifests as angina pain and electrocardiographic changes at the high stage of hyperlipemia. It is likely that during the alimentary hyperlipemia phase, anoxia due to erythrocyte agglutination in the myocardial capillaries and arterioles, as observed in the bulbar conjunctiva, may be exacerbated, leading to angina pain and electrocardiographic changes. Following heparin injections, resolution of erythrocyte agglutination, along with the relief of angina pain and improvement in electrocardiographic changes, confirm this.

6 — It has been concluded that in patients with coronary sclerosis, consuming large amounts of animal and vegetable fats at one time increases myocardial anoxia due to alimentary hyperlipemia.

References

  • 1 — Nomenclature and Criteria for Diagnosis of Diseases of the Heart, Fourth ed., New York Heart Association, New York, 1946.
  • 2 — Camelin A. et al.; La Presse Médicale, 62: 1124, 1954.
  • 3 — Gorman J. W., Jones H. B. and Corr; Circulation, 5: 119, 1952.
  • 4 — Herbeuwal R. et al.; La Revue du Praticien, R: 1695, 1958.
  • 5 — Kuo P. T. and Joyner C. R.; J.A.M.A., 158: 1008, 1955.
  • 6 — Kuo P. T. and Joyner G. R.; J.A.M.A., 163: 727, 1957.
  • 7 — Williams A. V., Hicklis Norman A. C. and Kisiry M. H.; Angiology, 8: 29, 1957.
  • 8 — Greta H. B. W.; Lancet, 832: 16, 1956.
  • 9 — Keys A. and Buzina R.; Circulation, 14: 479, 1956 (abstract).
  • 10 — Regan T. J., Binak K., Gordon S., DeFazio V., and Hellems H.; Circulation, 22: 55, 1961.
  • 11 — Regan T. J., Hellems H. K., Henderson F., Binak K.; Clinical Research, 7: 81, 1959.

Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi

Year 1961, Volume: 14 Issue: 3, 18 - 30, 30.09.1961

Abstract

ı — 35 aterosklerotik kalb hastalarında, çeşitli yağlar (krema, margarin, mısır yağı) yedirilmek suretiyle husule gelen alimanter hiperlipeminin klinik, elektrokardiografik ve bülber konjonktiva kapilerlerinde (10 vaka) eritrosit aglütinasyonu üzerine tesiri incelenmiştir.
2 — Koroner sklerozlu 35 hastada yağ verildikten sonra ortalama lipid seviyesi, açlıktaki ortalama lipid seviyesine nazaran asgari yüzde 264 mg. azami 402 mg. kadar artmıştır. Normal kontrol şahıslarda yağ yemeğinden sonra lipidemide artış ancak yüzde 224 mg dır.
3 — Hiperlipeminin yüksek safhasında, 35 aterosklerotik kalb hastasının 23 ünde elektrokardiografik değişiklikler husule gelmiş, 7 sinde angina pectoris karakterinde prekordial ağrı şikâyeti olmuştur. Hiperlipemi safhasında bülber konjonktivaları biomikroskop ile incelenen 12 hastanın şinde, kapilerlerde aşikâr aglütinasyon tesbit edilmiştir.
4 — Damardan heparin (50 mg.) şırıngasından sonra, anjinö ağrıları kesilmiş, bülber konjonktiva kapilerlerinde eritrosit aglütinasyonu çözülmüş ve elektrokardiogram değişiklikleri düzelmiştir.
5 — Ateroskloretik kalb hastalarında, normale nazaran yüksek bulunan alimanter hiperlipemi ile hiperlipeminin yüksek safhasında
anjinö ağrılar ve elektrokardiografik değişiklikler gibi belirtilerle meydana çıkan myokard iskemisi arasında bir korelasyon tesbit edilmiştir. Alimanter hiperlipemi safhasında, bülber konjonktivada tesbit etmiş olduğumuz gibi, myokard kapiler ve arteriollerinde de eritrosit aglütinasyonu sebebiyle anoksinin daha şiddetlenerek, anjinö ağrı ve elektrokardiografik değişiklikler husule getirmesi muhtemeldir. Heparin şırıngalarından sonra, eritrosit aglütinasyonunun çözülmesiyle birlikte, anjinö ağrının kesilmesi ve elektrokardiografik değişikliklerin düzelmesi, bunu teyit etmektedir.
6 — Koroner sklerozlu hastalarda, bir defada fazla miktarlarda yenilen hayvani ve nebati yağların, alimanter hiperlipemi sebebiyle myokard anoksisini arttırdığı sonucuna varılmıştır.

References

  • 1 — Nomenclature and Criteria for Diagnosis of Diseases of the Heart, Fourth ed., New York Heart Association, New York, 1946.
  • 2 — Camelin A. et al.; La Presse Médicale, 62: 1124, 1954.
  • 3 — Gorman J. W., Jones H. B. and Corr; Circulation, 5: 119, 1952.
  • 4 — Herbeuwal R. et al.; La Revue du Praticien, R: 1695, 1958.
  • 5 — Kuo P. T. and Joyner C. R.; J.A.M.A., 158: 1008, 1955.
  • 6 — Kuo P. T. and Joyner G. R.; J.A.M.A., 163: 727, 1957.
  • 7 — Williams A. V., Hicklis Norman A. C. and Kisiry M. H.; Angiology, 8: 29, 1957.
  • 8 — Greta H. B. W.; Lancet, 832: 16, 1956.
  • 9 — Keys A. and Buzina R.; Circulation, 14: 479, 1956 (abstract).
  • 10 — Regan T. J., Binak K., Gordon S., DeFazio V., and Hellems H.; Circulation, 22: 55, 1961.
  • 11 — Regan T. J., Hellems H. K., Henderson F., Binak K.; Clinical Research, 7: 81, 1959.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects ​Internal Diseases
Journal Section Articles
Authors

Muzaffer Erman This is me

Publication Date September 30, 1961
Published in Issue Year 1961 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Erman, M. (1961). Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 14(3), 18-30.
AMA Erman M. Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. September 1961;14(3):18-30.
Chicago Erman, Muzaffer. “Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14, no. 3 (September 1961): 18-30.
EndNote Erman M (September 1, 1961) Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14 3 18–30.
IEEE M. Erman, “Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 3, pp. 18–30, 1961.
ISNAD Erman, Muzaffer. “Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14/3 (September 1961), 18-30.
JAMA Erman M. Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14:18–30.
MLA Erman, Muzaffer. “Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 3, 1961, pp. 18-30.
Vancouver Erman M. Aterosklerotik Kalb Hastalığında Postprandial Lipeminin Önemi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14(3):18-30.