Research Article
BibTex RIS Cite

Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri

Year 1961, Volume: 14 Issue: 1, 17 - 24, 28.02.1961

Abstract

This study investigates the effects of various dietary fats—animal fats, vegetable margarines, and corn oil—on serum lipid fractions including total cholesterol, total lipids, and lipoproteins. A total of 61 subjects were examined: 22 consumed animal fats, 20 consumed vegetable margarines, and 19 were placed on a corn oil diet for 15 days. Results showed no significant difference between animal fats and vegetable margarines in terms of lipid profiles. However, corn oil significantly reduced total cholesterol, total lipids, and altered lipoprotein distribution favorably. These findings suggest that the lipid-lowering effect of dietary fats is closely related to their degree of unsaturation, and that vegetable margarines do not offer practical advantages over animal fats in terms of cardiovascular risk.

References

  • 1 - AHRENS, E.: Lancet 1957. 6976. 943.
  • 2 - AHRENS, E.: J. Clin. Invest. 1955. 94: 918.
  • 3 - ERMAN, M.: Damar hastalıkları teşhis ve tedavisi, 1956.
  • 4 - FRISKEY, R. W.: Circulation 1955. XII. 3: 942.
  • 5 - GORDON, M.: Lancet 1957. 7009: 1299.
  • 6 - HELLMAN, L.: J. Clin. Invest. 1954. 33: 142.
  • 7 - HORLICK, L.: Lancet 1957. 6995: 567.
  • 8 - KEYS, A.: Lancet 1957. 7003: 959.
  • 9 - KEYS, A.: Lancet 1957. 6972: 787.
  • 10 - KEYS, A.: Lancet 1957. 6959: 67.
  • 11 - KINBELL, L. W.: Lancet 1958. 7016: 334.
  • 12 - KOLOĞLU, S.: Aterosklerozun etyopatogenezi ve profilaksisi, Ankara Tıp Fakültesi Simpozyumu, 1958.
  • 13 - MALMROS, H.: Lancet 1957. 6984: 1.
  • 14 - SHAPIROS, W.: A. J. Med. 1957. XXIII. 6: 898.
  • 15 - FISTER, H. J.: Manual of Standardized Procedures for Spectrophotometric Chemistry.
  • 16 - SIMMONS, J. S.: Medical and Public Health Laboratory Methods, 1956.
  • 17 - McDONALD, H. J.: Ionography Electrophoresis in Stabilized Media, 1955.
  • 18 - KEYS, A.: Circulation 1959. 19: 201.
  • 19 - KUO, T. P.: J. Clin. Invest. 1959. 38: 1384.
  • 20 - HELLMAN, L.: J. Clin. Invest. 1957. 36: 898.
  • 21 - LEWIS, B.: Lancet 1958. 7030: 1090.
  • 22 - TURPEINER, C.: Lancet 1960. Vol. 1: 196.
  • 23 - KUO, T. P.: A. J. Med. 1959. 26: 68.
  • 24 - GORDON, H.: Lancet 1958. 7040: 244.
  • 25 - RUTSLEIN, D.: Lancet 1958. 7020: 545.
  • 26 - HASHIM, A. S.: Lancet 1960. 7134: 1105.
  • 27 - ANTONIB, A.: Lancet 1960. 7132: 998.

Effects of Various Dietary Fats on Serum Lipid Fractions

Year 1961, Volume: 14 Issue: 1, 17 - 24, 28.02.1961

Abstract

Bu çalışma, hayvansal yağlar, nebati margarinler ve mısır yağı gibi farklı gıda yağlarının serum lipid fraksiyonları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Toplam 61 kişilik çalışmada; 22 kişi hayvansal yağlarla, 20 kişi nebati margarinlerle beslenmiş, 19 kişi ise 15 gün boyunca mısır yağı diyetiyle beslenmiştir. Hayvansal yağlar ile nebati margarinler arasında serum lipid düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak mısır yağı ile beslenen grupta kolesterol, total lipid ve lipoprotein dağılımında belirgin düşüş gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, gıda yağlarının serum lipidlerini düşürücü etkisinin doymamışlık derecesiyle yakından ilişkili olduğunu ve nebati margarinlerin hayvansal yağlara göre pratik bir üstünlük taşımadığını göstermektedir.

References

  • 1 - AHRENS, E.: Lancet 1957. 6976. 943.
  • 2 - AHRENS, E.: J. Clin. Invest. 1955. 94: 918.
  • 3 - ERMAN, M.: Damar hastalıkları teşhis ve tedavisi, 1956.
  • 4 - FRISKEY, R. W.: Circulation 1955. XII. 3: 942.
  • 5 - GORDON, M.: Lancet 1957. 7009: 1299.
  • 6 - HELLMAN, L.: J. Clin. Invest. 1954. 33: 142.
  • 7 - HORLICK, L.: Lancet 1957. 6995: 567.
  • 8 - KEYS, A.: Lancet 1957. 7003: 959.
  • 9 - KEYS, A.: Lancet 1957. 6972: 787.
  • 10 - KEYS, A.: Lancet 1957. 6959: 67.
  • 11 - KINBELL, L. W.: Lancet 1958. 7016: 334.
  • 12 - KOLOĞLU, S.: Aterosklerozun etyopatogenezi ve profilaksisi, Ankara Tıp Fakültesi Simpozyumu, 1958.
  • 13 - MALMROS, H.: Lancet 1957. 6984: 1.
  • 14 - SHAPIROS, W.: A. J. Med. 1957. XXIII. 6: 898.
  • 15 - FISTER, H. J.: Manual of Standardized Procedures for Spectrophotometric Chemistry.
  • 16 - SIMMONS, J. S.: Medical and Public Health Laboratory Methods, 1956.
  • 17 - McDONALD, H. J.: Ionography Electrophoresis in Stabilized Media, 1955.
  • 18 - KEYS, A.: Circulation 1959. 19: 201.
  • 19 - KUO, T. P.: J. Clin. Invest. 1959. 38: 1384.
  • 20 - HELLMAN, L.: J. Clin. Invest. 1957. 36: 898.
  • 21 - LEWIS, B.: Lancet 1958. 7030: 1090.
  • 22 - TURPEINER, C.: Lancet 1960. Vol. 1: 196.
  • 23 - KUO, T. P.: A. J. Med. 1959. 26: 68.
  • 24 - GORDON, H.: Lancet 1958. 7040: 244.
  • 25 - RUTSLEIN, D.: Lancet 1958. 7020: 545.
  • 26 - HASHIM, A. S.: Lancet 1960. 7134: 1105.
  • 27 - ANTONIB, A.: Lancet 1960. 7132: 998.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects ​Internal Diseases
Journal Section Articles
Authors

Cavit Sökmen This is me

Publication Date February 28, 1961
Published in Issue Year 1961 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Sökmen, C. (1961). Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 14(1), 17-24.
AMA Sökmen C. Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. February 1961;14(1):17-24.
Chicago Sökmen, Cavit. “Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14, no. 1 (February 1961): 17-24.
EndNote Sökmen C (February 1, 1961) Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14 1 17–24.
IEEE C. Sökmen, “Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 1, pp. 17–24, 1961.
ISNAD Sökmen, Cavit. “Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14/1 (February1961), 17-24.
JAMA Sökmen C. Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14:17–24.
MLA Sökmen, Cavit. “Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 1, 1961, pp. 17-24.
Vancouver Sökmen C. Muhtelif Gıda Yağlarının Çeşitli Lipid Fraksiyonları Üzerine Tesirleri. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14(1):17-24.